Τα Panama Papers στο πλευρό της τέχνης -Βρέθηκε κλεμμένος Modigliani

18:52 11/4/2016 - Πηγή: iPop

Και όμως η μεγαλύτερη δημοσιογραφική αποκάλυψη της σύγχρονης εποχής μας, Τα Panama Papers βρίσκονται στο πλευρό της τέχνης. Συγκεκριμένα, εξαιτίας των ερευνών που γίνονται με αφορμή τη διαρροή των Panama Papers βρέθηκε κλεμμένος Modigliani από την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ο πίνακας του Amedeo Modigliani, με τίτλο «Καθισμένος άνδρας, στηριγμένος σε μπαστούνι» εκλάπει κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και δημεύτηκε στον Ελεύθερο Λιμένα της Γενεύης. Η αξία του σήμερα, σύμφωνα με τα ελβετικά Μέσα Ενημέρωσης,

εκτιμάται ότι φτάνει τα 22 εκατομμύρια ευρώ.

Ο πίνακας κατασχέθηκε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας στον Ελεύθερο Λιμένα της Γενεύης και σύμφωνα με τον εκπρόσωπο των εισαγγελικών αρχών της Γενεύης, Ανρί Ντέλα Κάζα, έχει ξεκινήσει ποινική έρευνα για το πώς βρέθηκε εκεί ο πίνακας.

Η ιστορία του πίνακα

Σύμφωνα με μία καναδέζικη εταιρεία η οποία ειδικεύεται στον εντοπισμένο έργων τέχνης που έχουν κλαπεί, την Mondex Corp, ο αρχικός ιδιοκτήτης του πίνακα του Modigliani ήταν ένας Εβραίος συλλέκτης ο οποίος εγκατέλειψε το Παρίσι το 1939. Στην συνέχεια ο πίνακας κλάπηκε από τους Ναζί και το 1996 πουλήθηκε σε δημοπρασία στο Λονδίνο. Αγοραστής από τη δημοπρασία ήταν η εξωχώρια εταιρεία International Art Center (IAC) η οποία είχε συσταθεί από το δικηγορικό γραφείο του Παναμά Mossack Fonseca.

Σύμφωνα με την καναδέζικη εταιρεία ο πραγματικός ιδιοκτήτης του πίνακα είναι η πάμπλουτη οικογένεια Νάχμαντ που έχτισε την περιουσία της με το εμπόριο έργων τέχνης. Άποψη η οποία τεκμηριώνεται με ένα έγγραφο που δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα από την ελβετική εφημερίδα Le Matin και τη γαλλική Le Monde από το οποίο αποδεικνύεται ότι μέτοχοι της IAC ήταν τα μέλη της οικογένειας Νάχμαντ.

Μάλιστα, ο πίνακας φέρεται ότι ανήκει αποκλειστικά στον Νταβίντ Νάχμαντ, καθώς αυτός είναι πλέον ο μοναδικός μέτοχος της εξωχώριας εταιρείας.

Από το 2011 ο εγγονός του Εβραίου συλλέκτη, Φιλίπ Μαεστρατσί, μέσω της Mondex έχει προσφύγει στην αμερικανική δικαιοσύνη και ζητάει να του επιστραφεί ο πίνακας.

Όταν ο Νταβίντ Νάχμαντ ρωτήθηκε για το γεγονός από τον ραδιοφωνικό σταθμό Radio-Canada είπε ότι δεν θα δεχόταν ποτέ να έχει στην κατοχή του ένα έργο τέχνης που έχει κλαπεί από τους Ναζί. «Δεν θα κοιμόμουν τη νύχτα αν το ήξερα», δήλωσε.

The post Τα Panama Papers στο πλευρό της τέχνης -Βρέθηκε κλεμμένος Modigliani appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα