Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία επί της αρχής- Η Τουρκία αποφασίζει

07:37 18/3/2016 - Πηγή: iPop

Με τους ηγέτες των 28 κρατών- μελών της Ε.Ε. να κατέληξαν ύστερα από πολύωρες διαβουλεύσεις σε μια κοινή γραμμή και μια επί της αρχής συμφωνία, αυτό που αναμένεται να δούμε κατά την δεύτερη ημέρα των εργασιών της Συνόδου Κορυφής είναι η στάση που θα διατηρήσει η Τουρκία, σχετικά με τα όσα προτείνει η Ευρώπη.

Με αγωνία θα παρακολουθήσουν όλοι το «πρωινό» Νταβούτογλου- Τουσκ- Γιούνκερ, κατά το οποίο ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα ενημερωθεί σχετικά με τα βασικά σημεία στα οποία συμφώνησαν οι ηγέτες της Ε.Ε.

Όπως δήλωσαν Μέρκελ και Ολάντ, δεν υπάρχει αρχικό κείμενο, αλλά συμφωνία επί της αρχής, ενώ και οι δύο παραδέχθηκαν πως χρειάζεται ακόμα δουλειά μέχρι να μιλήσει κανείς για συμφωνία Τουρκίας- Ε.Ε.

Στη 13:00 αναμένεται να ξεκινήσει το γεύμα των ηγετών της Ε.Ε. με την συμμετοχή του κ. Νταβούτογλου.

Η θέση του Αναστασιάδη

Σύμφωνα με το Reuters, o κ. Αναστασιάδης φάνηκε ικανοποιημένος από την έκβαση των συζητήσεων, ενώ φέρεται να είναι έτοιμος να ασκήσει βέτο εάν κριθεί απαραίτητο.

O Peter Spiegel μίλησε για νίκη του Κύπριου Προέδρου, καθώς, όπως είπε, δεν ανοίγουν προς το παρόν τα ενταξιακά κεφάλαια της Τουρκίας.

Μέρκελ-Ολάντ: Καταλήξαμε στα βασικά σημεία

«Προς το παρόν καταλήξαμε στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σ ένα κοινό ανακοινωθέν ΕΕ-Τουρκίας», είπε η Α. Μέρκελ κατά την ενημέρωσή της μετά την λήξη της πρώτης ημέρας της Συνόδου Κορυφής.

Όλα τα ζητήματα χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τόνισε η κ. Μέρκελ. «Είμαστε στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο», εκτίμησε.

Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, αλλά από τη συνολική ατμόσφαιρα «μπορώ να πω ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου έλαβε την εντύπωση ότι συνολικά έχουμε τη πρόθεση να δεσμευτούμε σε ένα κοινό αποτέλεσμα».

«Δεν υπάρχει αρχικό κείμενο αλλά επί της αρχής συμφωνίας», τόνισε ο Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας πως «θα πρέπει να απαντηθεί ένα πρώτο ερώτημα που αφορά την συμφωνία των χωρών της Ευρώπης να πάμε σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Αυτό τελείωσε. Μπορεί να μας πήρε τόση ώρα αλλά συμφωνήσαμε. υπήρξαν ποσοστώσεις προϋποθέσεις και άλλα, αλλά οι 28 κατέληξαν σε κοινή πρόταση η οποία θα συζητηθεί με την Τουρκία. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα».

Η στάση της Τουρκίας

Τούρκος αξιωματούχος με δηλώσεις του έδωσε μια γεύση σχετικά με την στάση που διατηρήσει ο Αχμέτ Νταβούτογλου. Είπε, λοιπόν, πως ο Τούρκος Πρωθυπουργός θα ασκήσει πιέσεις σχετικά με το άνοιγμα των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.

«Υπάρχουν αρκετές συμφωνίες για την διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ. Έχουμε ήδη εκπληρώσει τα αρχικά κριτήρια για πολλά κεφάλαια, οπότε πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολλά βήματα που χρειάζονται να γίνουν για να ανοίξουν αυτά τα κεφάλαια, και αυτή παραμένει η προσδοκία μας», είπε ο αξιωματούχος, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην συμφωνήσει ο κ. Νταβούτογλου με όλα τα άρθρα.

Και ο ίδιος ο κ. Νταβούτογλου σε δηλώσεις του από την Άγκυρα είχε τονίσει πως η Τουρκία δεν θα δεχθεί συμφωνία που την κάνει ανοιχτή φυλακή.

Photo: Reuters

The post Σύνοδος Κορυφής: Συμφωνία επί της αρχής- Η Τουρκία αποφασίζει appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα