Τα μοναδικά ασφαλή υλικά για να φτιάξεις μια handmade προστατευτική μάσκα

11:38 23/4/2020 - Πηγή: iPop

Mε την πανδημία να είναι παρούσα και τον περισσότερο κόσμο να κάνει μόνο τις απαραίτητες μετακινήσεις, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πότε μια μάσκα είναι όντως προστατευτική κι ασφαλής. Μια νέα μελέτη αναφέρει τα μοναδικά ασφαλή υλικά για να φτιάξεις μια handmade προστατευτική μάσκα.

Η κοινωνική επιχείρηση Smart Air και η εταιρεία Certified

B-Corp δημοσίευσαν μια έρευνα σχετικά με τις αυτοσχέδιες μάσκες προσώπου. Στο πλαίσιο της μελέτης τους, εξέτασαν πάνω από 30 διαφορετικά υλικά, ανάμεσα στα οποία είναι μαξιλαράκια από σουτιέν, φίλτρα καφέ, μαξιλαροθήκες, βαμβακερά T-shirt, μάλλινα ρούχα, σεντόνια, μπαντάνες από πολυέστερ και άλλα.

Τα εν λόγω υλικά μελετήθηκαν ως προς την αποτελεσματικότητά τους στο φιλτράρισμα μικροσωματιδίων όπως του κορονοϊού, καθώς επίσης και ως προς την εισπνοή.

UnsplashΚαι τελικα ποια είναι τα καλύτερα και τα χειρότερα υλικά για μια handmade προστατευτική μάσκα;

Σύμφωνα με την έρευνα που έγινε, τα φίλτρα του καφέ έχουν πολύ υψηλές επιδόσεις στο φιλτράρισμα μικροσωματιδίων, όμως, καθιστούν πολύ δύσκολη την αναπνοή.

«Τα φίλτρα καφέ, παρότι είναι πολύ αποτελεσματικά στο φιλτράρισμα σωματιδίων που έχουν το μέγεθος ενός ιού, δεν κάνουν σπουδαίες μάσκες», σημειώνουν οι ερευνητές. «Είναι πολύ δύσκολο να αναπνεύσει κανείς φορώντας τες».

Τα μαντήλια, κάτι το οποίο είχε προτείνει πριν από καιρό ο Ντόναλντ Τραμπ, δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

Οι δοκιμές που κάναμε σε τρία (φτιαγμένα από διαφορετικά υλικά) μαντήλια σημείωσαν πολύ χαμηλές επιδόσεις στην ικανότητά τους να “αιχμαλωτίσουν” μικρά σωματίδια. Ίσως ο Τραμπ θα πρέπει να ελέγξει τα αποτελέσματα της νέας έρευνας και να ενημερώσει σωστά το κοινό

Unsplash/Mika BaumeisterΤα καλύτερα υλικά

Σύμφωνα με τη μελέτη, τα καλύτερα υλικά για μια handmade προστατευτική μάσκα με ικανότητα εισπνοής είναι τα τζιν, σεντόνια (80 – 120 αριθμού νημάτων), χαρτί κουζίνας, καμβάς, (πάχους 0.4 – 0.5 mm) και πετσέτες εμπορίου.

Μια πολύ καλή άλλη επιλογή είναι τα 100% βαμβακερά T-shirts σε στρώσεις, ενώ πρέπει να θυμάσαι πως σε γενικές γραμμές τα φυσικά υλικά είναι προτιμότερα από τα συνθετικά, κι αυτό διότι τα συνθετικά τείνουν να είναι λεία και δεν φιλτράρουν τα σωματίδια το ίδιο αποτελεσματικά.

Δες και πώς πρέπει να φοράς σωστά τη μάσκα:

Ο τρόπος για να βάλεις και να βγάλεις σωστά τη μάσκα

Το άρθρο Τα μοναδικά ασφαλή υλικά για να φτιάξεις μια handmade προστατευτική μάσκα εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα