Google, Κανιβαλίζοντας την αγορά

Goodbyte

Πριν λίγες μέρες έγραψα για την LG και πως κανιβάλισε την ναυαρχίδα της, προσφέροντας την σχεδόν στο μισό της αρχικής τιμής, με μικρές κυρίως σχεδιαστικές αλλαγές. Aυτή τη φορά θα διαβάσετε για το πως η Google κανιβάλιζει ολόκληρο το οικοσύστημα του Android.

Όταν η Google πρόσφερε το Nexus 7 σε συνεργασία με την ASUS

τον περασμένο Ιούλιο, πολλοί λίγοι είδαν αυτό που θα ερχόταν σήμερα, δηλαδή μία οικογένεια Nexus, με μερικές από τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες σε απίστευτα χαμηλές για την αγορά τιμές. Στην αγορά των tablets, όλα ξεκίνησαν μετά την χιονοστιβάδα της HP και την πώληση των HP Touchpad στην τιμή των 99 δολαρίων. Ναι, καλά διαβάσατε, 99 δολάρια (77 ευρώ με την σημερινή ισοτιμία), για ένα tablet που τότε θεωρούνταν αρκετά καλό για τα τότε τεχνολογικά δρώμενα.

Ακολουθώντας την HP, πολλές εταιρίες εκείνη την εποχή είχαν ρίξει τις τιμές τους, άλλο όχι τόσο όσο είχε κάνει η HP. Ένα trending ξεκίνησε τότε για την μείωση της τιμής των tablets που σταθεροποιήθηκε το τελευταίο χρόνο. Μετά εμφανίστηκε η Amazon με το Kindle Fire στα 199 δολάρια και η Barnes and Noble με το Nook tablet στα 199 δολάρια και αυτοί. Οι δύο εταιρίες, Amazon και Barnes and Noble, έδειξαν πώς μπορείς να κατασκευάσεις ένα καλό και φθηνό tablet και να μην το πουλάς με χασούρα, όπως λένε στην αγορά, όπως στην περίπτωση του HP Touchpad.

Με την έλευση του Nexus 7 στα 199 δολάρια, (155 ευρώ) οι εταιρίες θα πιεστούν ακόμα περαιτέρω για μείωση των κερδών τους, αλλά και την κατασκευή tablets των 7 ιντσών με πολλά και πλούσια χαρακτηριστικά, ώστε να χτυπήσουν το Nexus 7, όπως έκανε ήδη η Acer με το Acer Iconia Tab A110.

Αυτό θα γίνει διότι η Google έχει μεγαλύτερο brand name από όλες τις άλλες εταιρίες, ενώ μπορεί να δίνει στις συσκευές της απευθείας τις αναβαθμίσεις εν’ αντιθέσει με τους άλλους κατασκευαστές. Με λίγα λόγια, με το να φτιάξουν ένα φθηνό καλό tablet οι εταιρίες δεν μπορούν να συναγωνιστούν την Google.

Επίσης όπως είδαμε πριν μερικές μέρες, η ASUS το τελευταίο μήνα πούλησε 1 εκατομμύριο Nexus 7, με τις προβλέψεις για το τρίμηνο να φτάνουν στα 3-5 εκατομμύρια πωλήσεις ενώ μέχρι τέλος του έτους οι συνολικές πωλήσεις υπολογίζονται στις 5-8 εκατομμύρια. Καθόλου ευκαταφρόνητο ποσό, αν σκεφτούμε ότι η διαφήμιση του tablet είναι ελάχιστη και η προώθηση του ακόμα πιο μικρή αφού δεν έχει φθάσει ακόμα σε αρκετές χώρες, όπως η δική μας, αλλά αναμένετε από την WestNet μέσα στο Νοέμβριο.

Όσον αφορά τώρα το Nexus 4, θα αναφέρω πιο λίγα μιας και αρκετά είπα στο άρθρο της LG. H Google είναι αυτή που ξεκινάει την χιονοστιβάδα πτώσης τιμών στα κινητά, αντίστοιχα όπως ξεκίνησε η HP και συνέχισε η Amazon και η Barnes and Noble στα tablets. H Google πήρε ένα τέρας χαρακτηριστικών, το LG Optimus G, που ξεκίνησε στην τιμή των 600+ ευρώ και το μετέτρεψε εξωτερικά και το πουλάει στη μισή περίπου τιμή. Αυτό θα πει κανιβαλισμός! Φυσικά αυτό το κάνει η Google γιατί απλά μπορεί, τα κύρια έσοδα της δεν είναι από τις συσκευές και δεν την ενδιαφέρο

Keywords
Τυχαία Θέματα