Θυσίες στο βωμό της διαπραγμάτευσης- Διευκρινίσεις από την ατζέντα του Eurogroup

07:43 5/5/2016 - Πηγή: iPop

Επί ποδός βρίσκεται η Κυβέρνηση με στόχο να ολοκληρωθεί επιτέλους η διαπραγμάτευση και να κλείσει η συμφωνία. Την ίδια στιγμή, όμως, η ατζέντα του Eurogroup που δόθηκε στη δημοσιότητα το απόγευμα της Τετάρτης ξεκαθαρίζει πως πρώτα θα παρθούν μέτρα, έπειτα θα συζητούν τα πάντα και στη συνέχεια θα εκταμιευθεί η δόση.

Παραμένει μαρτύριο η αξιολόγηση:

Οι δανειστές δεν κάνουν πίσω και επιμένουν πως η ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να πάρει μέτρα και μάλιστα άμεσα.

Τι ζητούν;

Να πέσουν οι υπογραφές για τα μέτρα περικοπής μισθών και συντάξεωνΑλλά παράλληλα επιθυμούν η ελληνική
Κυβέρνηση να αρκεστεί στην «υποσχετική» τους.Τι συζητήθηκε στο Euro-working Group της Τετάρτης;

Όπως επισημαίνουν πληροφορίες στην τηλεδιάσκεψη επισημάνθηκε πως η διαπραγμάτευση για τα νέα μέτρα των 9 δισ. βρίσκεται σε οριακό σημείο.

Μάλιστα, τονίσθηκε πως για να κλείσει η συμφωνία θα πρέπει απαραιτήτως πρώτα να οριστικοποιηθούν τα πρόσθετα προληπτικά μέτρα των 3,6 δισ. ευρώ.

Απίθανη θεωρείται η συμφωνία τη Δευτέρα:

Να τονισθεί πως συνεχώς πυκνώνουν τα σενάρια ότι τη Δευτέρα θα γίνει καταγραφή της προόδου και το Eurogroup δεν θα ολοκληρωθεί με κάποια συμφωνία ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Μάλιστα το Πρακτορείο Reuters σε δημοσίευμά του τονίζει ότι θεωρείται απίθανο το σενάριο να υπάρξει τελική συμφωνία για την πρώτη αξιολόγηση στο Eurogroup της Δευτέρας.

Η ανακοίνωση του Eurogroup:

«Η Ευρωομάδα θα πραγματοποιήσει έκτακτη σύνοδο για να συζητήσει την πορεία του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας.

Οι συζητήσεις θα καλύψουν μια συνολική δέσμη μεταρρυθμίσεων πολιτικής, καθώς και τη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους της Ελλάδας.

Και τα δύο στοιχεία πρέπει να συνυπάρχουν προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος και να αποδεσμευθεί περαιτέρω χρηματοδοτική στήριξη στην Ελλάδα».

Τι βρίσκεται στην ατζέντα του Eurogroup της Δευτέρας;

«Η συνεδρίαση θα είναι αφιερωμένη αποκλειστικά στην πορεία των συζητήσεων για την Ελλάδα». Βέβαια, η ατζέντα ξεκαθαρίζει πως «πρέπει να επιλυθούν» και μάλιστα άμεσα και τα δύο προβλήματα τα οποία υπάρχουν.

Ανοιχτά σημεία βλέπει η Γερμανία στη διαπραγμάτευση
Την άποψη του πως συνεχίζουν να υπάρχουν ανοιχτά σημεία στη διαπραγμάτευση Ελλάδας- δανειστών, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε μέσω της εκπροσώπου του την Τετάρτη.

Χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε Φον Τισενχάουζεν, τόνισε:

Δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο τέλος, υπάρχουν ακόμα και ανοιχτά σημεία

Αναφερόμενη στην αξιολόγηση επισήμανε πως: «Η αξιολόγηση δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα και θα έχει ολοκληρωθεί μόνο όταν θα έχουμε -γνωρίζετε αυτόν τον τεχνικό όρο- ένα «Staff Level Agreement». Υπό αυτή την έννοια αναμένουμε από τους θεσμούς να συνεχίσουν τις εργασίες προετοιμασίας».

photo:Alexandros Michailidis / SOOC

The post Θυσίες στο βωμό της διαπραγμάτευσης- Διευκρινίσεις από την ατζέντα του Eurogroup appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα