Τσίπρας: Ξαναφέρνουμε το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να περικοπούν οι κυρίες συντάξεις

16:43 6/5/2016 - Πηγή: iPop

Με την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα ξεκίνησε την Παρασκευή μετά τις 15:30 η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην Αίθουσα Γερουσίας της Βουλής. Ο Πρωθυπουργός έστειλε μήνυμα ενότητας στον ελληνικό λαό και τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα περικόψει τις συντάξεις.

Να θυμίσουμε πως την ίδια στιγμή η χώρα έχει

πατήσει φρένο για 48 ώρες.

Στην έναρξη της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε:

«Είμαστε στην τελική ευθεία πριν το κλείσιμο της πρώτης και πιο δύσκολης αξιολόγησης του καλοκαιριού.

Τους τελευταίους μήνες η ελληνική Κυβέρνηση, η διαπραγματευτική ομάδα, με επικεφαλής τον ΥΠΟΙΚ δώσαμε κρίσιμη μάχη σε πολιτικό και τεχνικό επίπεδο».

Για την αξιολόγηση:

«Στόχος μας δεν είναι απλά να κλείσει η αξιολόγηση. Αυτό μπορεί να γίνει εύκολα όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Στόχος είναι να προχωρήσει η διαδικασία και να τηρηθούν οι δεσμεύσεις μας προς τον ελληνικό λαό
δεσμεύσεις που αναλάβαμε τον Σεπτέμβριο.

Οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε δεν ήταν μόνο να υλοποιήσουμε τη συμφωνία αλλά αν προστατεύσουμε τους αδύναμους. Δεσμευτήκαμε τον Σεπτέμβρη να προστατεύσουμε τις συντάξεις τους μισθούς και την πρώτη κατοικία.

Κληθήκαμε να πραγματοποιήσουμε μια δύσκολη συμφωνία άλλα με δικλείδες και εξασφαλίσεις που τηρήσαμε.

Η στάση της Κυβέρνησης στα βασικά της συμφωνίας και στη στάση όσων χύνουν κροκοδείλια δάκρυα».

Επίθεση κατά της Νέας Δημοκρατίας:

«Κατά την προεκλογική περίοδο η ΝΔ υποστήριζε ότι η συμφωνία αυτή οδηγεί σε μονόδρομο σε σχέση με το ασφαλιστικό, στο μονόδρομο της πλήρης περικοπής των περικοπών. Έλεγαν τότε πως το ασφαλιστικό θα οδηγήσει σε περικοπές συντάξεως της τάξεως της μιας σύνταξης άλλα έτος
αυτό έλεγαν και παρουσίαζαν σαν αναπόφευκτη μοίρα σαν να μην είχε καμιά σημασία ποιος θα είναι κυβέρνηση.

Αυτός είναι ο τρόπος που μάθανε να κάνουν πολιτική. Υλοποιώντας χωρίς δεύτερη σκέψη όσα επιβάλλει το ΔΝΤ σαν να μην υπάρχει ή να μην επιτρέπεται να υπάρξει δεύτερος δρόμος.

Ζήτησα να χαράξουμε κοινή διαπραγματευτική γραμμή για το ασφαλιστικό από όλες τις πολιτικές δυνάμεις στην προσπάθεια να δυναμώσουμε τα όπλα μας και βρήκαν δικαιολογίες και προσχήματα.
Δεχθήκαμε μάλιστα και την χλεύη ορισμένων. Έλεγαν πως δήθεν προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο και κατέληγαν «βγάλτε τα πέρα μόνοι σας με τους δανειστές» και τα βγάλαμε.

Δεν είχαμε αυταπάτες ότι θα βοηθήσουν στην προσπάθεια να σωθούν οι συντάξεις αυτοί που ισοπέδωσαν το σύστημα και λεηλάτησαν τις συντάξεις
αυτοί που έλεγαν όταν άκουγαν ότι οι συντάξεις είναι στο κόκκινο.
Δεν είχαμε αυταπάτες ότι θα στηρίξουν.

Παλέψαμε σκληρά, αγνοήσαμε τις σειρήνες της υποταγής και της καταστροφής. Τα βγάλαμε πέρα μονοί μας όσο αφορά τη Βουλή γιατί έξω η μεγάλη πλειοψηφία του λάου αναγνωρίζει την προσπάθεια μας να κάνουμε προοδευτικές τομές».

Για την ψήφιση του ασφαλιστικού:

Να θυμίσουμε πως το νομοσχέδιο για το φορολογικό και το ασφαλιστικό κατατίθεται το Σάββατο στην Ολομέλεια της εθνικής αντιπροσωπείας, ενώ ψηφίζεται την Κυριακή το βράδυ.

«Μεθαύριο ψηφίζουμε στη Βουλή μια φιλόδοξη μεταρρύθμιση που ξαναφέρνει το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να κοπούν οι συντάξεις.

Προστατεύονται απολυτά πάνω από 2.100.000 συνταξιούχοι
που έχουν σύνταξη αρθροιστικά με τις επικουρικές έως 1300 ευρώ
αυτό δεν το καταφέραμε ούτε με ταχυδακτυλουργίες ούτε τετραγωνίζοντας τον κύκλο. Το καταφέραμε γιατί είχαμε την πολιτική βούληση να προστατεύσουμε τους αδύναμους.

Είχαμε στρατηγική στόχευση για πρώτη φορά να προστατεύσουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Σε λίγα χρονιά από τώρα ίσως βρισκόμασταν μπροστά στο να μην μπορούμε να εγγυηθούμε καν τις συντάξεις».

Ο Πρωθυπουργός ξεκαθάρισε:

Το ασφαλιστικό ήταν μονόδρομος είτε είχαμε είτε δεν είχαμε τη συμφωνία

Για τις εισφορές:

Επιτυγχαίνουμε την εναρμόνιση κανόνων εισφορών μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων αλλά και των εισφορών των επιμέρους ταμείων.
Διορθώνουμε χρόνιες στρεβλώσεις μεταξύ των ασφαλισμένων.
Επιτυγχαίνουμε την καταπολέμηση της φτώχειας των ηλικιωμένων
για πρώτη φορά έχουμε ενιαίους ασφαλιστικούς κανόνες για το σύνολο των εργαζόμενων.

Ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε στους επικριτές της Κυβέρνησης λέγοντας:

Ακούω και διαβάζω ότι δήθεν επιλέξαμε έναν αιφνιδιασμό και αναρωτιέμαι πόσο θράσος μπορεί να έχει κάνεις. Δεν υπήρξε ποτέ άλλοτε μεταρρύθμιση που συζητήθηκε τόσο εκτενώς μέσα και έξω από τη Βουλή όσο αυτή που έρχεται στη Βουλή αύριο. Την πρόταση την καταθέσαμε αρχές Γενάρη του 16 και τώρα έχουμε αρχές Μάη

Για τους αγρότες:

«Ακούσαμε τις προτάσεις, τις διαφωνίες και τις διαμαρτυρίες και κάναμε αλλαγές. Σεβαστήκαμε τις κινητοποιήσεις ιδιαίτερα των αγροτών. Ακούσαμε τα αιτήματα τους. Γενάρη και Φλεβάρη κάναμε κάλεσμα στους αγρότες και αν δεν κάνω λάθος ήμουν ο πρώτος πρωθυπουργός που κάλεσε 2 φόρες εκπρόσωπους των αγροτών στο γραφείο μου.

Θέλω να επαναλάβω και τώρα αυτό που είχα πει τότε, με τον αγροτικό κόσμο θα συνεργαστούμε ώστε να βρούμε τους καλύτερους τρόπους για να βελτιώσουμε τη ζωή τους».

Πάνω από το 90% του αγροτικού κόσμου δεν θα υποστούνε επιβαρύνσεις από τον συνδυασμό ασφαλιστικού και φορολογικού και εξασφαλίζουν γεράματα αξιοπρέπειας. Ο ηλικιωμένος αγρότης δεν θα είναι πολίτης δεύτερης κατηγορίας»

Για τις συντάξεις:

«Σήμερα είναι 172 ευρώ στον αντίποδα με την πρόταση που θα ψηφίσουμε μεθαύριο θα εξασφαλίσουμε την βασική σύνταξη των 384 ευρώ συν των επιπρόσθετων. Ο μέσος αγρότης που σε 10 χρόνια θα είναι σε σύνταξη θα είχε μόνο τα ανταποδοτικά δηλαδή 250 ευρώ ενώ τώρα θα έχει πάνω από 600 ευρώ.

Βασική έννοια μας οι νέοι και οι άνεργοι σημείωσε ο Πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Είχαμε ιδιαίτερη έγνοια την προστασία των νέων, των άνεργων, των επισφαλώς εργαζόμενων. Την μεταβατική περίοδος για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στα πέντε πρώτα χρόνια του εργασιακού βίου».

Για τους εργαζόμενους με μπλοκάκια:

«Οι εισφορές θα καταβάλλονται από τους εργοδότες (το 20% εργοδότες 5% εργαζόμενοι)»

Πυρά κατά του Τύπου και της Νέας Δημοκρατίας:

Ο Πρωθυπουργός τόνισε πως τα ΜΜΕ«βομβαρδίζουν» με «μύθους» τους Έλληνες πολίτες.

«Οι μύθοι» του Αλέξη Τσίπρα:Μάλιστα, ως «πρώτο μύθο» εστίασε στις αναφορές βάσει των οποίων «η διαπραγμάτευση κατέστρεψε τη χώρα και την οικονομία» και παράλληλα υποστήριξε πως οι αριθμοί είναι αμείλικτοι λέγοντας: «Πετύχαμε υπεραπόδοση της τάξης 1% από το στόχο του – 0,25%,δηλαδή το πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 0,7%, που επιβεβαιώθηκε από τη Eurostat».Μύθος Δεύτερος: “Οι εκλογές του 2015 διέκοψαν το success story Σαμαρά”. Για ποιο success story μιλάμε; Για αυτό που έφερε την ελληνική οικονομία 1,5% έξω από το στόχο του 2014. Αλήθεια ποιο success story θα γραφόταν το 2016, το 2017 και το 18 όταν οι στόχοι για πρωτογενή πλεονάσματα ήταν στο 4,5%;»Μύθος Τρίτος: Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εκτίναξε την ανεργία. Αυτό είναι πραγματικά εξοργιστικό. Συνιστά προφανές ψεύδος. Οι δείκτες της ανεργίας είναι μειωμένοι σχεδόν 1,5% επί των ημερών μας – γεγονός για το οποίο δεν πανηγυρίζουμε.Μύθος τέταρτος:«η Ν.Δ. ισχυριζόταν το καλοκαίρι ότι η διαπραγμάτευση θα επέφερε ύφεση ύψους 7%». «Δεν θα μπορούσε να διαψευστεί περισσότερο. Η ύφεση δεν ξεπέρασε το 0,2% ενώ είπε πως, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Κομισιόν, η Ελλάδα θα μπει σε τροχιά ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο του 2016. Επιπλέον, υποστήριξε ότι 2015 «για πρώτη χρονιά μετά από πολλά χρόνια δεν μειώθηκαν μισθοί και συντάξεις. Οι 100 δόσεις έδωσαν ανάσα σε νοικοκυριά – επιχειρήσεις».

«Η νέα πρόταση για το φορολογικό σύστημα παίρνει ως βάση την οικογενειακή κατάσταση» επισήμανε ο Πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ήταν αδικία που τα παιδιά αποτελούσαν κριτήριο φορολογικής επιβάρυνσης».

Επίθεση κατά Μητσοτάκη:

Ο κ. Μητσοτάκης τροφοδοτεί τον πολιτικό του λόγο από τον πανικό των golden boys και των καναλαρχών

Ενώ επίσης ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε για τον Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας «βρίσκεται σε σύγχυση, υιοθετεί «ακραίες» θέσεις του ΔΝΤ. «Ο κ. Μητσοτάκης τροφοδοτεί τον πολιτικό του λόγο από τον πανικό των golden boys και των καναλαρχών που χρωστάνε δάνεια και είναι υπόδικοι». Και χαρακτήρισε: «θεσμικό και πολιτικό ατόπημα ολκής» τις αναφορές στελεχών του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Για το κόμματα της Κεντροαριστεράς ο Πρωθυπουργός τόνισε πως φαίνεται να έχουν πληγεί ένα «ιδιότυπο σύνδρομο της Στοκχόλμης».

«Στη μεγάλη μάχη θα είμαστε μόνοι. Απέναντι στα νέα των χρεοκοπημένων καναλιών, στα πρωτοσέλιδα της αντιδραστικής προπαγάνδας»ανέφερε ο Πρωθυπουργός και χαρακτήρισε: «τιμή και παράσημο τόσα πολλά συμφέροντα να συνασπίζονται απέναντί μας».

Κλείνοντας δήλωσε: «Σύμμαχός μας θα είναι ο ελληνικός λαός» και επισήμανε πως η Κυβέρνηση θα επιτύχει τους στόχους της.

The post Τσίπρας: Ξαναφέρνουμε το ασφαλιστικό σε ράγες βιωσιμότητας χωρίς να περικοπούν οι κυρίες συντάξεις appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα