Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς – Συνεχίζουν να πιέζουν οι δανειστές

15:56 11/3/2016 - Πηγή: iPop

Συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στο ελληνικό οικονομικό επιτελείο, οι εκπρόσωποι των Ευρωπαίων δανειστών. Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς, για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Αυξάνονται οι πιέσεις των επικεφαλής των Θεσμών, στο ζήτημα της διαχείρισης των «κόκκινων» δανείων, της μείωσης του αφορολόγητου ορίου και των περικοπών των συντάξεων, με τα «καυτά» μέτωπα παραμένουν ακόμα ανοιχτά.

Το μεσημέρι της Παρασκευής, ολοκληρώθηκε η συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Σταθάκη με τους Θεσμούς για το ζήτημα των «κόκκινων» δανείων. Σύμφωνα

με τις σχετικές πληροφορίες, όλα τα πιθανά σενάρια παραμένουν ανοιχτά, ενώ πρόκειται συζητηθούν εκ νέου σε συνάντηση η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Μαρτίου.

Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν σήμερα μεταξύ του ελληνικού οικονομικού επιτελείου και των εκπροσώπων των Θεσμών, ήταν οι αλλαγές στο νόμο που ψηφίστηκε το Δεκέμβριο και καθορίζει το καθεστώς λειτουργίας των εταιρειών διαχείρισης των κόκκινων δανείων.

Υπενθυμίζουμε, πως την Τετάρτη 9 Μαρτίου υπερψηφίστηκε στη Βουλή η τροπολογία για την παράταση μέχρι τις 15 Απριλίου, της αναστολής πώλησης συγκεκριμένων κατηγοριών δανείων.

Υπενθυμίζουμε πως σήμερα δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ, πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία καθορίζονται οι διαδικασίες, με τις οποίες θα παρέχονται άδειες λειτουργίας των εταιρειών που διαχειρίζονται τα «κόκκινα» δάνεια.

Οι δανειστές, ζητούν να αποσαφηνιστεί το καθεστώς φορολόγησης των εταιρειών διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, δηλαδή, το εάν οι εταιρείες αυτές θα φορολογούνται ως τράπεζες ή ως εταιρείες. Κατά τη διάρκεια των σημερινών συζητήσεων, τέθηκε επίσης το ζήτημα να μη φορολογείται ως εισόδημα, το ποσό του δανείου το οποίο θα διαγράφεται από την τράπεζα.

Επίσης, ένα ακόμα θέμα που εξετάστηκε είναι το τι θα γίνει με τα χρέη μεγάλων επιχειρήσεων, οι οποίες εκτός από τις τράπεζες, έχουν παράλληλα χρέη προς το Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία.

Στη νέα συνάντηση της Τρίτης, η ελληνική πλευρά, αναμένεται να προσέλθει βάσει των βασικών της προτάσεων, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται διατήρηση του καθεστώτος προστασίας των δανείων πρώτης κατοικίας για 3 χρόνια, αλλά και διατήρηση της προστασίας των μικρομεσαίων επιχειρηματικών δανείων, με όρια τα 500.000 ευρώ. των επαγγελματιών με δάνεια έως 250.000 ευρώ. Όσον αφορά τα καταναλωτικά δάνεια το όριο το οποίο θέτει η ελληνική πλευρά, φτάνει τα 20.000 ευρώ.

Όσον αφορά τώρα στο φορολογικό οι Θεσμοί, έχουν καταθέσει τη δική τους πρόταση σχετικά με την μείωση στο αφορολόγητο όριο για την φορολογία εισοδήματος. Πιο συγκεκριμένα, ενώ η πρόταση του οικονομικού επιτελείου προέβλεπε έμμεσο αφορολόγητο των 9.550 ευρώ, οι δανειστές ζήτησαν την μείωσή του στις 5.000 – 5.500 ευρώ.

Στόχος του οικονομικού επιτελείου, κατά το νέο ραντεβού το Σάββατο, θα είναι η εύρεση μιας μέσης λύσης, ανάμεσα στις δύο προτάσεις για την φορολογία εισοδήματος.

Σημειώνεται πως σε νέο γύρο διαπραγματεύσεων προχωράει το πρωί του Σαββάτου, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, με τους εκπροσώπους των Θεσμών, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος. Στις συζητήσεις μεταξύ του υπουργού Εργασίας και των επικεφαλής των Θεσμών, πρόκειται να βρεθούν η αρχιτεκτονική του ασφαλιστικού συστήματος και οι νέες προτάσεις που κατέθεσε η Κυβέρνηση, επανυπολογισμός των συντάξεων του 2018 και ο τρόπος εφαρμογής της προσωπικής διαφοράς, καθώς και οι επικουρικές συντάξεις.

Στο μεταξύ το υπουργείο Εργασίας παραδέχεται πως οι διαπραγματεύσεις, όσον αφορά το ασφαλιστικό, είναι σκληρές, όμως εκφράζει την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης «να συνεχίσει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων για ένα δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».

photo: Nick Paleologos / SOOC

The post Στον «αέρα» οι διαπραγματεύσεις με τους Θεσμούς – Συνεχίζουν να πιέζουν οι δανειστές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα