Το απίστευτο δώρο που φέρνουν τα χρόνια, καθώς σβήνεις άλλο ένα κεράκι στην τούρτα των γενεθλίων σου

08:31 5/8/2022 - Πηγή: iPop

Ίσως έχεις δει και εσύ τα οφέλη που προσφέρει η σοφία της ωριμότητας στον άνθρωπο. Παρατηρώ τους ανθρώπους γύρω μου, κάνω παρέα με ανθρώπους από όλα τα ηλικιακά στάδια και αυτό μου προσφέρει πολλά μαθήματα. Πάντα μου άρεσε να βλέπω και να κάνω προσπάθειες να κατανοήσω τη συμπεριφορά των ανθρώπων και αυτό είναι ένα τεράστιο challenge για μένα. Το να καταλάβω γιατί συμπεριφερόμαστε με διαφορετικό τρόπο στις προκλήσεις μικρές ή μεγαλύτερες. Αυτό που εσένα μπορεί να σε κάνει έξαλλο, εμένα μπορεί να μην με αγγίξει καν, ενώ αντίθετα να γίνω ταύρος εν υαλοπωλείο για κάτι που στα μάτια σου φαντάζει

πολύ μικρό.

Η σοφία της ωριμότητας

Πρέπει να τα έχεις περπατήσει τα χιλιόμετρά σου στο μονοπάτι της ζωής. Δεν έρχεται έτσι η σοφία εν μία νυκτί. Τα χρόνια μαζί με τις ρυτίδες και τα άσπρα μαλλιά φέρνουν και δώρα στα χέρια τους καθώς σβήνεις άλλο ένα κεράκι στην τούρτα των γενεθλίων σου.

Βλέποντας τους μεγαλύτερους από μένα φίλους, παρατηρώ και θαυμάζω τον τρόπο που αντιδρούν στις προκλήσεις. Σε όλα αυτά τα μικρά και ασήμαντα που όταν είμαστε 20-30-40 κάνουμε τεράστια.

Υπέροχα μαθήματα που μπορούμε να κρατήσουμε και εμείς στη ζωή μας

Φυσικά δεν μπορεί ένα εικοσάχρονο παιδί να φέρεται σαν ένας σαραντάρης, θα μοιάζει με ένα φερέφωνο που προσπαθεί να κάνει τον μεγάλο πριν την ώρα του. Θα ήθελα όμως να σου πω παραδείγματα ανθρώπων δουλεμένων με τον εαυτό τους, που δεν παίρνουν τον εαυτό τους τόσο σοβαρά.

Στην ουρά του σούπερ μάρκετ, στον δρόμο, στο φανάρι, σε μια συζήτηση… Κάνοντας την πιο ασήμαντη συζήτηση, για παράδειγμα γιατί πήρες τέτοιο χρώμα μπλούζα ενώ υποστηρίζεις άλλη ομάδα στο ποδόσφαιρο, υπάρχουν άνθρωποι που μπορεί να γίνονταν έξαλλοι και, όχι, δεν πηγαίνουν δημοτικό!

Κάθομαι λοιπόν και φέρνω στη μνήμη μου όλους εκείνους τους ώριμους συναισθηματικά και ψυχικά φίλους-γνωστούς μου, που απλώς δεν ασχολούνται! Ακόμα και αν δημόσια κάποιος τους προσβάλει, πιο δημόσια δεν πάει, δεν ιδρώνει το αυτί τους και συνεχίζουν να κάνουν χιούμορ, ανάλογα φυσικά με την περίσταση.

Παλεύουμε να βρούμε το δίκιο μας, να μην μας ρίξουν, να μην παίξουν άδικα, να μην μας την πουν, να βγούμε από πάνω, να κάνουμε το κομμάτι μας. Και στο τέλος τι; Νιώθεις ικανοποίηση μετά από τη μάχη; Σε έχεις ρωτήσει ποτέ γιατί δεν νιώθεις καλύτερα μετά από αυτό το ξέσπασμα; Το ψάχνω πολύ αυτό, αυτήν την απάντηση και η πάντα αυτό που έρχεται στο μυαλό μου, είναι ότι δεν μας φταίει ο άλλος που ξεσπάμε κάθε φορά. Αλλά το σκοτεινό παιδί που ακόμα κατοικεί μέσα μας και φυσικά με εμάς τα έχουμε και με κανέναν άλλο.

Pexels«Δεν κάνω τσακωμό με αδιάγνωστους»

Αυτή είναι μια ατάκα που λέει μια μεγαλύτερη από εμένα φίλη μου και θεωρώ ότι έχει αρκετή βάση. Θα μου πεις ποιος ξέρει ποιος θέλει διάγνωση, ποιος είναι ικανός να κρίνει τον άλλον εκτός από τον ίδιο του τον εαυτό; Πια μιλάμε ανοιχτά για τα θέματα της ψυχικής υγείας και διαβάζοντας βιβλία και άρθρα θαρρούμε ότι μπορούμε να αναγνώσουμε και να διαγνώσουμε ασθένειες στους άλλους. Δεν είναι τόσο απλό, μακάρι να ήταν και να μην παλεύαμε να βρούμε απαντήσεις στα ψαχτά και στα σκοτάδια. Οι ειδικοί έχουν απαντήσεις.

Κερδίζεις χρόνο, φαιά ουσία και ενέργεια όταν δεν αναλώνεσαι σε άσκοπες συζητήσεις, disclaimers, εξηγήσεις. Δεν χρειάζεται πάντα να πεις την τελευταία κουβέντα, δεν χρειάζεται να δείξεις ότι ξέρεις, δεν χρειάζεται να τα παίρνεις όλα τόσα σοβαρά. Και οι πιο ώριμοι άνθρωποι αυτό το γνωρίζουν.

Και αυτό είναι ένα μάθημα που μαθαίνεις μόνο μεγαλώνοντας.

Να είσαι ίδιος με χθες, δεν είναι αληθεια μια φυλακή;

Υπέρμαχος της σταθερότητας και όχι των πολλών αλλαγών, δεν μου αρέσουν οι άνθρωποι που αλλού πατούν σήμερα και αλλού σε δύο χρόνια. Όμως και το να υπάρχουν στην ζωή μας άνθρωποι που, όσα χρόνια και αν περάσουν, επιμένουν με γαϊδουρινή υπομονή να λένε το ίδιο παραμύθι και την ίδια ιστορία, ενώ η ίδια η επιστήμη μπορεί να τους έχεις διαψεύσει με την πάροδο του χρόνου είναι ένα πραγματικό χάσιμο χρόνου.

Φυλακή δεν είναι να είσαι ο ίδιος ακριβώς άνθρωπος με εκείνον που ήσουν πριν από ακριβώς ένα χρόνο; Πέρασαν 365 μέρες φίλε μου, τόσες εμπειρίες, τόσες διαφορετικές μέρες γράφτηκαν στο ημερολόγιο της ζωής σου και όμως είσαι ο ίδιος ακόμα;

Να μην μπορείς να διαφωνήσεις, να πεις την άποψή σου, να γυρέψεις το δίκιο σου με σεβασμό και όπως αρμόζει σε πολιτισμένα περιβάλλοντα; Εύχομαι καθώς μεγαλώνεις και σύμφωνα με τις εμπειρίες που θα ζεις να απολαύσεις κάποια στιγμή αυτήν την απίστευτη γαλήνη και ηρεμία που φέρνει η σοφία της ωριμότητας καθώς μεγαλώνουμε. Εύχομαι οι μεγαλύτεροι να μας δείχνουν τον δρόμο λάμποντας ως φάροι με το παράδειγμά τους και όχι όντας ακόμα και στα 50 ή 60 παράδειγμα προς αποφυγήν.

H συναισθηματική ωριμότητα είναι ένα από τα πιο ελκυστικά χαρακτηριστικά σε έναν άνθρωπο-6 σημάδια που αποδεικνύουν ότι το έχεις και εσύ!

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Το απίστευτο δώρο που φέρνουν τα χρόνια, καθώς σβήνεις άλλο ένα κεράκι στην τούρτα των γενεθλίων σου εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Το απίστευτο δώρο που φέρνουν τα χρόνια,καθώς σβήνεις άλλο ένα κεράκι στην τούρτα των γενεθλίων σου