Θέλεις να επιτυγχάνεις κάθε σου στόχο; Χρησιμοποίησε το μοντέλο S.M.A.R.T- Τι σημαίνουν τα αρχικά του;

20:42 1/10/2021 - Πηγή: iPop

Για το θέμα των στόχων έχουμε αναφερθεί πολλές φορές, όπως και για τους λόγους που τελικά ένας στόχος δεν ολοκληρώθηκε. Το Α και το Ω για τους στόχους μας είναι ο τρόπος που θα τους θέσουμε. Ένα από τα μοντέλα που βασιζόμαστε για τη στοχοθεσία είναι οι S.M.A.R.T στόχοι, τι είναι smart στόχοι όμως;

Unsplash

Πώς να θέσω σωστά τους στόχους που θέλω να πετύχω το 2021;

Τι σημαίνει Smart;

Smart δημιουργείτε από τα αρχικά των λέξεων:

Specific=συγκεκριμένος

Measurable=μετρήσιμος

Achievable=επιτεύξιμος

Realist=ρεαλιστικός

Time bound=σε συγκεκριμένο χρόνο

Πώς γίνεται στην πράξη;

Θα εξηγήσω το μοντέλο με ένα κλασικό παράδειγμα που είναι εύκολα κατανοητό. Υποθέτουμε ότι θέλουμε να χάσουμε κιλά και ο στόχος είναι το να είμαι ας υποθέσουμε 60 κιλά.

Θα πρέπει να είμαστε συγκεκριμένοι όταν κάνουμε τη στρατηγική μας. Δηλαδή συγκεκριμένα πόσα κιλά θέλω να χάσω; Ας υποθέσουμε ότι είμαι τώρα 65 κιλά θέλω να χάσω πέντε κιλά.Ο στόχος μας είναι μετρήσιμος αφού τα κιλά που θέλω να χάσω είναι 5. Πάρα πολύ ξεκάθαρο αυτό που θέλω.Είναι επιτεύξιμος; Αν είναι δηλαδή εφικτό να επιτευχθεί. Και βέβαια είναι επιτεύξιμος αλλά αυτό θα πρέπει να συνυπολογιστεί και με άλλους παράγοντες.Ο στόχος μου είναι ρεαλιστικός; Δηλαδή βασίζεται κάπου, έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν, είναι κάτι που είναι δυνατόν να γίνει; Το έχει ξανακάνει κάποιος;Και όλα αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν σε σχέση με το χρόνο. Δηλαδή κάποια πράγματα θέλουν το χρόνο τους. Πχ. Αν θέλω να χάσω πέντε κιλά πρέπει να ξέρω ότι το υγιές και αυτό που προτείνει ο ΠΟΥ είναι περίπου απώλεια 3 κιλών μέσα σε ένα μήνα. Είμαι αποφασισμένος;

Έχοντας φτιάξει τη στρατηγική μου για το στόχο μου, θα πρέπει να έχω κατά νου ότι το νούμερο ένα πράγμα που χρειάζομαι για να πετύχω το στόχο μου, οποιονδήποτε στόχο θέλω, είναι να είμαι αποφασισμένος και δεσμευμένος σε αυτό.

Αν κάτι από τα παραπάνω δεν έχει υπολογιστεί στη φάση που σχεδιάζω τη στρατηγική για την επίτευξη του στόχου μου θα φανεί στο άμεσα. Πχ αν στον στόχο με τα κιλά πω ότι θα χάσω τα 5 κιλά σε μια εβδομάδα, αμέσως ο στόχος μου δεν είναι ούτε επιτεύξιμος, ούτε ρεαλιστικός αλλά ούτε σχετικός με τον χρόνο. Όταν ένας στόχος δεν είναι επιτεύξιμος πρέπει να είμαστε ανοιχτοί για να κάνουμε αλλαγές και να μην παρατήσουμε τον στόχο μας, επειδή κάναμε ένα λάθος στον σχεδιασμό.

Τι θέλω και γιατί το θέλω

Να θυμάσαι πάντα να δένεις τον στόχο σου με το γιατί σου. Αν κάτι δεν το θες, δεν το αγαπάς, δεν πηγάζει από μέσα σου, δεν θα το κάνεις, θα απογοητευτείς, θα τα παρατήσεις. Αν δεν μπορείς να σχεδιάσεις το στόχο σου και αν είναι τελικά είσαι πλασμένος να το κάνεις αυτό στη ζωή σου, ότι είναι αυτό, ζήτα βοήθεια από κάποιον που μπορεί να σε βοηθήσει με το στόχο σου ανάλογα με το στόχο που έχεις. Αν θες να χάσεις κιλά, κάνε πρόγραμμα διατροφής με διατροφολόγο, αν θες να έχεις ένα υγιές σώμα διάλεξε τη γυμναστική που απολαμβάνεις να κάνεις με έναν γυμναστή εξειδικευμένο σε αυτό το σπορ, αν θες να μάθεις μια ξένη γλώσσα, βρες έναν δάσκαλο, αν βελτιώσεις τη ζωή σου συνολικά και δεν ξέρεις από που να αρχίσεις βρες έναν coach.

Τα χρήματα που θα δώσεις στον ειδικό που θα σε βοηθήσει θα είναι η επένδυση για το μέλλον σου. Αυτό που θες να βελτιώσεις και να αλλάξεις, σημαίνει κάτι για εσένα γι’αυτό το θες. Αν ήσουν οκ με αυτό που έχεις σήμερα δεν θα το σκεφτόσουν να αλλάξεις κάτι. Να ζητάς το κάτι παραπάνω στη ζωή σου και να μην αφήνεις ούτε μια πέτρα που να μην γυρίσεις προκειμένου να βρεις αυτό που λαχταρά η ψυχή σου, no matter what. Μην περιορίζεσαι από νούμερα όπως ηλικία, κιλά, ύψος, αυτές είναι δικαιολογίες που λέμε για να μην ξεβολευτούμε.

Το μυαλό μας αν δεν του δώσουμε ένα γιατί δεν θέλει να μας ξεβολέψει, δεν θέλει να συνεργαστεί και θα μας σαμποτάρει. Δώσε το γιατί σου και δώσε και μια εικόνα αυτού που θες όπως το οραματίζεσαι ολοκληρωμένο. Πώς θα είσαι όταν θα φτάσεις εκεί; Τι θα εκπέμπεις, πώς θα νιώθεις, πώς θα είσαι μέσα σου και έξω σου, φτιάξε μια πολύ ξεκάθαρη εικόνα στο μυαλό σου ώστε να σε φέρεις όσο πιο κοντά μπορείς στην πράξη καθώς θα εργαστείς γι’ αυτό.

Τέλος Δράσε, το πιο σημαντικό βήμα είναι η δράση. Αν δεν δράσεις, όσο καλός και αν είναι ο σχεδιασμός σου δεν θα έχεις αποτέλεσμα.

Αν ρωτάς τι είναι smart στόχοι και γιατί τους χρειάζεσαι πια νομίζω ξέρεις ποια είναι η απάντηση και τι πρέπει να κάνεις για να το κάνεις επιτέλους να συμβεί.

Τι έκανα λάθος όλα τα προηγούμενα χρόνια στους στόχους που έθετα για το νέο έτος;

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Θέλεις να επιτυγχάνεις κάθε σου στόχο; Χρησιμοποίησε το μοντέλο S.M.A.R.T- Τι σημαίνουν τα αρχικά του; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα