Τα βλέμματα στο Eurogroup με μετριασμένη αισιοδοξία

15:44 20/3/2017 - Πηγή: iPop

Με μετριασμένη αισιοδοξία από όλες τις πλευρές συνεδριάζουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης στις Βρυξέλλες. Στόχος είναι να δοθεί το «πράσινο φως» για να επιστρέψουν οι Θεσμοί στην Αθήνα και να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις.

Πριν τη συνεδρίαση, οι κ.κ. Τσακαλώτος και Χουλιαράκης είχαν συνάντηση με τους Θεσμούς προκειμένου «να δοθεί μία νέα

ώθηση στις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος», όπως ανέφερε κυβερνητικός αξιωματούχος, ο οποίος πρόσθεσε ότι «οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ ζητούν ισχυρές δεσμεύσεις από την ελληνική πλευρά, προκειμένου να επιστρέψουν στην Αθήνα».

Οι δηλώσεις κατά την είσοδο στο EurogroupMichel Sapin

Προσερχόμενος στη συνεδρίαση ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ, Michel Sapin, εξέφρασε την άποψη πως υπάρχει προφανώς μια λύση που θα πρέπει να υλοποιηθεί, τόσο για το καλό της Ελλάδος, όσο και για τη συνοχή της Ευρώπης.

Ο ίδιος συνέχισε λέγοντας πως έχει γίνει δουλειά απ’ τους Θεσμούς και πλέον θα πρέπει να εκφραστούν και οι Υπουργοί «και να πάρουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν».

Ο Γάλλος ΥΠΟΙΚ παραδέχθηκε ότι υπάρχουν ορισμένα προβλήματα με την αστάθεια, ωστόσο, πρόσθεσε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα δεν έχει καμία σχέση με το Καλοκαίρι του 2015. «Το δράμα το αφήσαμε πίσω μας και τώρα βρίσκουμε λύσεις».

Aναφορικά με τον κ. Dijsselbloem και την θέση του στην Προεδρία του Eurogroup, ο κ. Sapin σχολίασε πως ο «Πρόεδρος του Eurogroup θα είναι μαζί μας».

Wolfgang Schäuble

Ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ προσερχόμενος στη συνεδρίαση σχολίασε πως η Τρόικα για την Ελλάδα «θα πρέπει να ζει με την Ελλάδα, να φθάσει στο συμπέρασμα ότι τηρούνται οι προϋποθέσεις».

Εν συνεχεία, σύμφωνα με τον κ. Schäuble, θα πρέπει να υπάρξει κοινή συμφωνία μεταξύ Θεσμών και Κυβέρνησης.

Ο Γερμανός Υπουργός τόνισε πως υπάρχει δυσκολία στο να βρεθεί η συμφωνία, όμως, «θα προχωρήσουμε προς αυτή την κατεύθυνση. Δεν θα ασχοληθούμε πολύ μ’ αυτό το θέμα στη συνεδρίαση».

Ο ίδιος, πάντως, παραδέχθηκε πως θα η αξιολόγηση θα μπορούσε να έχει κλείσει νωρίτερα.

Σχετικά με τον κ. Dijsselbloem, ο Γερμανός Υπουργός τόνισε πως «έχουμε εκλεγμένο Πρόεδρο στο Eurogroup, ο οποίος κάνει πολύ καλά τη δουλειά του. Είναι ένας καλός Πρόεδρος».

Pierre Moscovici

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος σχολίασε ότι όσο αυξάνεται η αβεβαιότητα στην Ελλάδα, τόσο και οι επενδυτές δεν θα προχωρούν σε επενδύσεις στην χώρα. «Γι’ αυτό θα πρέπει να βρούμε μια συμφωνία. Σήμερα θα είμαστε σε θέση να κινηθούμε πιο γρήγορα και να πούμε ότι πρέπει να κλείσουμε την αξιολόγηση».

Σχετικά με τον ESM και εάν θα μπορούσε να γίνει το ευρωπαϊκό ΔΝΤ, ο κ. Moscovici τόνισε πως αυτό ίσως θα μπορούσε να γίνει στο μέλλον, «αποτελεί μέρος των στοχασμών για το μέλλον».

Για την προοπτική της Επιτροπής, συνέχισε ο ίδιος, αυτό είναι πολύ απαιτητικό, «ίσως να μπορούμε να μπορούμε να αλλάξουμε τις παραμέτρους της εποπτείας των προγραμμάτων. Ο ρόλος της Κομισιόν αντιστοιχεί στην πραγματικότητα και στην Δημοκρατία. Δεν χρειαζόμαστε αποφάσεις που λαμβάνονται έξω από το πολιτικό φάσμα».

Ο κ. Moscovici πρόσθεσε πως η Κομισιόν παραμένει ένας Θεσμός υπόλογος ενός Κοινοβουλίου, «αυτή είναι η ισορροπία που πρέπει να διατηρηθεί και να βελτιωθεί στο μέλλον».

Σχετικά με την παραμονή του κ. Dijsselbloem στην Προεδρία της Ευρωομάδας, ο ίδιος σχολίασε πως ο επικεφαλής του Eurogroup είναι πολύ καλός Πρόεδρος και σ’ αυτή τη φάση παραμένει ΥΠΟΙΚ.

Αυτό το ζήτημα θα εξεταστεί στο πλαίσιο των Υπουργών του Eurogroup. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η συμβολή του ήταν καθοριστική σ’ όλα τα ζητήματα και ιδιαίτερα στο θέμα της Ελλάδας

Αναφορικά με την ελληνική Κυβέρνηση, ο κ. Moscovici ξεκαθάρισε πως δεν θα ήθελε να μιλήσει για πολιτική, όμως, παραδέχθηκε ότι η Κυβέρνηση έχει κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις και τις έχει εφαρμόσει σε πολλούς τομείς. «Τώρα μιλάμε για success story. Οι μεταρρυθμίσεις φαίνονται στις αξιολογήσεις, στην καταβολή των δόσεων».

Αποτελεί επιτυχία για την Ελλάδα και την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα που έκανε μεταρρυθμίσεις. Φυσικά χρειάζονται κι άλλες προσπάθειες ώστε να ενισχυθεί το πρόγραμμα

Ο ίδιος επανέλαβε την άποψη ότι η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις και συμπλήρωσε ότι αυτή η Κυβέρνηση «με την φιλική πίεση από μέρους μας, τις έχει κάνει».

Το σημαντικό είναι, κατά τον κ. Moscovici, να δοθεί το σήμα ότι προχωράμε προς την κατεύθυνση για κλείσιμο της αξιολόγησης.

Για το ΔΝΤ, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε πως μπορεί να εμπλέκεται από την αρχή του προγράμματος «και δουλεύουμε και θέλουμε το ΔΝΤ να συμμετέχει στο πρόγραμμα».

Jeroen Dijsselbloem

Ο Πρόεδρος του Eurogroup κατά τις δηλώσεις του σχολίασε ότι υπάρχουν συχνά συναντήσεις για την προετοιμασία του Eurogroup, έτσι έγινε και σήμερα. «Αυτό κάναμε, το αποτέλεσμα θα το αναφέρω πρώτα στο Eurogroup και μετά στους δημοσιογράφους».

The post Τα βλέμματα στο Eurogroup με μετριασμένη αισιοδοξία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα