Ξήλωσαν τον φράχτη στα Διαβατά- Με τα πόδια οι πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν στην Ειδομένη- Ο ΟΗΕ ζητά τη μίσθωση ξενοδοχείων

12:21 25/2/2016 - Πηγή: iPop

Οι απελπισμένοι πρόσφυγες οι οποίοι βρίσκονται στα Διαβατά το μεσημέρι της Πέμπτης ξήλωσαν τον φράχτη για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τα πόδια. Την ίδια στιγμή ένταση υπάρχει στα Τέμπη όπου οι πρόσφυγες αποφάσισαν να παρατήσουν τα προσωπικά του αντικείμενα και να συνεχίσουν πεζοί το ταξίδι τους για την Ειδομένη.

Παράλληλα, η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ με σχετική της επιστολή ζητά τη μίσθωση ξενοδοχείων ενός ή δύο αστέρων άνω των 100 κλινών το καθένα για να μπορέσουν

να φιλοξενηθούν πρόσφυγες για διάστημα εννέα μηνών.

Τα εν λόγω ξενοδοχεία πρέπει να βρίσκονται σε απόσταση 50 χιλιόμετρα από την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

Μέχρι στιγμής βέβαια, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την Ένωση ξενοδόχων.

Η κατάσταση στο πρώην Στρατόπεδο Αναγνωστοπούλου στα Διαβατά Θεσσαλονίκης, όπως μεταδίδουν τα τοπικά μέσα είναι από το πρωί εκρηκτική. Περισσότεροι από 2.000 είναι οι πρόσφυγες οι οποίοι έχουν βρει κατάλυμα εκεί.

Οι ομάδες προσφύγων οι οποίες έφτασαν την Τετάρτη στο hot spot των Διαβατών δεν επιθυμούν να μείνουν εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και έτσι έριξαν τον φράχτη που βρίσκεται στο στο πίσω μέρος του στρατοπέδου και άνοιξαν μια βοηθητική είσοδο.

Μέχρι στιγμής η Αστυνομία δεν έχει σαφείς εντολές από την Πολιτεία για το τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να χειριστεί την κατάσταση.

Το hot spot εκείνη την ώρα επισκεπτόταν ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος δήλωσε:

Η κατάσταση είναι τελείως εκτός ελέγχου. Έχουν ανοίξει τον φράχτη σε κανά δυο σημεία από κάτω και φεύγουν. Φεύγουν κυρίως τα νέα παιδιά. Από το στρατόπεδο έχει φύγει πολύς κόσμος, από ό,τι τουλάχιστον μπορώ να κρίνω, και δεν μπορούν φυσικά να τους εμποδίσουν ούτε η αστυνομία, ούτε ο στρατός γιατί υπάρχει φόβος να προκληθούν και επεισόδια

Άντρες, γυναίκες με τα μικρά παιδιά τους στην αγκαλιά φεύγουν από τα Τέμπη παρατώντας τα προσωπικά τους αντικείμενα στα λεωφορεία και προχωρούν για την Ειδομένη πεζοί.

«Δεν αντέχουμε άλλο και δεν μας ενδιαφέρει πότε θα φτάσουμε. Έχουμε μικρά παιδιά και πρέπει να φύγουμε από εδώ» τονίζουν οι πρόσφυγες.

Στην Εθνική οδό των Τεμπών έχει δημιουργηθεί μποτιλιάρισμα και οι δυνάμεις της αστυνομίας προσπαθούν να σταματήσουν τους πρόσφυγες.

Στις 11:15 μια αστυνομική κλούβα βρέθηκε στο σημείο για να τους κόψει το δρόμο. Η Τροχαία έδωσε εντολή να ξεκινήσουν τα λεωφορεία έτσι ώστε να οδηγήσουν τους πρόσφυγες στον προορισμό τους, χωρίς, όμως, να διευκρινιστεί πάντως αν θα κατευθυνθούν προς την Ειδομένη ή θα πάρουν το δρόμο για το κέντρο των Διαβατών.

Γεμάτο πρόσφυγες το λιμάνι του Πειραιά και η πλατεία Βικτωρίας

Για μια ακόμα ημέρα το λιμάνι του Πειραιά είναι πλημμυρισμένο με πρόσφυγες. Η κατάσταση η οποία επικρατεί μετά το κλείσιμο των συνόρων είναι απελπιστική, καθώς εκατοντάδες άτομα συνεχίζουν να βρίσκονται και στην πλατεία Βικτωρίας.

Σύμφωνα με τους μέχρι στιγμής υπολογισμούς στη χώρας μας λόγω των κλειστών συνόρων υπάρχουν 20.000 άνθρωποι πρόσφυγες και μετανάστες.

Αξίζει να τονιστεί πως την Πέμπτη θα περάσουν τα σύνορα μόνο 100 πρόσφυγες.

Οι αρχές της ΠΓΔΜ τόνισαν πως θα επιτρέψουν τη διέλευση σε μόνο 100 άτομα, ενώ την Τετάρτη τα σύνορα πέρασαν από το πρωί έως το μεσημέρι, 250 άτομα.

photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Ξήλωσαν τον φράχτη στα Διαβατά- Με τα πόδια οι πρόσφυγες προσπαθούν να φτάσουν στην Ειδομένη- Ο ΟΗΕ ζητά τη μίσθωση ξενοδοχείων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα