Ξεχνάς εύκολα; Ίσως δεν είναι και τόσο κακό τελικά!

15:13 30/6/2017 - Πηγή: iPop

Σίγουρα θα έχεις γνωρίσει ανθρώπους που καυχιόνται για την καλή τους μνήμη. Μάλλον δεν θα έπρεπε. Η καλή μνήμη είναι εντελώς υπερτιμημένη. Σύμφωνα με έρευνα το να ξεχνάς πράγματα δεν είναι μόνο φυσιολογικό αλλά σε κάνει και πιο έξυπνο.

Και όμως! Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο αναφέρουν πως στόχος της μνήμης δεν είναι να μεταφέρει με τον πιο ακριβή τρόπο τις πληροφορίες του παρελθόντος. Στόχος είναι η βελτιώνει την λήψη αποφάσεων

κρατώντας ότι είναι σημαντικό και αφήνοντας ότι δεν είναι.

Είναι σημαντικό ότι ο εγκέφαλος ξεχνάει άσχετες λεπτομέρειες και επικεντρώνεται στην ουσία, γεγονός που θα συμβάλλει στη λήψη αποφάσεων στον πραγματικό κόσμο.

Οι ερευνητές κατέληξαν σε αυτό το συμπέρασμα αφού έψαξαν για χρόνια τα δεδομένα για τη μνήμη, για την απώλεια μνήμης και την εγκεφαλική δραστηριότητα τόσο στους ανθρώπους όσο και στα ζώα.

Μια από τις ίδιες μελέτες του Frankland σε ποντίκια για παράδειγμα, διαπίστωσε πως καθώς δημιουργούνται νέα εγκεφαλικά κύτταρα, οι νέες συνδέσεις αντικατέστησαν τις παλιές μνήμες και έκαναν πιο δύσκολη την πρόσβαση σε αυτές.

Αυτή η συνεχής εναλλαγή των παλιών αναμνήσεως για τις καινούργιες μπορεί αν έχει πραγματικά εξελικτικά οφέλη. Για παράδειγμα, μπορεί να σου επιτρέπει να προσαρμοστείς σε νέες καταστάσεις αφήνοντας ξεπερασμένες και ενδεχομένως παραπλανητικές πληροφορίες.

Ο εγκέφαλο σου σε βοηθάει επίσης να ξεχνάς τις λεπτομέρειες για τα γεγονότα του παρελθόντος ενώ θυμάσαι ακόμα την γενική εικόνα, γεγονός που οι ερευνητές θεωρούν πως σου δίνει τη δυνατότητα να γενικεύσεις προηγούμενες εμπειρίες και να τις εφαρμόσεις καλύτερα στις τρέχουσες καταστάσεις.

Επομένως τι σημαίνει αυτό για μας που ξεχνάμε αυτά που μόλις διαβάσαμε, τους ανθρώπους που μόλις συναντήσαμε και που αφήσαμε τα κλειδιά μας;

Δεν θες να ξεχάσεις τα πάντα και αν ξεχνάς περισσότερο από το κανονικό μπορεί αν υπάρχει ανησυχία. Αλλά αν απλώς ξεχνά μια περιστασιακή λεπτομέρεια αυτό πιθανώς είναι ένα σημάδια πως το σύστημα μνήμης σου είναι απολύτως υγιές και κάνει ακριβώς αυτό που πρέπει να κάνει.

Ειδικά στη σημερινή κοινωνία της τεχνολογίας ο εγκέφαλός μας δεν χρειάζεται πλέον να αποθηκεύουν άχρηστες πληροφορίες όπως τηλεφωνικούς αριθμούς και γεγονότα που μπορεί πολύ εύκολα να βρει κανείς στο Google. Αντί να αποθηκεύσουμε αυτές τις πληροφορίες ο εγκέφαλός μας ελευθερώνεται για να αποθηκεύσει μνήμες που πραγματικά έχουν σημασία.

Photo: the-open-mind.com

The post Ξεχνάς εύκολα; Ίσως δεν είναι και τόσο κακό τελικά! appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα