Τσίπρας: Η προστασία της δημόσιας υγείας δεν πρέπει να είναι μια πολυτέλεια

11:52 12/9/2017 - Πηγή: iPop
«Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει ζωτικό ρόλο.Σε καιρούς γεμάτους με προκλήσεις, είναι μια τιμή αλλά και μια τεράστια ευθύνη να εκπροσωπώ την Ελλάδα» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην 67η Σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, στη Βουδαπέστη.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η Ελλάδα είναι μια χώρα της ΕΕ η οποία έχει βρεθεί στο επίκεντρο δύο απ’ των πιο δυνατών προκλήσεων, της οικονομικής κρίσης και του μεταναστευτικού.

Δυο κρίσεις που μας οδήγησαν σε ένα μεγάλο δίλημμα. Ωστόσο εμείς, αντιμετωπίζουμε τις προκλήσεις με αλληλεγγύη με σεβασμό ή μήπως αποφασίζουμε ότι η βέλτιστη επιλογή είναι να προστατέψουμε μόνο το δικό μας έθνος; Η δική μου χώρα επέλεξε το πρώτο μονοπάτι.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως στον τομέα της υγείας η Ελλάδα γνώρισε ένα σημαντικό πλήγμα λόγω της λιτότητας αλλά και του μεγάλου αριθμού μεταναστών. «Ο μόνος τρόπος να προστατέψουμε την κοινωνία μας είναι να προσπαθήσουμε να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να έχουν όλοι πρόσβαση στο σύστημα υγείας» ανέφερε ο πρωθυπουργός τονίζοντας πως «Η Ελλάδα κάνει ό,τι μπορεί για να προστατέψει τα τραύματα των πολιτών της από τα μέτρα λιτότητας».

Νιώθω ότι μιλάω εκ μέρους όλων των πολιτών της ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι πιστεύουν ότι ο τομέας της υγείας σημαίνει ανθρώπινη αξιοπρέπεια και συνοχή. Είμαστε απέναντι σε εκείνους που πιστεύουν ότι η υγεία είναι προνόμιο μόνο για τους πολίτες της χώρας που έχουν τη δυνατότητα αλλά όχι για τους μετανάστες που ζουν σε αυτή

Κατά τον Αλέξη Τσίπρα «υγεία σημαίνει ευζωία και η προώθηση της αποτελεί ένα θεμελιώδες ανθρώπινο, κοινωνικό δικαίωμα».

Έχουμε στο επίκεντρο μια πολιτική υγείας που θα προστατέψει τις ευάλωτες ομάδες και θα εξαλείψουμε τις ανισότητες. Στην Ελλάδα είχαμε σαφώς την τραυματική εμπειρία των πληγμάτων στον τομέα της υγείας

Η Κυβέρνηση, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό βασίστηκε στα ακόλουθα:

Καθολική κάλυψη του πληθυσμού και υπηρεσίες υπέρ των αδύναμωνΒελτίωση των συνθηκών των ιδρυμάτωνΕξάλειψη ιδιωτικοποίησης του συστήματος υγείαςΜεταρρυθμίσεις πρωτογενούς συστήματος υγείαςΜείωση δωροδοκίας και εξάλειψη νοσηρών καταστάσεων του παρελθόντος

Παρά λοιπόν, την ασυμμετρία μεταξύ επειγουσών αναγκών και διαθέσιμων πόρων, ο πρωθυπουργός δήλωσε πως «κάναμε σημαντικά βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση»:

Αναδιανείμαμε τους δημόσιους πόρους. Διασφαλίσαμε την καθολική, δωρεάν και ισότιμη πρόσβαση των ανασφάλιστων στο σύστημα υγείας. Κανένας δεν μπορεί να μείνει πίσω.Υποστηρίξαμε και ένα σταθερό δημόσιο σύστημα υγείας, αυξήσαμε το ποσοστό δημοσίων δαπανών ΑΕΠ.Καλύψαμε πολλές θέσεις ιατρών και νοσοκόμων.Βελιώσαμε τη διαφάνεια όπως και τη δημόσια λογοδοσία, προστατέψαμε την επιστημονική και επαγγελματική ακεραιτότητα των νέων ιατρών και τη φυγή νέων εγκεφάλων από τη χώρα.Αντιμετωπίσαμε προβλήματα διαφθοράς.Διασφαλίσαμε ένα αξιόπιστο σύστημα υγείας για μετανάστες και πρόσφυγες, συμπεριλαμβανομένου τον εμβολιασμό.Ενδυναμώσαμε την κουλτούρα της αλληλεγγύης.
Προωθήσαμε μεταρρυθμίσεις οι οποίες εκκρεμούσαν για δεκαετίες.Πρωτογενούς συστήματος υγείας που οργανώθηκαν επί τη βάση αποκκεντρωμένων δομών.Διευκολύναμε την πρόσβαση στις φαρμακευτικές μεθόδους.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τον λόγο του λέγοντας πως «υπάρχουν πολλά σημαντικά βήματα που καλούμαστε να κάνουμε για να οικοδομήσουμε ένα σύγχρονο σύστημα υγείας»

Η προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας δεν είναι μια πολυτέλεια αλλά είναι κάτι που όλοι οι διεθνείς οργανισμοί πρέπει να κατανοήσουν

Photo: Reuters

Το άρθρο Τσίπρας: Η προστασία της δημόσιας υγείας δεν πρέπει να είναι μια πολυτέλεια εμφανίζεται στο iPop.

Keywords