Τα βλέμματα στραμμένα στην επίσκεψη του Λαβρόφ- Επί τάπητος η κατάσταση στη Συρία και το Κυπριακό

10:27 2/11/2016 - Πηγή: iPop

Στη χώρα μας από χτες, Τρίτη, βρίσκεται ο Ρώσος Υπουργός Εξωτερικών, Σ. Λαβρόφ. Το πρωί της Τετάρτης ο ΥΠΕΞ της Ρωσίας μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο για να συνομιλήσει με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ στη συνέχεια επισκέφτηκε το Μαξίμου για να συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρας και τον Νίκο Κοτζιά.

Ποια είναι τα κύρια ζητήματα των συζητήσεων με τον Λαβρόφ;

Στο επίκεντρο των συζητήσεων, όπως φάνηκε από τον σύντομο διάλογο Παυλόπουλου- Λαβρόφ μπροστά στις κάμερες στο επίκεντρο των συζητήσεων θα βρεθεί η ενίσχυση των διμερών

σχέσεων, οι εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, αλλά και το Κυπριακό.

Τι δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Ο Προκόπης Παυλόπουλος ο οποίος λίγο μετά τις δέκα το πρωί της Τετάρτης υποδέχτηκε τον Ρώσο ΥΠΕΞ στο Προεδρικό Μέγαρο τόνισε:

Στηρίζουμε τη συνεργασία Ρωσίας, Ηνωμένων Πολιτειών και Ευρωπαϊκής Ένωσης για να τελειώσει ο πόλεμος στη Συρία

Και πρόσθεσε: «Η συνεργασία δείχνει ότι οι τρεις μεγάλες δυνάμεις είναι η εγγύηση για τον κόσμο».

Για το Κυπριακό:

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε και στο Κυπριακό και ευχαρίστησε τη Ρωσία για τη στήριξη που παρέχει στην Κύπρο.

Παράλληλα τόνισε:

Δεν θα ανεχτούμε μειώσεις στην κυριαρχία και στρατό κατοχής στην Κύπρο

Τι είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ;

Επισήμανε πως «η Ρωσική Ομοσπονδία δεν δέχεται τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα και τις προθεσμίες που έχουν τεθεί στις συνομιλίες για το Κυπριακό» και δήλωσε «δυστυχώς υπάρχουν κάποιοι που δεν επιθυμούν λύση».

Ενώ πρόσθεσε: «Εμείς, στηρίζουμε λύση στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, και πρέπει, ελληνοκύπριοι και τουρκοκύπριοι να συμφωνήσουν και στα τρία βασικά ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κυριαρχία, το περιουσιακό και τις εγγυήσεις».

Τονίζουμε, πως ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας έκανε ειδική αναφορά στο Συριακό λέγοντας: Κάποιοι σαμποτάρουν τις προσπάθειες για πολιτική διευθέτηση στη Συρία. Εμείς, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μαζί με τις ΗΠΑ, τη Σαουδική Αραβία, την Τουρκία και τις άλλες δυνάμεις που συμμετέχουν στη συμμαχία».

Οι υπόλοιπες συναντήσεις του Λαβρόφ:

Στις 10:45 ο Πρωθυπουργός υποδέχθηκε τον Ρώσο ΥΠΕΞ στο Μέγαρο Μαξίμου και στη συνέχεια έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογό του, Νίκο Κοτζιά.

Σημειώνεται, πως Λαβρόφ- Κοτζιάς θα υπογράψουν το Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας – Ρωσίας για την τριετία 2017-2019.

Διαβάστε επίσης:

Η ατζέντα των συζητήσεων του Λαβρόφ στην Αθήνα και οι συναντήσεις με Τσίπρα και Παυλόπουλο

The post Τα βλέμματα στραμμένα στην επίσκεψη του Λαβρόφ- Επί τάπητος η κατάσταση στη Συρία και το Κυπριακό appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα