Τσακαλώτος: Οι θεσμοί δεν μπορούν να παράσχουν σαφήνεια για το χρέος

12:24 31/5/2017 - Πηγή: iPop

«Οι θεσμοί δεν μπορούν να παράσχουν σαφήνεια για το χρέος» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, στο συνέδριο του Economist στη Φρανκφούρτη.

«Η Ελλάδα εφάρμοσε όλες τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε, ωστόσο, οι θεσμοί δεν μπορούν να παράσχουν σαφήνεια για το χρέος. Αυτό δεν είναι ηθικά σωστό» ανέφερε ο υπουργός οικονομικών ενώ τόνισε ότι ελάχιστα πράγματα έχουν

απομείνει για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και επισήμανε ότι η Ελλάδα έκανε ό,τι χρειαζόταν.

Ο ίδιος δήλωσε ότι η κυβέρνηση επιθυμεί στο επόμενο Eurogroup να συζητηθεί πως τα μεσοπρόθεσμα μέτρα τα οποία θα εφαρμοστούν αφού τελειώσει το πρόγραμμα, το 2018, θα είναι αρκετά, με αποτέλεσμα να θέσουν το χρέος σε μια βιώσιμη πορεία.

Παράλληλα ο Dijsselbloem σε επιστολή του προς το Κοινοβούλιο της Ολλανδίας, αναφέρει σχετικά με το χρέος και το ΔΝΤ ότι τον Μάιο του 2016 εντοπίστηκαν πιθανά μέτρα χρέους τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν στη λήξη του προγράμματος, αφού υλοποιηθεί, έτσι ώστε να κρατηθούν οι ετήσιες δαπάνες της χώρας σε αποδεκτά επίπεδα.

Ο Τσακαλώτος τόνισε ότι χωρίς σαφήνεια στο χρέος, νιώθει σαν να προετοιμάζει μια ομάδα ποδοσφαίρου για έναν αγώνα για τον οποίο κανείς δεν του έχει δείξει πού είναι το τέρμα.

Ο ίδιος δήλωσε ότι δεν μπορεί το ΔΝΤ να είναι καλό για τις μεταρρυθμίσεις και κακό για το χρέος, όσον αφορά την επιμονή της Γερμανίας και της Ολλανδίας για συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ενώ επισήμανε ότι:

Αν πιστεύουν οι δύο χώρες ότι είναι υπέροχος θεσμός το ΔΝΤ και το θέλουμε στο πρόγραμμα, θα πρέπει να το ακούσουν και στα δύο

Σχετικά με την στάση της ΕΚΤ διευκρίνισε ότι δουλεύει με μυστήριους τρόπους και δεν αναφέρει αν μοιράζεται τις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του ΔΝΤ για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ενώ παράλληλα συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί να είναι ανεξάρτητοι από μη ευρωπαϊκούς οργανισμούς:

Τι λέει για αυτό η ΕΚΤ; Είναι σημαντικό να έχουμε ευρωπαϊκούς οργανισμούς που να έχουν τη δική τους άποψη και να εργάζονται ανεξάρτητα από μη ευρωπαϊκούς οργανισμούς

O υπουργός οικονομικών δήλωσε ότι την απόφαση για το αν θα παραμείνουμε στην Ευρωζώνη τη λάβαμε τον Ιούλιο του 2015 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ήταν μια απόφαση πολιτική και ιδεολογική, η οποία οφείλεται σε μια σειρά από λόγους.

«Δεν εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά αλλά και στα θετικά της Ευρώπης, μεταξύ των οποίων η στάση της στην οικολογία και η προσπάθεια για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» επισήμανε ο ίδιος στο τέλος.

The post Τσακαλώτος: Οι θεσμοί δεν μπορούν να παράσχουν σαφήνεια για το χρέος appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα