Σταμάτα να ξεφλουδίζεις το δέρμα σου μετά από ένα έγκαυμα!

12:14 4/8/2019 - Πηγή: iPop

Κάηκες από τον ήλιο στις διακοπές και όπως ήταν αναμενόμενο το δέρμα σου πήρε «φωτιά». Το σενάριο γνωστό: Πόνος, τσούξιμο και μετά από μια-δύο ημέρες, ξεφλούδισμα. Το ξεφλούδισμα στο δέρμα είναι ένα από τα πιο εκνευριστικά στάδια που σε κάνει να θυμώνεις με τον εαυτό σου που δεν έβαλες αντηλιακό!

Έχουμε πει και ξαναπεί πως το αντηλιακό είναι το Α και το Ω και το καλοκαίρι πρέπει να γίνει προέκταση του χεριού σου. Τώρα μετά το κάψιμο, έρχεσαι αντιμέτωπος με το ξεφλούδισμα του δέρματος και κάνεις τα πράγματα

χειρότερα.

Γιατί; Γιατί αρχίζεις να τραβάς το δέρμα και να το ξεφλουδίζεις ακόμη περισσότερο. Καθόλου σοφή ιδέα αν σκεφτείς πως μπορεί να προκαλέσεις μόλυνση στο δέρμα σου ή σημάδια.

Μπορεί εσύ να θεωρείς απλά ότι απομακρύνεις τα νεκρά κύτταρα αλλά στην ουσία βλάπτεις το υγιές δέρμα και μπορεί να προκαλέσεις ακόμη και ουλές παρόμοιες με αυτές που βιώνουν όσοι πάσχουν από ακμή. Παράλληλα, αυτές οι μικρές πληγές αποτελούν το ιδανικό «έδαφος» για να εισβάλλουν τα βακτήρια στο δέρμα σου και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση που σίγουρα δεν θέλεις!

Αυτό συμβαίνει επειδή διαφορετικά μέρη του δέρματος «θεραπεύονται» με διαφορετικούς ρυθμούς, πράγμα που σημαίνει ότι ένα μέρος που είναι έτοιμο να ξεφλουδίσει θα μπορούσε να είναι δίπλα σε ένα τμήμα που δεν είναι. Όταν το ξεφλουδίσεις και τραβάς το δέρμα με το χέρι σου, τότε το καταστρέφεις.

Γνωρίζουμε πολύ καλά πως είναι δύσκολο να αντισταθείς στον πειρασμό αλλά το καλύτερο που μπορείς να κάνεις είναι να αφήσεις το δέρμα σου να ξεφλουδίσει από μόνο του, ενώ το ενυδατώνεις όσο περισσότερο μπορείς. Το δέρμα από κάτω είναι νέο και ευαίσθητο και χρειάζεται προστασία.

Το ξεφλούδισμα είναι ένα σίγουρο σημάδι ότι θα προκληθεί κάποια βλάβη στο δέρμα. Και το νέο στρώμα του δέρματος που παίρνει τη θέση των νεκρών κυττάρων είναι πραγματικά… νέο. Τι σημαίνει αυτό; Δεν μπορεί να παράγει τόσο κεραμίδιο – μια κηρώδη, λιπαρή ουσία που λειτουργεί ως φυσικό φράγμα και μια μορφή προστασίας για το δέρμα σας. Και χωρίς αυτό είσαι ακόμη πιο εκτεθειμένος.

Είναι σημαντικό να προστατεύεις αυτό το νέο δέρμα, να ενυδατώνεσαι, να κάνεις ένα δροσερό ντους, να χρησιμοποιείς αντηλιακό και κρέμες! Την ίδια στιγμή, είναι σημαντικό να πίνεις πολύ νερό και να παραμένεις ενυδατωμένος.

Τέλος, η καλύτερη και πιο αποτελεσματική πρακτική είναι να αποφύγεις τον ήλιο!

Photo:unsplash/Savs

Το άρθρο Σταμάτα να ξεφλουδίζεις το δέρμα σου μετά από ένα έγκαυμα! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα