Ή λύση την Παρασκευή ή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

12:34 5/4/2017 - Πηγή: iPop

Σύγκληση Συνόδου Κορυφής εάν δεν επιτευχθεί συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής προανήγγειλε ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αφήνοντας αιχμές εναντίον του Ταμείου για τις παράλογες απαιτήσεις του στο «παρά πέντε» της συμφωνίας. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τις κοινές του δηλώσεις με τον D. Tusk, έστειλε μήνυμα για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης. Ο ίδιος και ο D. Tusk

εξέφρασαν την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία στο Eurogroup της Παρασκευής.

Για την β’ αξιολόγηση:

Σύγκληση Συνόδου Κορυφής εάν δεν υπάρξει συμφωνία

Ο Αλέξης Τσίπρας μάλιστα προανήγγειλε τη σύγκληση Συνόδου Κορυφής εάν το Eurogroup δεν βγάλει «λευκό καπνό», κάτι το οποίο έχει ζητήσει απ’ τον Πρόεδρο Tusk και κατηγόρησε ευθέως το ΔΝΤ για κωλυσιεργία λόγω των παράλογων απαιτήσεών του.

Νομίζω ότι δεν θα χρειαστεί γιατί θα έχουμε αποτέλεσμα την Παρασκευή, αλλά δεν μπορεί να συνεχιστεί η κωλυσιεργία με τις παράλογες απαιτήσεις. Όταν είδαν ότι το επιχείρημα για τους στόχους δεν πιάνει, θυμήθηκαν ότι χρειαζόμαστε πιο ποιοτικές μεταρρυθμίσεις. Το πλαίσιο της συμφωνίας δεν μπορεί να αλλάξει. Η Ελλάδα θα πιάσει τους στόχους και παραπάνω, άρα με προοπτικές ανάπτυξης το ’17,’18,’19 θα υπερκαλύψει αυτούς τους στόχους οπότε είμαστε βέβαιοι ότι το τελικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα θα είναι μηδενικό. Κάποια στιγμή αυτό το παιχνίδι πρέπει να τελειώσει και η ώρα είναι τώρα! Όλο αυτό το διάστημα είχα τηλεφωνικές επικοινωνίες με ηγέτες και συμφωνήσαμε ότι δεν πρέπει να θέσουμε σε διακινδύνευση την σταθερότητα, ότι πρέπει να σταματήσουν τα παιχνίδια και να βρεθεί λύση!

Όπως είπε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, «οι πληροφορίες από χθες το βράδυ (σ.σ. τη συνεδρίαση του Brussels Group) είναι ότι βρισκόμαστε μια ανάσα από τη συμφωνία ωστόσο είχα την υποχρέωση να θέσω στον πρόεδρο τις ανησυχίες μου ότι αν παρά τις προβλέψεις δεν επιτευχθεί λύση την Παρασκευή στο πλαίσιο του άτυπου οικονομικού διευθυντηρίου του Eurogroup θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα έχει φέρει δημοσιονομικά αποτελέσματα τα οποία «εκπλήσσουν φίλους και εχθρούς». Το 2015, όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας, το τελικό αποτέλεσμα κατέγραψε πρωτογενές πλεόνασμα 0,2%.

Το 2016, συνέχισε ο ίδιος, παρά τις αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ και την αβεβαιότητα, έκλεισε με εντυπωσιακό αποτέλεσμα και υπέρβαση των στόχων.

«Ο στόχος ήταν πρωτογενές πλεόνασμα στο 0,5% του ΑΕΠ και το έτος αναμένεται να κλείσει με πλεόνασμα πάνω απ’ το 3% του ΑΕΠ».

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η Ελλάδα έχει ήδη καταφέρει να πιάσει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,5% του ΑΕΠ το 2018.

Μετά από 7 χρόνια υπάρχουν προοπτικές επιτέλους για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος. Η Ελλάδα είναι έτοιμη να αφήσει πίσω της την κρίση και τα καταστροφολογικά σενάρια. Η β’ αξιολόγηση θα έπρεπε να έχει κλείσει απ’ τον Δεκέμβριο του 2016, όμως, δυστυχώς με δική τους ευθύνη έχουμε καθυστερήσεις που θέτουν σε κίνδυνο τη διαδικασία ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας που θα οδηγήσει σε έξοδο απ’ το πρόγραμμα σ’ έναν χρόνο από σήμερα

Ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε αυστηρό μήνυμα λέγοντας πως τελευταία στιγμή ορισμένες πλευρές βάζουν επιπλέον απαιτήσεις, «καταπατώντας τα συμφωνηθέντα, κάποιοι προσπαθούν να βλάψουν την ανάκαμψη και να βάλουν εμπόδια».

Στο Eurogroup της Παρασκευής, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, πρέπει να βρεθεί μια λύση, στο πλαίσιο όσων έχουν συμφωνηθεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου.

Ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την άποψη ότι είμαστε μια ανάσα απ’ τη συμφωνία.

Έθεσα στον πρόεδρο Tusk τις ανησυχίες μου ότι εάν την Παρασκευή δεν επιτευχθεί συμφωνία, τότε θα πρέπει να αναληφθούν πρωτοβουλίες σε ανώτερο επίπεδο ώστε να έχουμε θετική εξέλιξη πριν το Πάσχα. Αυτή η ατέρμονη διαπραγμάτευση θα πρέπει να τελειώσει γιατί δημιουργεί ζημιές καταστρέφοντας όλα όσα έχει καταφέρει ο ελληνικός λαός με τόσο κόπο

Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε την άποψη ότι θα πρέπει να τελειώσει η ταλαιπωρία για τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα πρέπει να έχει τη δυνατότητα να «θρέψει τους καρπούς των δύσκολων και επίπονων προσπαθειών. Δεν είμαστε μόνο στο κλείσιμο της αξιολόγησης αλλά και μας συμφωνίας για απομείωση του χρέους».

Ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι οι εξελίξεις θα είναι θετικές.

Ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε πως δεν θα πρέπει να παραβιάζεται συνεχώς το πλαίσιο τη συμφωνίας. «Επειδή εδώ δεν παίζουμε ένα παιχνίδι, δεν παίζουμε τις κουμπάρες, αλλά το μέλλον ενός λαού κι αυτό πρέπει να σταματήσει».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου γνωστοποίησε πως επετεύχθη πρόοδος στις συζητήσεις το βράδυ της Τρίτης στις Βρυξέλλες και εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία την Παρασκευή στο Eurogroup.

Σημαντική πρόοδος εχθές στις συνομιλίες για την Ελλάδα. Ελπίζω σε συμφωνία του Eurogroup την Παρασκευή. Την ευθύνη φέρουν όλα τα μέρη.

— Donald Tusk (@eucopresident) April 5, 2017

Παράλληλα, ο ίδιος κάλεσε τους ΥΠΟΙΚ της Ε.Ε. να κάνουν τη δουλειά τους και να υπάρξει συμφωνία. «Περιμένουμε μέχρι την Παρασκευή αλλά νομίζω είμαστε πολύ κοντά σ αυτή τη συμφωνία».

Σημειώνεται ότι η Κομισιόν επιβεβαίωσε σήμερα μέσω της εκπροσώπου της τη σύγκλιση Κυβέρνησης- Θεσμών σε βασικά ζητήματα. «Η συνάντηση οργανώθηκε από τον πρόεδρο του Εurogroup, ενώ έλαβαν μέρος ο επίτροπος Pierre Moscovici και αξιωματούχοι των άλλων θεσμών μαζί με μέλη της ελληνικής κυβέρνησης». Η συνάντηση, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της Κομισιόν, ήταν πολύ καλή, ενώ η ίδια εξέφρασε την εκτίμηση πως θα σημειωθεί πρόοδος στο Eurogroup της Παρασκευής.

Για τις μεταξύ τους συζητήσεις:

Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως η συζήτησή των δύο ανδρών έγινε σε μία κρίσιμη στιγμή για το μέλλον της Ευρώπης σε συνέχεια της Συνόδου και της διακήρυξης της Ρώμης και την ενεργοποίηση του άρθρου 50 από την Βρετανία.

Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε για τις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε. Είναι η ώρα να περάσουμε από τις διακηρύξεις στις πράξεις για να ισχυροποιήσει η Ε.Ε. την ενότητα της στην πράξη.Συζητήσαμε τον κεντρικό ρόλο της Ελλάδας για τη σταθερότητα της περιοχής και την ασφάλεια της Ευρώπης υπό αυτές τις κρίσιμες συνθήκες

O Donald Tusk εξέφρασε εκ νέου την άποψη πως κάθε φορά που επισκέπτεται την Ελλάδα νιώθει σαν το σπίτι του, «ότι είμαι δίπλα σε φίλους», ενώ εξέφρασε την άποψη πως απ’ την προηγούμενή του επίσκεψη στην χώρα μας μέχρι σήμερα η κατάσταση έχει βελτιωθεί για την οικονομία, «η καταπολέμηση της ανεργίας εξακολουθεί να είναι η μεγαλύτερη προτεραιότητα στην Ευρώπη. Μετά από τόσα πολλά χρόνια κακών ειδήσεων, η προοπτική σήμερα είναι πολύ καλύτερη. Το τίμημα ήταν υψηλό αλλά η Ελλάδα δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Το 2016 ήταν χρονιά ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό».

Ο Donald Tusk χαιρέτισε τις προσπάθειες της Ελλάδας για καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η οποία φέρνει αποτελέσματα. «Πολλές φορές δεν εκτιμούμε την προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός, είναι πολύ σημαντικό ότι κάθε μέρα φθάνουμε πολύ κοντά σε νέα συμφωνία».

Κοινό μέτωπο απέναντι στο προσφυγικό

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε πως ο ίδιος και ο Donald Tusk υπογράμμισαν ότι όσο και αν αυτή την περίοδο καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια για την αντιμετώπιση και διαχείριση των ροών, «πρέπει να προσηλωθούμε και στις ροές από το νότο και την υλοποίηση της συμφωνίας».

Στο πλαίσιο αυτό, συνέχισε ο Πρωθυπουργός, τονίστηκε η τεράστια προσπάθεια που καταβάλει ο ελληνικός λαός για την υποδοχή και φιλοξενία των προσφύγων. «Είχα την δυνατότητα να επισημάνω την απογοητευτική ανταπόκριση κάποιων μελών κρατών
ζήτησα απ’ τον Tusk στήριξη ως προς την εφαρμογή των σχετικών συμπερασμάτων των ευρωπαϊκών συμβουλίων».

Ο Πρόεδρος Tusk απ’ την πλευρά του αναφέρθηκε στην στάση του ελληνικού λαού απέναντι στους πρόσφυγες και εξέφρασε την ανάγκη επιστροφής των παράτυπων μεταναστών ή την χορήγηση ασύλου.

To ζενίθ της κρίσης βρίσκεται πίσω μας και στην Ελλάδα όσοι έχουν έρθει παράτυπα πρέπει είτε να δοθεί άσυλο, είτε να επιστραφούν σύντομα. Η Ε.Ε. πιστεύει ότι οι Σύροι μπορούν να επιστραφούν στην Τουρκία

Καταδίκη της τρομοκρατίας

Τόσο ο Αλέξης Τσίπρας, όσο και ο D. Tusk καταδίκασαν τις επιθέσεις οι οποίες συγκλόνισαν τον κόσμο τα τελευταία 24ωρα.

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην επίθεση στην Αγία Πετρούπουλη, αλλά και στην τραγωδία στη Συρία με χημικά.

Θέλω να καταδικάσω την επίθεση στην Αγία Πετρούπολη που καταδεικνύει την ανάγκη για συνεργασία στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και το αποτρόπαιο έγκλημα κατά αμάχων στη Συρία που καταδεικνύει την ανάγκη για συνεργασια ώστε να επιτευχθεί η ειρήνη

Ο Πρόεδρος Tusk απ’ την πλευρά του καταδίκασε τη χημική επίθεση στη Συρία και τόνισε πως την κύρια ευθύνη φέρει το συριακό καθεστώς.

Καταδικάζω με τον πιο ισχυρό τρόπο την χημική επίθεση. Η αδιάκριτη επίθεση με χημικά όπλα με θύματα γυναίκες και άνδρες δείχνει την ωμότητα της επίθεσης και δεν είναι η πρώτη αναφορά τέτοιων επιθέσεων στη Συρία. Οι αυτουργοί πρέπει να λογοδοτήσουν. Το συριακό καθεστώς φέρνει την κύρια ευθύνη

Διαβάστε ακόμα:

Tusk: Η Ελλάδα είναι σαν δεύτερο σπίτι μου | Είμαστε μακριά από ένα οικονομικό success story

The post Ή λύση την Παρασκευή ή έκτακτη Σύνοδος Κορυφής appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Τσίπρας,tsipras