Συμπτώματα που ΔΕΝ συνδέονται με τον καρκίνο αλλά τα μπερδεύουμε…

12:56 25/7/2019 - Πηγή: iPop

Στις μέρες μας έχουμε απεριόριστη πρόσβαση σε πολλές πληροφορίες για όλα τα θέματα που μας απασχολούν ακόμη και για τα πιο σοβαρά. Παρ’ όλα αυτά, πόσα από αυτά φιλτράρουμε και γνωρίζουμε πως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα; Μύθοι για τον καρκίνο που πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε και να ανησυχούμε.

Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ο καρκίνος τρομάζει τους ανθρώπους περισσότερο από κάθε άλλη ασθένεια. Οι περισσότεροι τον συνδέουν με τον θάνατο και μερικές φορές η μεγάλη πρόσβαση στην πληροφορία τα κάνει… χειρότερα. Υπάρχουν αρκετοί μύθοι για τον καρκίνο που πρέπει να σταματήσουμε

να πιστεύουμε και να σταματήσουμε να βγάζουμε τη διάγνωση για τον εαυτό μας.

Για αυτό υπάρχουν οι γιατροί! Από την άλλη , δεν μπορείς να νιώθεις διαρκώς άρρωστος, γιατί στο τέλος θα αρρωστήσεις. Πρόκειται για φοβίες που μερικές φορές καμία σχέση δεν έχουν με την πραγματικότητα.

Μύθοι για τον καρκίνο που δεν πρέπει να μας ανησυχούνΤρίχες που αναπτύσσονται σε μια ελιά

Όσοι έχουν πολλές ελιές και τους φαίνονται και λίγο περίεργες, φοβούνται για τον καρκίνο του δέρματος. Αλλά υπάρχουν μερικά καλά νέα: αυτές οι τρίχες που αναπτύσσονται πάνω από μια ελιά δεν σημαίνει πως έχεις μελάνωμα. Αν η τρίχα καταφέρνει να αναπτύσσεται, η δομή του δέρματος δεν έχει αλλάξει.

Αν, όμως, η τρίχα μεγάλωνε μέσα από την ελιά και πια δεν το κάνει, πάλι δεν σημαίνει πως είναι επικίνδυνο αλλά θα πρέπει να επισκεφτείς έναν γιατρό.

Οι καλοήθεις όγκοι παραμένουν καλοήθεις

Τουλάχιστον στις περισσότερες περιπτώσεις. Σχεδόν όλοι οι καλοήθεις όγκοι δεν γίνονται ποτέ καρκινικοί εκτός από μερικές πραγματικά σπάνιες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα τους πολύποδες του παχέος εντέρου (είναι καλύτερο να αφαιρεθούν επειδή μπορεί αν μετατραπούν σε καρκίνο). Και πολλοί όγκοι του μαστού, όπως τα ινοαδενώματα, σχεδόν ποτέ δεν μετατρέπονται σε καρκίνο και το ίδιο συμβαίνει και με τις κύστεις ωοθηκών ή τα ινομυώματα μήτρας.

Αν πονάς κάπου που έχει πρηστεί, δεν είναι καρκίνος

Οι περισσότεροι καρκινικοί όγκοι είναι ύπουλοι και δεν πονάνε. Αν έχεις ένα επώδυνο οίδημα πάνω στο δέρμα ή κάτω από αυτό, πιθανότατα δεν είναι καρκίνος αλλά μπορεί να είναι μια επικίνδυνη λοίμωξη που να χρειάζεται θεραπεία.

Συμπτώματα που έχεις χρόνια, δεν είναι καρκίνος

Αν βήχεις για χρόνια ή έχεις πονοκεφάλους ή φούσκωμα στην κοιλιά, δεν είναι καρκίνος. Αν ήταν καρκίνος, θα σε είχε σκοτώσει πολύ καιρό πριν. Μπορεί να είναι μια διαφορετική και λιγότερο επικίνδυνη (αλλά ακόμη σοβαρή) ασθένεια. Επομένως πρέπει να πας στον γιατρό ούτως ή άλλως.

Συμπτώματα που έρχονται και φεύγουν δεν είναι καρκίνος

Αν είχες ένα οίδημα κι έφυγε ξαφνικά ή ένα εξάνθημα που ξαφνικά εξαφανίστηκε μια εβδομάδα μετά, δεν είναι καρκίνος. Ο καρκίνος έχει συμπτώματα που με την πάροδο του χρόνου γίνονται πιο ισχυρά. Η μόνη εξαίρεση είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου – προκαλεί διάρροια με αίμα που μπορεί να εμφανίζεται και να εξαφανίζεται.

Το 30% με 40% των καρκίνων μπορεί να προληφθεί

Σύμφωνα με πληροφορίες απ’ τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το 30% έως 50% των καρκίνων μπορεί να αποφευχθεί αλλάζοντας απλώς τον τρόπο ζωής σε έναν πιο υγιεινό.

Δηλαδή:

Μην καπνίζεις.Μην αφήνεις τους άλλους να καπνίζουν στο σπίτι ή στον χώρο εργασίας σου.Έλεγξε το βάρους σου.Κινήσου και απόφυγε την καθιστική ζωή.Φάε περισσότερα φρούτα και λαχανικά και περιόρισε την κατανάλωση υψηλής θερμιδικής αξίας, γλυκών ποτών, κόκκινου κρέατος και τροφίμων που περιέχουν πολύ αλάτι.Σταμάτα να καταναλώνεις αλκοόλ ή περιόρισέ το.Απόφυγε την έκθεση στις υπεριώδεις ακτινοβολίες.Προσπάθησε να μην έρχεσαι σε επαφή με τις καρκινογόνες ουσίες στη δουλειά σου και ακολούθησε τις οδηγίες και τους κανόνες υγιεινής κι ασφάλειας.Κάνε εμβόλια στα παιδιά.Ειδικά για τις γυναίκες, να θηλάζετε τα παιδιά σας.Photo: © Depositphotos

Το άρθρο Συμπτώματα που ΔΕΝ συνδέονται με τον καρκίνο αλλά τα μπερδεύουμε… εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα