Τι είναι η δρομική οικονομία στο τρέξιμο και γιατί πρέπει να την κάνεις;

20:07 5/7/2019 - Πηγή: iPop

Τι είναι η δρομική οικονομία και γιατί πρέπει να την κάνεις κάθε φορά που αποφασίζεις να πας για τρέξιμο; Σου λύνουμε όλες τις απορίες. 

Δρομική οικονομία τυπικά ορίζεται ως η ενεργειακή απαίτηση για μια δεδομένη υπομέγιστη ταχύτητα τρεξίματος, και καθορίζεται από τη μέτρηση της σταθερής κατανάλωσης του οξυγόνου και την αναλογία της αναπνευστικής ανταλλαγής αερίων.

Λαμβάνοντας υπόψη τη μάζα σώματος, οι δρομείς με καλή Δ.Ο. καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και ως εκ τούτου λιγότερο οξυγόνο από ότι οι δρομείς με κακή Δ.Ο., στην ίδια ταχύτητα. Υπάρχει μια ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της Δ.Ο.

και της απόδοσης στις μεγάλες αποστάσεις.

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που την επηρεάζουν, εσωτερικοί, εξωτερικοί και φυσιολογικοί.

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ

Οι διακυμάνσεις στους παρακάτω φυσιολογικούς παράγοντες μπορεί να σχετίζονται με αλλαγές στη Δ.Ο. κατά τη διάρκεια του αγώνα:

η θερμοκρασία του πυρήνα (Θ.Π.)η καρδιακή συχνότητα (Κ.Σ.)ο πνευμονικός αερισμός (Π.Α.)η συσσώρευση γαλακτικού οξέος (Σ.Γ.Ο.)

ΜΥΙΚΕΣ ΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΡΟΜΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Δ.Ο.

Η δρομική οικονομία είναι εύλογο να συσχετίζεται με την κατανομή των μυϊκών ινών, δεδομένου ότι έρευνες σε απομονωμένο μυ έδειξαν ότι οι ενεργειακές απαιτήσεις για την ανακύκλωση των εγκάρσιων γεφυρών, της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP) και την παραγωγή μυϊκής δύναμης σε ίνες ταχείας συστολής είναι υψηλές (Rall 1985, Kram et al 1990

Διαβάστε περισσότερα στο Run247.gr…

Το άρθρο Τι είναι η δρομική οικονομία στο τρέξιμο και γιατί πρέπει να την κάνεις; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα