Το ΔΝΤ ξαναχτυπά ζητώντας μείωση του αφορολόγητου και περικοπή συντάξεων

20:27 21/12/2016 - Πηγή: iPop

Για ακόμα μια φορά το ΔΝΤ δείχνει την σκληρή του στάση, επιμένοντας στην μείωση του αφορολόγητου και στην περικοπή συντάξεων. Απαντώντας σε τέσσερις ερωτήσεις για τα στοιχεία της Κομισιόν για την Ελλάδα, το ΔΝΤ επισημαίνει για ακόμα μια φορά ότι η εισπραξιμότητα των φόρων στην Ελλάδα είναι χαμηλή και εκφράζει

τις απαιτήσεις του.

Θυμίζουμε ότι ο Πολ Τόμσεν σε άρθρο του στο blog του ΔΝΤ είχε εκφράσει την άποψη ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις σε συνταξιοδοτικό- φορολογικό και είχε κατηγορήσει την Αθήνα ότι δέχθηκε τα αυξημένα πλεονάσματα.

Οι ερωτοαπαντήσεις περιλαμβάνονται στο τεχνικό σημείωμα που συνοδεύει το άρθρο του Πολ Τόμσεν μετά τον αντίλογο που έχει προκύψει με τον Πιερ Μοσκοβισί σχετικά με την Ελλάδα. Στα νέα σχόλιά του το ΔΝΤ τα βάζει με την Κομισιόν κατηγορώντας την έμμεσα ότι χρησιμοποίησε λανθασμένα στοιχεία για τα συμπεράσματά της για την Ελλάδα.

Ειδικότερα το Ταμείο σχολιάζει πως επειδή η φορολογική βάση στην Ελλάδα είναι μικρή, οι συντελεστές είναι αυξημένοι και η εισπραξιμότητα των φόρων μικρή.

Στοιχεία από τις ελληνικές αρχές και την Eurostat δείχνουν ότι πάνω από τους μισούς μισθωτούς εξαιρούνται από την καταβολή οποιουδήποτε φόρου εισοδήματος στην Ελλάδα, σε σύγκριση με τον μέσο όρο 8% στην Ευρωζώνη (εξαιρώντας την Ελλάδα). Όπως έχουμε σημειώσει, μία συνέπεια αυτής της μικρής φορολογικής βάσης εισοδήματος είναι ότι οι φορολογικοί συντελεστές στην Ελλάδα είναι μη βιώσιμα υψηλοί συνολικοί (ΦΠΑ κτλ)

Όσον αφορά τις συντάξεις, η εκτίμηση του Ταμείου είναι ότι συνεχίζουν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα. Για τον ίδιο λόγο, προσθέτει, δεν δίνονται καλά στοχευμένες κοινωνικές παροχές, ειδικά στις πιο ευάλωτες ομάδες.

«Για παρόμοιους εργαζόμενους- για παράδειγμα με εισφορές 45 ετών- οι συντάξεις είναι σχεδόν ίδιες σε ονομαστικούς όρους (1.287 ευρώ στη Γερμανία και 1.152 ευρώ στην Ελλάδα). Αλλά το ακόμη πιο σημαντικό είναι ότι, λαμβάνοντας υπόψη τα σχετικά με τα εισοδήματα όταν αξιολογούν τα συνταξιοδοτικά συστήματα, οι ειδικοί θα κοιτάξουν την αναλογία της μέσης πρώτης σύνταξης με τον μέσο μισθό στη συνταξιοδότηση. Αυτή η αναλογία είναι 81% στην Ελλάδα, σχεδόν διπλάσιος από τη Γερμανία (43%), δείχνοντας ένα πολύ γενναιόδωρο συνταξιοδοτικό σύστημα», αναφέρει συγκεκριμένα το ΔΝΤ.

Όσον αφορά την φορολογική μεταρρύθμιση στην οποία προχώρησε η Κυβέρνηση, το ΔΝΤ σχολιάζει ότι δεν διευρύνθηκε η φορολογική βάση. «Η αναλογία του αφορολόγητου ορίου με τον μέσο μισθό μειώθηκε ως αποτέλεσμα της μεταρρύθμισης κατά μόλις 5%, από 54% σε 49%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ευρωζώνης που είναι 24%, εξαιρώντας την Ελλάδα».

Διαβάστε εδώ όλες τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις του ΔΝΤ.

The post Το ΔΝΤ ξαναχτυπά ζητώντας μείωση του αφορολόγητου και περικοπή συντάξεων appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα