Τσίπρας: «Έχουμε momentum, πάμε σε αντεπίθεση» | Πρωτοβουλίες και επιτάχυνση ζήτησε από τους Υπουργούς

12:27 13/4/2017 - Πηγή: iPop
| Πρωτοβουλίες

Τσίπρας: «Έχουμε momentum, πάμε σε αντεπίθεση». Πρωτοβουλίες και επιτάχυνση ζήτησε από τους Υπουργούς. Το χρονοδιάγραμμα, οι θετικές εξελίξεις από την διαπραγμάτευση, οι απαιτήσεις του ΔΝΤ αλλά και η περιγραφή της συμφωνίας ήταν στην ατζέντα του σημερινού Υπουργικού Συμβουλίου.

«Θετικές» χαρακτήρισε τις τελευταίες εξελίξεις ο Αλέξης Τσίπρας

στο κλειστών των θυρών υπουργικό συμβούλιο το πρωί της Μ. Πέμπτης υπογραμμίζοντας ότι οι εξελίξεις μπορούν να καθορίσουν ακόμα και το εκλογικό αποτέλεσμα χαρίζοντας μία εκ νέου νίκη στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση βρίσκεται σε δύσκολη θέση. Και εμείς έχουμε την πίεση από κοινωνία λόγω λιτότητας αλλά πολιτικά έχουμε το μομέντουμ. Αυτό το μομέντουμ πρέπει να αξιοποιήσουμε για να έχουμε αναπτυξιακή εκτίναξη της ελληνικής οικονομίας.Αυτή η εξέλιξη μπορεί να οδηγήσει σε πολιτική επιτυχία και σε νέα εκλογική νίκη

Οι αρχικές απαιτήσεις του ΔΝΤ σε δημοσιονομικά – εργασιακά.

Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε μία αποτίμηση των αρχικών απαιτήσεων που είχε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σχετικά με τα εργασιακά και το χρέος.

Αναλυτικά:

4,5 δισ. ευρώ, επιπλέον, προσαρμογή. Απαίτηση που ήταν στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης από τον Δεκέμβριο 2015, από τη φάση της 1ης αξιολόγησης, δηλαδή, και επανήλθε το φθινόπωρο του 2016, κατά την εκκίνηση διαδικασιών της 2ης αξιολόγησης.Μη επαναφορά συλλογικών διαπραγματεύσεων.Αύξηση ορίου ομαδικών απολύσεων.Αναγνώριση δικαιώματος ανταπεργίας.

Το ΔΝΤ δεν κατάφερε να ικανοποιήσει ολοκληρωτικά κανέναν από τους στόχους του» και πρόσθεσε πως «με τις απαιτήσεις του, ωστόσο, υπήρξαν καθυστερήσεις στη διαδικασία, κάτι που αναγνώρισε και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Οι μόνοι που επέμειναν να καταλογίζουν ευθύνες στην κυβέρνηση ήταν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Οι ευρωβουλευτές τους μάλιστα έφτασαν στο σημείο να καταγγείλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι στηρίζει αδικαιολόγητα την ελληνική κυβέρνηση

Θετικά σημεία της διαπραγμάτευσης

Αναφερόμενος στην εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και τον αντίκτυπο που θα έχει αυτή στην Κυβένρηση, ο Πρωθυπουργός υπογράμμισε στους υπουργούς του ότι οι εξελίξεις είναι θετικές καθώς «πολιτικοποιήσαμε τη διαπραγμάτευση τόσο για το δημοσιονομικό όσο και κυρίως για τα εργασιακά» και «δημιουργήσαμε, για πρώτη φορά, ίσως, στην Ευρώπη, ένα μέτωπο υπεράσπισης του κοινωνικού δικαιώματος» υπογραμμίζοντας πως αυτές οι εξελίξεις θα έχουν σαν αποτέλεσμα θετικό πρόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές.

Η συμφωνία

Όσον αφορά στην περιγραφή της συμφωνίας ο κ. Τσίπρας ανέφερε τα εξής σημεία:

Μηδενικό δημοσιονομικό ισοζύγιο εφόσον πιάσουμε το στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα, γεγονός που θεωρείται πάρα πολύ πιθανό αρκεί να δουλέψουμε σοβαρά (τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν εφόσον πιάσουμε το στόχο, το 2018).Συλλογικές διαπραγματεύσεις από Σεπτέμβρη του 2018.Όχι αύξηση ορίου των ομαδικών απολύσεων.Όχι ανταπεργία.ΔΕΗ –εκτός συζήτησης τα υδροηλεκτρικά και το φυσικό αέριο παρά τις ισχυρές πιέσεις.Όχι επιπλέον μέτρα για το 2018.Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης χωρίς περικοπές επιδομάτων που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός των δανειστών.Εξωδικαστικός συμβιβασμός.Tα επόμενα βήματα :21 – 22 Απρίλη η Εαρινή Σύνοδος του ΔΝΤ, όπου και θα γίνουν οι προκαταρκτικές συζητήσεις για χρέος –πιθανόν να γνωρίζουμε μετά τη σύνοδο που καταλήγουμε σε σχέση με το χρέος.Επιστροφή τεχνικών κλιμακίων για ολοκλήρωση συμφωνίας.Συνεδρίαση Eurogroup – Πιθανόν και έκτακτο στις αρχές Μάη για έγκριση συμφωνίας και προσδιορισμό των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος.Ανοίγει δρόμος και δίνεται η πολιτική δυνατότητα στην ΕΚΤ να μας εντάξει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE).

Χρειαζόμαστε μια μεγάλη πολιτική αντεπίθεση. Αντεπίθεση, όμως, ουσίας και όχι επικοινωνιακή γιατί έτσι θα μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε έξοδο από την επιτροπεία και τα μνημόνια.Έχουμε χρυσή ευκαιρία μετά το κλείσιμο της συμφωνίας

«Ανάπτυξη – ανάπτυξη – ανάπτυξη και καμιά κωλυσιεργία και υπέρβαση όλων των γραφειοκρατικών εμποδίων για να επιταχυνθούν τα μεγάλα επενδυτικά πρότζεκτ» απαίτησε ο Πρωθυπουργός από τους Υπουργο΄ςυ της Κυβέρνησης.

«Πρέπει να υπάρξει κατάλογος έργων που οφείλουν να προωθηθούν ώστε να έχουμε άμεσα αναπτυξιακά αποτελέσματα (στην ενέργεια, στις μεταφορές, στις υποδομές, στα δίκτυα, στον τουρισμό, στην αγροτική παραγωγή). Πρέπει να υπάρξουν προτεραιότητες και να υπερβαίνουμε τάχιστα όλα τα εμπόδια» τόνισε, ζητώντας:

Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα ΕΣΠΑ.Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας.Να επιταχυνθεί η δουλειά στα προγράμματα καταπολέμησης της διαρθρωτικής ανεργίας.Προστασία εργαζομένων – Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά όσο μας επιτρέπει το υπάρχον θεσμικό πλαίσιο.Να συνεχίσουμε την καλή δουλειά στο χώρο της Υγείας και της Παιδείας. Ειδικά για την Παιδεία πρέπει το μέτρο σύγκρισης να είναι η επιτυχημένη έναρξη της σχολικής χρονιάς, 2016 – 2017. Να ανοίξουν, δηλαδή, τα σχολεία στην ώρα τους με εκπαιδευτικούς και βιβλία.Το χρονοδιάγραμμα και τους στόχους.

Με ευθύνη της Αντιπροεδρίας, του Υπουργού Συντονισμού της ΓΓ Κυβέρνησης, και του ΓΓ Πρωθυπουργού πρέπει να υπάρξει εντός 15 ημερών συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για το νομοθετικό έργο (πρωτογενή και δευτερογενή νομοθεσία) αλλά και για τις μεγάλες θεσμικές τομές:

ΣύνταγμαΤοπική ΑυτοδιοίκησηΕκπαιδευτική ΜεταρρύθμισηΠρωτοβάθμια Υγεία

The post Τσίπρας: «Έχουμε momentum, πάμε σε αντεπίθεση» | Πρωτοβουλίες και επιτάχυνση ζήτησε από τους Υπουργούς appeared first on iPop.

Keywords
τσιπρας, momentum, παμε, momentum, διεθνές νομισματικό ταμείο, αλέξης τσίπρας, ΔΝΤ, συριζα, νέα, χρεος, εκλογες, δεη, επιδοματα, ΕΚΤ, σχολεια, συγκεκριμένο, ipop, κινηση στους δρομους, βιβλια, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, απεργια μετρο, εκτακτο επιδομα, κλειστα σχολεια, απολυσεις στο δημοσιο, νεα κυβερνηση, απεργια 1 δεκεμβριου, Καλή Χρονιά, εκλογες 2012, κοινωνικος τουρισμος, εκλογες 2015, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αποτελεσματα, ipop, δουλεια, πιεση, πλαισιο, προγραμμα, φυσικο αεριο, χρυση ευκαιρια, ωρα, αγροτικη, αυξηση, ατζεντα, βρισκεται, γεγονος, δυνατοτητα, διεθνές νομισματικό ταμείο, δρομος, δικτυα, ευκαιρια, ευρω, εκκινηση, ενεργεια, εξελιξη, επιτυχια, ευθυνη, ευρωπη, θετικο, κυβερνηση, μαη, νικη, προγραμματα, πρωι, συγκεκριμένο, φθινοπωρο, φυσικο, φορα, χρυση, βηματα, θετικα, υγειας
Τυχαία Θέματα