Αυστηρό μήνυμα στη γείτονα δια στόματος Παυλόπουλου μετά την πρόκληση στα Ίμια- Αντιδράσεις και δημοσιεύματα

19:01 29/1/2017 - Πηγή: iPop

Έντονες αντιδράσεις έχει φέρει η παραβίαση των ελληνικών χωρικών υδάτων από την τουρκική πυραυλάκατο στην οποία επέβαινε ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων, Hulusi Akar. Το περιστατικό, το οποίο σημειώθηκε το πρωί της Κυριακής, έγινε αμέσως πρώτο θέμα στα ελληνικά και τα τούρκικα Μέσα. Μάλιστα, τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας έκαναν λόγο για μια απλή επίθεση, την ώρα που το ελληνικό ΓΕΕΘΑ επιβεβαίωσε την παραβίαση από την τούρκικη πλευρά. Αυστηρό μήνυμα

στην Τουρκία έστειλε και ο Προκόπης Παυλόπουλος υπογραμμίζοντας, πως δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά σύνορα, αλλά και τα ευρωπαϊκά.

Συγκεκριμένα, το πρωί της Κυριακής ο Τούρκος Αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων προσέγγισε τα Ίμια με πυραυλάκατο συνοδευόμενος από τους τρεις αρχηγούς των όπλων (Στρατό Ξηράς, Ναυτικό και Αεροπορία).

Δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΓΕΕΘΑ:

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΓΕΕΘΑ, ο αντιπλοίαρχος, Βασίλειος Μπελετσιώτης, σχολίασε την τουρκική πρόκληση στις βραχονησίδες των Ιμίων λέγοντας χαρακτηριστικά:

Δεν υπήρξε περίπλους του συγκροτήματος των νησίδων των Ιμίων από τα τουρκικά σκάφη, ενώ δεν διαπιστώθηκε πτήση ελικοπτέρου όσο βρίσκονταν στην περιοχή των Ιμίων

Μιλώντας στον ΑΝΤ1 το βράδυ της Κυριακής υπογράμμισε:

Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις συντηρούν ένα συνεκτικό σύστημα επιτήρησης των ανατολικών συνόρων της χώρας και έχουν ένα σύστημα συνεχούς παρακολούθησης των κινήσεων της γείτονος. Συνεπώς, ήμασταν έτοιμοι, ήμασταν εκεί, υπήρξε πλήρης υποτύπωση της κίνησης της πυραυλακάτου και των δύο ταχυπλόων σκαφών που την συνόδευαν, τον χρόνο εξόδου των πλοίων αυτών από την Αλικαρνασσό μέχρι την είσοδο στα ελληνικά χωρικά ύδατα, στην περιοχή του συγκροτήματος των νήσων των Ιμίων

Και πρόσθεσε: «Αναλύθηκαν αυτομάτως οι προβλεπόμενες και τυποποιημένες ενέργειες ειδοποίησης των σκαφών να εξέλθουν των ελληνικών χωρικών υδάτων και αυτά μετά από λίγο κινήθηκαν ανατολικά, προς τον λιμένα της Αλικαρνασσού».

Η ανακοίνωση του ελληνικού ΓΕΕΘΑ:

«Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, μία πυραυλάκατος του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, και δύο λέμβοι μεταφοράς ειδικών δυνάμεων οι οποίες την συνόδευαν, προσέγγισαν περί ώρας 11.00 το συγκρότημα των ν. Ιμίων, όπου και παρέμειναν επί περίπου 7 λεπτά στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή, παραβιάζοντας κατά την κίνησή τους τα ελληνικά χωρικά ύδατα (ΕΧΥ).

Από ελληνικής πλευράς, στην ως άνω θαλάσσια περιοχή, υπήρχαν σκάφη του Λιμενικού Σώματος καθώς και Κανονιοφόρος του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία και παρακολουθούσαν συνεχώς την κίνηση των τουρκικών σκαφών.

Με την είσοδο των τουρκικών σκαφών στα ΕΧΥ αναλήφθηκαν άμεσα όλες οι προβλεπόμενες ενέργειες ειδοποίησης απομάκρυνσής τους.

Τα τουρκικά σκάφη, ακολούθως, απομακρύνθηκαν με προορισμό το λιμάνι της Αλικαρνασσού».

Οι αντιδράσεις των πολιτικών:

Προκόπης Παυλόπουλος:

Κάλεσμα στην Τουρκία να σεβαστεί τα σύνορα της Ελλάδας, της Ευρώπης και τη συνθήκη της Λοζάνης απηύθυνε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην πορτογαλική τηλεόραση APTP.

«Θέλω να πω στη φίλη και γείτονα Τουρκία ότι πρέπει να σέβεται την ιστορία, τη φιλία και την καλή γειτονία. Δεν αρκεί να λέμε ότι είμαστε φίλοι αλλά πρέπει να την αποδεικνύουμε αυτή τη φιλία» τόνισε και πρόσθεσε:

Η σημερινή παραβίαση ήταν πάρα πολύ σοβαρή γιατί δεν παραβιάστηκαν μόνο τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα από την Τουρκία αλλά και τα σύνορα της Ευρώπης. Παραβιάστηκε η συνθήκη της Λωζάνης. Ελπίζω ότι δεν θα υπάρξει επανάληψη στο μέλλον γιατί κάτι τέτοιο θα έχει συνέπειες όχι μόνο στις διμερείς σχέσεις αλλά και στις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρώπη

Νέα Δημοκρατία:

Ο τομεάρχης Εξωτερικών της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, Γιώργος Κουμουτσάκος, σχολίασε την προκλητική κίνηση από την πλευρά της Τουρκίας στα Ίμια μέσω Twitter γράφοντας:

Η ‘Αγκυρα θα πρέπει να εξοικειωθεί με δύο γεγονότα: – Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. – Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο

Η Άγκυρα θα πρέπει να εξοικειωθεί με δύο γεγονότα:
– Η Ελλάδα είναι ευρωπαϊκό κράτος δικαίου.
– Δεν υπάρχουν «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο.

— Giorgos Koumoutsakos (@GKoumoutsakos) January 29, 2017

Ποτάμι:

Ο Σταύρος Θεοδωράκης, μέσω twitter σχολίασε: «O Ερνογάν κάνει ξανά λάθος. Ο δρόμος προς την Ευρώπη δεν περνάει από τα Ίμια, και δε θα φτάσουν ποτέ με πυραυλάκατο».

Ο Ερντογάν κάνει ξανά λάθος. Ο δρόμος προς την Ευρώπη δεν περνάει από τα Ίμια και δεν θα φτάσουν ποτέ με πυραυλάκατο.

— Stavros Theodorakis (@St_Theodorakis) January 29, 2017

Ένωση Κεντρώων:

Το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει:

«Η σημερινή τουρκική πρόκληση στα Ίμια με την πυραυλάκατο που προσπάθησε να προσεγγίσει τις δύο ελληνικές βραχονησίδες και στην οποία επέβαινε μέρος της ηγεσίας των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων αποδεικνύει για μια ακόμη φορά ότι η Τουρκία παραμένει χώρα που δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο και τορπιλίζει με την επιθετικότητά της την ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή μας» και προσθέτει:

Τα Ίμια είναι ελληνικά, τελεία και παύλα. Προειδοποιούμε την τουρκική ηγεσία ότι τέτοιες ενέργειες θα αποβούν σε βάρος της ίδιας της Τουρκίας και του λαού της

Τι αναφέρουν τα τούρκικα Μέσα;

Η Hurriyet στάθηκε στο να παρουσιάσει την είδηση και υπογράμμισε, ότι η περιοχή των Ιμίων είναι «διαφιλονικούμενη» μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Η Daily Sabah κάνει λόγο για επίσκεψη-έκπληξη στα Ίμια, η οποία όπως υπογραμμίζει πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο τεταμένων σχέσεων με την Ελλάδα.

Την ίδια στιγμή, η Milliyet εκφράζει παρόμοια άποψη με την Daily Sabah και χαρακτηρίζει επίσης την επίσκεψη «έκπληξη». Παράλληλα, σημειώνει, ότι «τα τουρκικά σκάφη δεν συνάντησαν καμία αντίσταση από τις ελληνικές δυνάμεις».

Διαβάστε επίσης:

Ελληνικό ΓΕΕΘΑ για την τούρκικη πρόκληση στα Ίμια: Υπήρξε παραβίαση υδάτων

The post Αυστηρό μήνυμα στη γείτονα δια στόματος Παυλόπουλου μετά την πρόκληση στα Ίμια- Αντιδράσεις και δημοσιεύματα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα