Βγήκαν στους δρόμους τα πρώτα τρακτέρ

13:34 23/1/2017 - Πηγή: iPop

Βγήκαν στους δρόμους τα πρώτα τρακτέρ στήνοντας μπλόκα σε κομβικά σημεία σε όλη την Ελλάδα. Στη διάθεση των αγροτών δηλώνει ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου.

Κινητοποιήσεις ξεκίνησαν, όπως είχαν προαναγγείλει, αγρότες σε διάφορα σημεία της χώρας την στιγμή που ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου δηλώνει στη διάθεση των αγροτών για να συζητηθούν όλα τα ζητήματα του κλάδου.

Στην διάθεση των αγροτών ο Αποστόλου

Την στιγμή που οι αγρότες έχουν ήδη ξεκινήσει

τις κινητοποιήσεις τους, ο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Βαγγέλης Αποστόλου δηλώνει στη διάθεση τους ώστε να συζητηθούν όλα τα ζητήματα και να βρεθεί λύση.

«Είμαι εδώ, ή στο υπουργείο, ή όπου θέλουν να συζητήσουμε» ανέφερε ο κ. Αποστόλου μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο αρμόδιος υπουργός, μάλιστα, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να επανεξεταστούν ζητήματα όπως η αύξηση του φόρου στο κρασί και ο ΕΝΦΙΑ στις σταβλικές εγκαταστάσεις.

Είναι δεσμεύσεις προς τους θεσμούς κι ακόμα δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση. Αν και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει κάτι, δεν σημαίνει ότι μέσα στο 2017 δεν θα τα επανεξετάσουμε. Το θέμα για το κρασί δεν είχε την αναμενόμενη απόδοση, αντίθετα παρατηρήθηκαν πολλά φαινόμενα παραοικονομίας. Για τις σταυλικές εγκαταστάσεις και τον ΕΝΦΙΑ, πράγματι δεν είναι περιουσιακό στοιχείο. Όλα αυτά θα τα δούμε

Ο κ. Αποστόλου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν άλλου χαρακτήρα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο τα οποία έχουν σχέση με την παραγωγή. Όπως σημείωσε, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο είναι πολύ σημαντικό ζήτημα, αλλά η κυβέρνηση δεν μπορεί να κάνει κάτι, καθώς είναι μέτρο που προβλέπεται στη συμφωνία με τους θεσμούς, για τη διασφάλιση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Τέλος υπογράμμισε πως σέβεται τον αγώνα των αγροτών και πως «δεν θα τους αντιμετωπίσουμε με μεθόδους που αντιμετωπίστηκαν στο παρελθόν από άλλες κυβερνήσεις». Ωστόσο, όπως τόνισε, «πρέπει να λάβουν υπόψιν τους ότι υπάρχει και μια ελληνική κοινωνία που έχει βιώσει πιο δύσκολες καταστάσεις από ό,τι οι ίδιοι».

Κινητοποιήσεις στην Αιγιάλεια

Τις μηχανές των τρακτέρ άναψαν οι αγρότες της Αιγιάλειας, και λίγο πριν από τις 12.30 το μεσημέρι έκλεισαν τη νέα εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, στο ύψος του Αιγίου για 2 ώρες καθώς λίγο πρις τις 14:00 το αποκλεισμένο τμήμα δόθηκε και πάλι στην κυκλοφορία.

Πιο αναλυτικά, τα μέλη του αγροτικού συλλόγου συγκεντρώθηκαν στις 10.30 το πρωί στην Παναιγιάλεια Ένωση Συνεταιρισμών και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς τη νέα εθνική οδό, όπου προχώρησαν στον αποκλεισμό. Η κίνηση των οχημάτων διεξαγώταν από την παλαιά εθνική οδό ενώ από τις 14:00 και μετά ο δρόμος έχει ανοίξει και η κυκλοφορία πραγματοποιείται κανονικά.

Προθέρμανση στην Ηλεία

Παραταγμένοι παράλληλα της Εθνικής οδού Πατρών- Πύργου, στο ύψος της διασταύρωσης της Αμαλιάδας, βρίσκονται οι αγρότες με τα τρακτέρ τους και φορτηγά, χωρίς να έχουνα ποκλείσει προς το παρόν τη κυκλοφορία.

Διασταύρωση της Κουλούρας

Οι αγρότες της Ημαθίας έδωσαν το έναυσμα για να ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις με προσυγκεντρώσεις στη διασταύρωση της Κουλούρας και σε κομβικά σημεία έξω από τη Βέροια.

«Βγάζουμε τα τρακτέρ στον κόμβο της Κουλούρας. Θα έρθουν συνάδελφοι από όλα τα χωριά της Ημαθίας. Θα ξεκινήσουμε από εκεί με κατεύθυνση την οδό Φόρου, έξω από την πόλη της Βέροιας. Από εκεί θα πάμε με τρακτέρ και αγροτικά αυτοκίνητα στην κεντρική πλατεία της πόλης», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας και μέλος συντονιστικής επιτροπής αγώνα, Τάσος Χαλκίδης. «Ξεκινάμε κινητοποιήσεις για τις δύσκολες μέρες που έρχονται για την αγροτιά. Δεν πάει άλλο. Δεν μπορούμε να ανταπεξέλθουμε με αυτη τη φορολογία και με τα έξοδα, είναι θέμα επιβίωσης» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Μετά τη συγκέντρωση στην πόλη θα επιστρέψουν στη διασταύρωση της Κουλούρας όπου θα αποφασίσουν για τις περαιτέρω κινήσεις τους.

Μπλόκα σε Πρέβεζα και Άρτα

50 τρακτέρ αγροτών και κτηνοτρόφων συγκεντρώθηκαν στο γεφύρι της ‘Αρτας, περίπου στις 11:00 το πρωί ξεκινώντας τις κινητοποιήσεις της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού. Από το γεφύρι της Άρτας τα τρακτέρ πραγματοποίησαν πορεία στο κέντρο της πόλης και αυτή την ώρα στήνουν μπλόκο στην Ιόνια οδό στην έξοδο για την πόλη της ‘Αρτας.

Λίγο νωρίτερα αγρότες και κτηνοτρόφοι από το Κομπότι, με τρακτέρ έκλεισαν συμβολικά για μισή ώρα την Ιόνια οδό στην έξοδο για την κωμόπολη και στην συνέχεια συμμετείχαν στην κινητοποίηση της Ομοσπονδίας.

Ο Σπύρος Κλινάκης, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Πρέβεζας είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως το μπλόκο που στήθηκε στο Λούρο θα παραμείνει και ότι βρίσκεται σε συντονισμό με το Πανελλαδικό των 68 μπλόκων που συστάθηκε πέρυσι. Ο κ. Κλινάκης υπογράμμισε πως οι αγρότες ζητούν «να παραμείνουν στην δουλειά και τα χωράφια τους με αξιοπρέπεια».

Τρακτέρ και στη Ζάκυνθο

Και οι κάτοικοι της Ζακύνθου βγήκαν στους δρόμους με τα τρακτέρ τους ξεκινώντας τις κινητοποιήσεις τους από την περιοχή της Λούμπας από τις 10:00 το πρωί της Κυριακής.

Ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Ζακύνθου, Τιμόθεος Φαραός, μιλώντας στο ΑΠΕ- ΜΠΕ επεσήμανε ότι «μετά από τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε, αποφασίσαμε μια πρώτη συγκέντρωση ώστε το επόμενο χρονικό διάστημα να κλιμακωθεί και με μεγαλύτερη συμμετοχή του κόσμου».

Για τους αγρότες, τους φτωχούς ανθρώπους το επόμενο διάστημα θα κλιμακωθεί ακόμα πιο πολύ αυτή η αντιαγροτική πολιτική που εφαρμόζεται, από την κυβέρνηση και από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σήμερα δεν υπάρχει άλλη διέξοδος, ο κόσμος πρέπει να παλέψει για τα δικαιώματά του, να παλέψει για την ασφάλιση και για να έχει καλή τιμή πώλησης το αγροτικό προϊόν για να μπορέσει να επιβιώσει

Τρακτέρ στους δρόμους της Κρήτης

«Ως Αγροτικοί Σύλλογοι που συντασσόμαστε με την Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων και αποφασίσαμε να κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις μας με παγκρήτιο και πανελλαδικό συντονισμό στην παγκρήτια σύσκεψη στις Αρχάνες, στις 12 Δεκέμβρη και την πανελλαδική σύσκεψη στη Λάρισα, στις 17 Δεκέμβρη, ξεκινάμε τη Δευτέρα 23 Γενάρη με παράσταση διαμαρτυρίας στη ΔΟΥ Ηρακλείου, στις 10:30 πμ» αναφέρουν οι αγροτικοί Σύλλογοι Ηρακλείου, Καζαντζάκη, Αρχανών, καθώς και η επιτροπή αγώνα αγροτών του Αρκαλοχωρίου.

Επίσης, ο Αγροτικός Σύλλογος Αστερουσίων καλεί τους μικρομεσαίους αγρότες της περιοχής να βγουν με τα τρακτέρ σε μπλόκο, στον κόμβο των Πραιτωρίων. «Ήρθε η ώρα να κλιμακώσουμε την πάλη του προηγούμενου διαστήματος, οργανωμένα, μαζικά, με αιτήματα που ακουμπάνε στα συμφέροντά μας. Να παλέψουμε ενάντια στην ΚΑΠ της ΕΕ, την πολιτική των κυβερνήσεων, τα μνημόνια και τους εκατοντάδες νόμους που μας ξεκληρίζουν, ώστε να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή μας στα χέρια λίγων μεγαλοεπιχειρηματιών-αγροτών» σημειώνουν οι αγρότες.

Στη συνέχεια αναφέρονται αναλυτικά στα αιτήματα και τις διεκδικήσεις τους και προσθέτουν: «Ο αγώνας μας είναι αγώνας επιβίωσης. Με το πλαίσιο αιτημάτων μας δεν ζητάμε πολλά, μα τα αναγκαία για να μπορούμε να ασχολούμαστε με τη γεωργία και την κτηνοτροφία, να ζουν οι οικογένειές μας υποφερτά».

Τι ζητούν οι αγρότες;

Οι αγρότες ζητούν να ανασταλούν τα εξής μέτρα:

Τριπλασιασμός των ασφαλιστικών εισφορών στον ΟΓΑ, σταδιακά μέχρι το 2022.Σχεδόν διπλασιασμός του συντελεστή φορολόγησης (από 13% το 2016 στο 22% το 2017) και τα τεκμήρια διαβίωσης.Αύξηση του ΦΠΑ στα αγροεφόδια στο 24% και η κατάργηση της επιστροφής φόρου πετρελαίου.Σε αναμονή οι αγρότες σε Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία

Στην Αχαΐα, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Αγροτών Δυτικής Αχαΐας Γιώργο Βεσκούκη, «πραγματοποιούμε συναντήσεις με συναδέλφους σε διάφορες περιοχές και τους ενημερώνουμε για τα βασικά μας αιτήματα και διεκδικήσεις, όπως είναι για παράδειγμα το ασφαλιστικό, το φορολογικό, το κόστος παραγωγής κ.ά.». Σχετικά με το ενδεχόμενο κινητοποιήσεων, ο Γιώργος Βεσκούκης είπε ότι «αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις και μέσα στις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται να ξεκινήσουμε».

Στάση αναμονής από τους αγρότες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Στάση αναμονής αποφάσισαν να τηρήσουν οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα στην Ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη και χωρίς ακόμη να προγραμματίζουν κάποιου είδους κινητοποίηση, ζητούν να «καθαρίσει ο κλάδος από αυτούς που υποτίθεται ότι τους εκπροσωπούν και βάζουν πρώτα και πάνω από όλα τις επιδιώξεις τους, είτε προσωπικές, είτε κομματικές». Υπογραμμίζοντας ότι παρατηρούν με ιδιαίτερη προσοχή τις δηλώσεις και τις κινήσεις των συναδέλφων τους που ετοιμάζουν κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, διαμαρτυρόμενοι «δικαίως για τα επώδυνα μέτρα», σημειώνουν σε ανακοίνωσή τους ότι «μπορεί αγρότες, κτηνοτρόφοι και αλιείς να μπήκαν πρώτοι από όλους στο στόχαστρο των μέτρων που ήδη εφαρμόζονται, αλλά κινητοποιήσεις και αγώνες πρέπει να δώσει όλη η κοινωνία μαζί».

Στο πλαίσιο αυτό, δηλώνουν ότι αρνούνται να «παίξουν» το παιχνίδι του κοινωνικού αυτοματισμού και καλούν όλους τους Έλληνες να δώσουν από κοινού τη «μάχη για μια ζωή με δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια που αρμόζουν σε κάθε ελεύθερο άνθρωπο». Αναφερόμενοι στα αποτελέσματα των περσινών κινητοποιήσεων, οι αγρότες Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, αναφέρουν ότι «έγινε ξεκάθαρο πως μετά από έναν τιτάνιο αγώνα επί σαράντα και πλέον μέρες γυρίσαμε σπίτι με το κεφάλι κατεβασμένο και για μια ακόμη φορά ο αγώνας πουλήθηκε».

Αγρότες της Θεσσαλίας και της Λάρισσας στήνουν μπλόκα

Μπλόκα ετοιμάζουν οι αγρότες στη Θεσσαλία, στις στροφές της Μελούνας, στον κόμβο του Αργυροπουλίου ενώ την Πέμπτη αναμένεται η έξοδος των τρακτέρ από Καρδίτσα, Τρίκαλα, Φάρσαλα και Λάρισα στον κόμβο της Νίκαιας, με την αιγίδα των Ενωτικών Ομοσπονδιών των αγροτικών Συλλόγων, Καρδίτσας, Τρικάλων «η Άνοιξη» και Λάρισας. Μέχρι τότε τα τρακτέρ θα συγκεντρωθούν στις πλατείες των χωριών στο πλαίσιο της καταμέτρησης των δυνάμεων.

Αύριο Τρίτη, αγρότες από την επαρχία Αγιάς έχουν προγραμματίσει να συναντηθούν με τα τρακτέρ τους στο ύψος του Γερακαρίου, στην επαρχιακή οδό Λάρισας – Αγιοκάμπου.

Όσον αφορά στους αγρότες της Λάρισας, επιχειρούν να στήσουν μπλόκο είτε στον Πλατύκαμπο, είτε -αν η συγκέντρωση των δυνάμεων τρακτέρ είναι μεγάλη- στα Τέμπη. Για το σκοπό αυτό προγραμματίζουν συνάντηση την Τρίτη στη Φαλάνη.

Παράλληλα μία δύναμη αγροτών των Φαρσάλων προγραμματίζουν συγκέντρωση την Τετάρτη με τα τρακτέρ στο γήπεδο της πόλης και από εκεί πιθανόν να κινηθούν προς το Δρούγο για να αποκλείσουν την Ε.Ο. Λαμίας- Καρδίτσας.

Photo:Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Βγήκαν στους δρόμους τα πρώτα τρακτέρ appeared first on iPop.

Keywords
τρακτερ, ελλαδα, λύση, ενφια, σημαίνει, πετρελαιο, νέα, βεροια, απε-μπε, μπε, συμμετοχή, λαρισα, δου, ογα, τεκμηρια, ΦΠΑ, τρικαλα, photo, ipop, κινηση στους δρομους, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , πετρελαιο θερμανσης, μετρο, αυξηση φπα, καθαρα δευτερα, αλλαγη ωρας, κρητη, τεκμηρια αυτοκινητων 2011, τεκμηρια διαβιωσης 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, αποτελεσματα πανελληνιων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, υπουργειο δικαιοσυνης, Πρώτη Μέρα της Άνοιξης, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, τελος του κοσμου, φορολογια 2013, αλλαγη ωρας 2013, τελη κυκλοφοριας 2016, μπλοκα αγροτων, αξιολογηση, κοινωνια, ηλεια, αποτελεσματα, ipop, το θεμα, αυτοκινητα, δου, δουλεια, εθνικη, εξοδος, θεμα, θρακη, ιονια, ογα, πλαισιο, υψος, ωρα, αγωνες, αυξηση, αξιοπρεπεια, απε, απε-μπε, ασφαλιστικο, βρισκεται, γεφυρι της αρτας, γεωργια, γινει, γηπεδο, δευτερα, διαστημα, δυναμη, δηλωσεις, δωσει, δρομος, δοθηκε, ειπε, υπαρχει, εξοδα, ερχονται, εναυσμα, ζωη, μηχανες, θεσσαλια, καρδιτσα, κυβερνηση, κινηση, κρασι, κωμοπολη, λύση, μακεδονια, μπλοκο, μπε, οχηματων, παμε, πρεβεζα, πεμπτη, πιο πολυ, προβληματα, πρωι, κτηνοτροφια, συνεχεια, συγκεντρωση, συμμετοχή, σπιτι, συλλογοι, τασος, τεμπη, τιμη, τιτανιο, τμημα, τριτη, φορολογια, φορα, φορτηγα, ωρες, αγωνας, δικαιωματα, ενωση, υπουργειο, παιχνιδι, σημαίνει, σπυρος, χερια
Τυχαία Θέματα