Τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας; Πώς θα μπορεί να κυκλοφορεί κάποιος;

23:22 22/3/2020 - Πηγή: iPop

Την απαγόρευση κυκλοφορίας λόγω κορονοϊού ανήγγειλε ο πρωθυπουργός της χώρας Κυριάκος Μητσοτάκης το απόγευμα της Κυριακής 22 Μαρτίου. Όμως, τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας; 

Η απαγόρευση κυκλοφορίας θα ισχύσει από τη Δευτέρα 23 Μαρτίου και ώρα 06:00 το πρωί μέχρι τη Δευτέρα 6 Απριλίου και ώρα 06:00 το πρωί και αφορά όλη την ελληνική επικράτεια. Ωστόσο, τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας;

Η κυκλοφορία θα επιτρέπεται για:Μετάβαση
από και προς την εργασία για τις εργάσιμες ώρες και μόνοΜετάβαση στο φαρμακείο και επίσκεψη στο γιατρό, αν κριθεί αναγκαίο μετά από επικοινωνίαΜετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τουςΜετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγήΚίνηση για παροχή βοήθειας ανθρώπων που είναι σε ανάγκηΣωματική άσκηση ατομικά ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο ατομικά ή ανά δύο άτομα με 1,5 μέτρο απόστασηΜετάβαση σε τελετή, όπως κηδεία, γάμος ή βάπτιση υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξειςΕφάπαξ μετάβαση στην κύρια κατοικία

Σ’ ένα όχημα επιτρέπεται να επιβαίνουν μέχρι δύο άτομα. 

Οι πολίτες που κυκλοφορούν πρέπει να έχουν μαζί τους αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο και βεβαίωση κίνησης.

Τον έλεγχο της εφαρμογής του μέτρου αναλαμβάνουν η Ελληνική Αστυνομία, η Δημοτική Αστυνομία, το Λιμενικό και η Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Στους παραβάτες θα επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ για κάθε παράβαση.

Από τη Δευτέρα 23/3 δεν λειτουργούν και απαγορεύεται η παραμονή πολιτών σε παιδικές χαρές, χώρους εξωτερικής άθλησης, οργανωμένες μαρίνες, πάρκα και άλση.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας δεν επηρεάζει τη λειτουργία όσων επιχειρήσεων έχουν μείνει ανοιχτές έως σήμερα με σχετική απόφαση του κράτους.

Μειωμένη θα είναι από αύριο, Δευτέρα, και η λειτουργία των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Δύο τύποι εγγράφωνΒεβαίωση τύπου Α για εργαζόμενους που συμπληρώνεται μία φορά και παρέχεται από τον εργοδότη: περιέχει ονοματεπώνυμο, τόπο εργασίας και κατοικίας και ωράριο και ο εργαζόμενος τη φέρει μαζί του υποχρεωτικά.Για τις άλλες περιπτώσεις και για κάθε μεμονωμένη κίνηση οι πολίτες πρέπει να συμπληρώνουν τη βεβαίωση τύπου Β ‘.

Όλα όσα τόνισε ο Πρωθυπουργός στο διάγγελμά του και τα νέα κρούσματα του κορονοϊού.

Ο κ. Πιερρακάκης τόνισε πως τίθεται σε λειτουργία η πλατφόρμα forma.gov.gr και θα είναι διαθέσιμη από το βράδυ της Κυριακής. Εκεί υπάρχει η φόρμα που πρέπει να συμπληρώσει ο πολίτης. Ο δεύτερος τρόπος είναι με λευκό χαρτί που ο πολίτης συμπληρώνει τον λόγο εξόδου και ένα SMS. O αριθμός στον οποίο θα στέλνουν οι πολίτες είναι το 13033. Το SMS είναι δωρεάν και δεν κρατείται αρχείο προσωπικών δεδομένων, αλλά όλα διαγράφονται μετά τη χρήση τους, όπως είπε ο κ. Πιερρακάκης.

Διαβάστε ακόμα:

Κλειστά τα σχολεία μέχρι 10 Απριλίου | Τα τρία σενάρια από την υπουργό Παιδείας

Photo: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το άρθρο Τι σημαίνει απαγόρευση κυκλοφορίας; Πώς θα μπορεί να κυκλοφορεί κάποιος; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα