Τσίπρας για Κυπριακό «Δηλώνουμε την αποφασιστηκότητά μας για εύρεση βιώσιμης λύσης»

14:25 10/1/2017 - Πηγή: iPop

Εν αναμονή των συζητήσεων για το Κυπριακό ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας συνάντησε το μεσημέρι της Τρίτης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, λίγες μόνο μέρες πριν τις συναντήσεις στην Γενεύη.

Συνάντηση Παυλόπουλου- Τσίπρα:

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη ο Πρωθυπουργός, προκειμένου να συζητήσει λίγο μετά τη 1 με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με φόντο το Κυπριακό. Αν υπάρξει λύση

δεν αποκλείεται να μεταβούν άμεσα στη Γενεύη οι ηγέτες των εμπεκόμενων μερών Τσίπρας και Ερντογάν, προκειμένου να ξεκινήσουν εκ νέου οι συζητήσεις.

Η συνάντηση Τσίπρα- Παυλόπουλου που πραγματοποιήθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο με τον Πρωθυπουργό να ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το Κυπριακό είχε διάρκεια περίπου μια ώρα.

Ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε μετά το τέλος της συνάντησης έξω από το Προεδρικό Μέγαρο:

«Ήρθα, σήμερα, να ενημερώσω τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, μετά και την ενημέρωση όλων των Πολιτικών Αρχηγών, για την στάση της ελληνικής πλευράς σε σχέση με τις εντατικές διαπραγματεύσεις, τις εντατικές συνομιλίες για το Κυπριακό που διεξάγονται από χθες στην Γενεύη της Ελβετίας. Θεωρώ ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι υπάρχει μια συναντίληψη από την πλευρά των πολιτικών δυνάμεων πάνω στις πάγιες θέσεις, θα έλεγα, της ελληνικής πλευράς αλλά και μια ολόπλευρη στήριξη του ελληνικού πολιτικού κόσμου στις προσπάθειες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Προέδρου Αναστασιάδη, ώστε να υπάρξει μια θετική εξέλιξη και μια βιώσιμη και δίκαιη λύση στο Κυπριακό πρόβλημα».

Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός δήλωσε: «Για άλλη μια φορά δηλώνουμε την αποφασιστικότητά μας στην κατεύθυνση της εξεύρεσης μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό, στο πλαίσιο των αποφάσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και στο πλαίσιο της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια ιδιότητα που ενισχύει τα επιχειρήματα της ελληνικής πλευράς ότι δεν μπορεί, δεν νοείται να υπάρξει σχέδιο λύσης του Κυπριακού που θα δίνει τη δυνατότητα σε τρίτες χώρες να έχουν επεμβατικά δικαιώματα, στρατούς κατοχής, και σε τελική ανάλυση μια λύση η οποία δεν μπορεί παρά να είναι προς όφελος των Ελληνοκύπριων και Τουρκοκύπριων, δηλαδή λύση που σε τελική ανάλυση θα είναι βιώσιμη, λειτουργική και θα απομακρύνει το φόβο από τον κυπριακό λαό».

«Σ΄αυτή την κατεύθυνση θεωρώ ότι, πέραν της ισχυρής εθνικής γραμμής, δημιουργείται και μια κοινή ευρωπαϊκή γραμμή. Διότι αυτά τα επιχειρήματα, είναι επιχειρήματα που συνάδουν τόσο με το Διεθνές όσο και με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας και δεσμεύτηκε πως θα εξαντληθεί κάθε δυνατότητα, μέχρι και την τελευταία στιγμή, εξεύρεσης λύσης σε αυτή την κατεύθυνση, ενώ πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση, όμως, το τελικό αποτέλεσμα, όπως είναι απολύτως κατανοητό, δεν εξαρτάται μόνο από τη μία πλευρά του τραπεζιού, αλλά και από την άλλη».

Τι είπαν μπροστά στις κάμερες Παυλόπουλος- Τσίπρας;

Ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, λέγοντας πόσο σημαντικό είναι αυτό το κρίσιμο ζήτημα. Μίλησε για την κρισιμότητα της διαπραγμάτευσης, η οποία κρέμεται σε τεντωμένο σκοινί.

Η διαπραγμάτευση βρίσκεται σε ένα ευαίσθητο στάδιο. Είναι σημαντικό και θετικό ότι υπάρχει συναντίληψη των πολιτικών δυνάμεων και υποστήριξη πάγιων θέσεων σε σχέση με την αποφασιστικότητα να βρούμε δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό αλλά και με την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε θέσεις που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο τις αποφάσειςτου ΟΗΕ και την ιδιότητα της Κύπρου

Από την πλευρά του έστειλε και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας το δικό του μήνυμα για το κρίσιμο ζήτημα.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι δεν μπορούν να υπάρξουν εκπτώσεις στην κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας:

Υποχωρήσεις δεν νοούνται γιατί θα σημαίνει παραβίαση του διεθνούς δικαίου

Ο Προκόπης Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στον Νίκο Αναστασιάδη:

Η Ελλάδα και η Κύπρος δεν διατίθενται να προχωρήσουν σε τέτοιες παραχωρήσεις. Είναι σημαντικό ότι ο Νίκος Αναστασιάδης είναι εφοδιασμένος με στέρεη γραμμή που στηρίζουν οι πολιτικές δυνάμεις σε Ελλάδα και Κύπρο. Η γραμμή αυτή είναι και ευρωπαϊκή, καθώς όταν Ελλάδα και Κύπρος υπερασπίζονται την κυριαρχία της κυπριακής δημοκρατίας υπερασπίζονται την κυριαρχία κάθε ευρωπαϊκού κράτους

Το μήνυμα του Αναστασιάδη για την έκβαση των συνομιλιών στην Γενεύη:

Το δικό του μήνυμα από την Γενεύη έστειλε και ο Νίκος Αναστασιάδης. Όπως μετέδωσε το κρατικό Ραδιόφωνο του ΡΙΚ, ο Κύπριος Πρόεδρος, μόλις έφτασε στην συνάντηση με τον Μουσταφά Ακιντζί στη Γενεύη ρωτήθηκε αν είναι αισιόδοξος ότι η σημερινή συνάντηση θα έχει θετική έκβαση.

Ο ίδιος φαίνεται να απάντησε: «Θα εργασθούμε εντατικά με την ελπίδα να καταλήξουν οι συνομιλίες με θετικά αποτελέσματα».

Τηλεφωνική ομιλία Τσίπρα- Ερντογάν

Χθες Δευτέρα, Αλέξης Τσίπρας και Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν τηλεφωνικά για το κρίσιμο ζήτημα του Κυπριακού, κάνοντας λόγο για την έκβαση της διαπραγμάτευσης, καθώς επίσης, πόσο σημαντικό είναι να αυτή να έχει θετικό πρόσημο.

Όπως αναφέρει το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού: «Στο πλαίσιο αυτό συμφώνησαν να παραμείνουν σταθερά σε επαφή εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης της Γενεύης».

Όπως δήλωσαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου, το τηλεφώνημα των δύο ηγετών διήρκεσε κάτι παραπάνω από μία ώρα, με τους δύο ηγέτες να συμφωνούν να παρακολουθούν από κοντά τις εξελίξεις.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την πεποίθηση ότι πιθανή λύση για το Κυπριακό θα μπορούσε να αποτελέσει η θετική επίδραση στον κυπριακό λαό, τις ελληνοτουρκικές σχέσεις καθώς και στις Ευρωτουρκικές σχέσεις.

Όσον αφορά τη διαδικασία, ο Πρωθυπουργός φαίνεται να είπε στον Τούρκο Πρόεδρο ότι ο ίδιος θα μεταβεί στη Γενεύη μόνο εάν δει ότι υπάρχει πιθανότητα θα οδηγηθούν σε κάποια συμφωνία. Οι δύο ηγέτες αποφάσισαν από κοινού να επανεξετάσουν τα δεδομένα λίγο πριν την Πολυμερή διάσκεψη στη Γενεύη. Αν αυτό δεν επιτευθχεί, τότε οι δύο χώρες θα εκπροσωπηθούν σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

Ώρα μηδέν για το Κυπριακό- Ο Πρωθυπουργός συναντά τον ΠτΔ

Photo: Παυλόπουλος-Nikos Libertas / SOOC

The post Τσίπρας για Κυπριακό «Δηλώνουμε την αποφασιστηκότητά μας για εύρεση βιώσιμης λύσης» appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα