Υπό τουρκική «επιτήρηση» η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ

07:52 14/7/2017 - Πηγή: iPop

Υπό τουρκική «επιτήρηση» γίνεται η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ, αφού η Τουρκία έστειλε ακόμα ένα πλοίο κι ένα υποβρύχιο του Πολεμικού Ναυτικού της στα ανοιχτά της Κύπρου. Μ’ αυτό τον τρόπο η Τουρκία επιχειρεί να παρακολουθεί τη δραστηριότητα του γαλλικού πλωτού γεωτρύπανου.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η Άγκυρα νωρίτερα την Πέμπτη έστειλε στο ίδιο σημείο και μια φρεγάτα.

Ανακοίνωση των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αναφέρει ότι αναπτύχθηκαν

οι φρεγάτες και το υποβρύχιο στην ανατολική Μεσόγειο για να «εγγυηθούν την ασφάλεια της μεταφοράς πετρελαίου».

Την Πέμπτη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Mevlüt Çavuşoğlu, δήλωσε πως η Τουρκία θα λάβει μέτρα μετά την έναρξη ερευνητικών γεωτρήσεων για υδρογονάνθρακες στην Κύπρο, σημειώνοντας ότι οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαίωμα σ’ αυτά τα κοιτάσματα.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι τα υπουργεία Ενέργειας και Εξωτερικών της Τουρκίας συνεργάζονται για να καταρτίσουν ένα σχέδιο με τα μέτρα που θα ληφθούν σε απάντηση στις «μονομερείς ενέργειες της ελληνικής πλευράς».

Ο κ. Τσίπρας απ’ την πλευρά του έστειλε μήνυμα στην Τουρκία απ’ τη Θεσσαλονίκη λέγοντας πως «οι τελευταίες εξελίξεις σε σχέση με το Κυπριακό δεν μας κάνουν ιδιαιτέρως ευτυχείς, αλλά αποδεικνύουν ότι έχουμε έναν γείτονα που αρέσκεται στο να μη σέβεται τη σταθερότητα, τη συνεργασία και την ειρήνη».

Ωστόσο, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα «μένει αταλάντευτη στον δρόμο του διαλόγου και της θετικής ατζέντας», διαμηνύοντας ότι «είμαστε πάντα έτοιμοι να υπερασπιστούμε τα κυρίαρχα δικαιώματα μας».

Μπορεί να μην πετύχαμε, σε αυτή τη φάση, λύση (σ.σ.: για το Κυπριακό) αλλά θα επιμείνουμε να μην υπάρξει τέλος στον διάλογο. Ο σκύλος για να προστατεύει δεν χρειάζεται πάντα να γαυγίζει

Photo: ΑΠΕ ΜΠΕ/Εφημερίδα ΠΟΛΙΤΗΣ

The post Υπό τουρκική «επιτήρηση» η γεώτρηση στην Κυπριακή ΑΟΖ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα