Συμφέρει να βάλω υγραέριο στο αυτοκίνητο μου; Μάθετε τα πάντα!

Να βάλω υγραέριο ή να μείνω στη βενζίνη;Τι θα γίνει τελικά με τη φορολόγηση του υγραερίου κίνησης;
Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί χιλιάδες ιδιοκτήτες Ι.Χ. που προχώρησαν σε μετατροπή του κινητήρα του αυτοκινήτου τους από βενζίνη σε υγραέριο προκειμένου να γλυτώσουν από το κόστος των 2 περίπου ευρώ το λίτρο που έχει φτάσει να πωλείται σήμερα η απλή αμόλυβδη,
αλλά και όσους σκέφτονται να κάνουν τη μετατροπή.

Διαβάστε ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ τα οφέλη από τη μετατροπή, σε πόσο καιρό θα κάνετε απόσβεση των χρημάτων σας αλλά και τι πρόκειται να αλλάξει με τη νέα φημολογούμενη φορολόγηση.
Σύμφωνα με όσα διαβάσαμε στο fpress.gr, τα δεδομένα έχουν ως εξής:

Τι λένε σήμερα οι αριθμοί

Προσπαθώντας να βγάλουμε μια άκρη για το κατά πόσον συμφέρει η χρήση του υγραερίου θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την εξής παραδοχή:

Η κατανάλωση ενός Ι.Χ. σε υγραέριο είναι από 10% έως 15% μεγαλύτερη σε ποσότητα από την κατανάλωση βενζίνης. Αυτό σημαίνει ότι αν ένα βενζινοκίνητο μοντέλο καταναλώνει 10 λίτρα απλής αμόλυβδης στα 100 χιλιόμετρα, η αντίστοιχη κατανάλωση για ένα μοντέλο υγραερίου φτάνει τα 11,5 λίτρα υγραερίου. Αυτό ως προς την ποσότητα.

Πάμε τώρα σε απόλυτα κόστη. Τα 10 λίτρα βενζίνης με μέση τιμή 1,75 ευρώ το λίτρο κοστίζουν 17,5 ευρώ. Τα 11,5 λίτρα υγραερίου σήμερα κοστίζουν 10,35 ευρώ. Άρα το όφελος σήμερα είναι 7,15 ευρώ στα 100 χιλιόμετρα. Κάνοντας τον υπολογισμό με 12.000 χιλιόμετρα που κατά μέσο όρο χρησιμοποιούμε το ΙΧ μας ετησίως, λόγω και του περιορισμού της χρήσης του λόγω κρίσης, προκύπτουν τα εξής: Κατανάλωση βενζίνης 2.100 ετησίως, κατανάλωση υγραερίου 1.250 ευρώ. Πρακτικά λοιπόν το ετήσιο όφελος από την χρήση του υγραερίου έναντι της βενζίνης είναι σήμερα 850 ευρώ.

Εάν λάβουμε υπ' όψιν το γεγονός ότι τις περισσότερες φορές, εκείνοι που επιλέγουν να βάλουν υγραέριο κίνησης στο αυτοκίνητο τους, είναι εκείνοι που το χρησιμοποιούν και περισσότερο (λόγω δουλειάς κλπ), τότε το όφελος μπορεί εύκολα να πλησιάσει και να ξεπεράσει τα 1.000 ευρώ το χρόνο.
Εφάπαξ κόστη

Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που αποφασίσει κάποιος να μετατρέψει τον κινητήρα του να καταναλώνει από βενζίνη υγραέριο θα πρέπει να λάβει υπόψη του ότι το κόστος ξεκινά από τα 1000 ευρώ για μία καλή λύση και φτάνει έως και 2.000 ευρώ, ανάλογα με το μέγεθος του ρεζερβουάρ, το μοντέλο κλπ. Στα εφάπαξ κόστη θα πρέπει επίσης να συμπεριληφθούν το ΚΤΕΟ, που απαιτείται να περάσει για έλεγχο το Ι.Χ. μετά την μετατροπή του και η έκδοση νέας άδειας κυκλοφορίας που θα συμπεριλαμβάνει και την υγραεριοκίνηση. Όμως, όπως σημειώσαμε, είναι κόστη που γίνονται μια κι έξω και όπως γίνεται αντιληπτό από το παράδειγμα θα απαιτηθούν περίπου 2 χρόνια χρήσης του Ι.Χ (ανάλογα με τη χρήση πάντα, περισσότερο ή λιγότερο) για να αποσβεστούν. Εκτός και αν κάποιος αγοράσει καινούριο Ι.Χ. και απολαμβάνει τα οφέλη από την πρώτη μέρα.
Τι ετοιμάζει η κυβέρνηση

Η κυβέρνηση προωθεί την εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης
Keywords
Τυχαία Θέματα