Σου κάνει συνέχεια κομπλιμέντα και σε γεμίζει με δώρα; Πρόσεχε γιατί μπορεί να είναι σημάδια «Love Bombing»

17:46 19/1/2022 - Πηγή: iPop

Οι σχέσεις των ανθρώπων είναι περίπλοκες. Πάντα το λέω και κάθε φορά επιβεβαιώνομαι. Ενώ κάποιοι μπαίνουν σε μία νέα σχέση με πολλή προσοχή, κάποιοι άλλοι πέφτουν με τα μούτρα. Είναι φυσιολογικό όταν συναντάς για πρώτη φορά κάποιον να κυριεύουν το στομάχι σου μικρές πεταλουδίτσες και να πετάς στα ουράνια, αλλά μήπως δεν είναι και τόσο φυσιολογικό να σε πλημμυρίζει κάποιος με στοργή και θαυμασμό στα αρχικά στάδια μίας σχέσης;

Μια σχέση που εξελίσσεται γρήγορα μπορεί να είναι συναρπαστική και παθιασμένη,

αλλά σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να αποτελεί και ένα τεράστιο red flag! Όπως ας πούμε το Love Bombing, ο βομβαρδισμός αγάπης, μια κοινή τακτική χειραγώγησης που χρησιμοποιούν οι ναρκισσιστές σε πολλές τοξικές σχέσεις.

Ghosting, Orbiting, Breadcrumbing: Τι είναι όλοι αυτοί οι όροι που περιγράφουν τις σύγχρονες σχέσεις;

Τι είναι το Love Bombing;

Το Love Bombing είναι μια μορφή συναισθηματικής χειραγώγησης που χρησιμοποιείται από κάποιον για να αποκτήσει εξουσία πάνω σε ένα άτομο πλημμυρίζοντας το με κάτι που φαίνεται να μοιάζει με τόνους στοργής και προσοχής. Ο καθένας μπορεί να αγαπήσει και να ερωτευτεί τρελά, αλλά οι άνθρωποι που λειτουργούν με τον συγκεκριμένο τρόπο υποφέρουν από προβλήματα προσκόλλησης ή ναρκισσιστικά χαρακτηριστικά. Αφορά επίσης τον έλεγχο, τη δημιουργία εξάρτησης και εξιδανίκευσης.

Ποια είναι τα σημάδια του Love Bombing;

Μπορεί να είναι δύσκολο να εντοπίσεις το Love Bombing γιατί μοιάζει με αυτό που θέλουν πολλοί άνθρωποι στις σχέσεις τους, να νιώθουν, δηλαδή, ότι τους αγαπούν και τους λατρεύουν, αλλά υπάρχουν ορισμένα σημάδια που μπορούν να σε βοηθήσουν να το αναγνωρίσεις.

1. Σου κάνει συνεχείς φιλοφρονήσεις

Ενώ τα κομπλιμέντα μπορεί να είναι κολακευτικά και στοχαστικά, ένας love bomber τείνει να κάνει υπερβολικά πολλά κομπλιμέντα, όπως: «Δεν έχω γνωρίσει ποτέ κανέναν πιο όμορφο από σένα» ή «Η ζωή μου έχει ολοκληρωθεί τώρα που είσαι μέσα σε αυτήν». Όχι μόνο θα σου κάνει συνεχώς κομπλιμέντα, αλλά μπορεί επίσης να σε πιέσει για να ανταποδώσεις στα κομπλιμέντα αυτά.

20 κομπλιμέντα που δεν έχουν σχέση με την εξωτερική εμφάνιση και θα εκτιμηθούν πολύ από τον άνθρωπο που αγαπάς

2. Σε βομβαρδίζει με δώρα

Επειδή οι love bombers θέλουν να τους αναγνωρίζουν για τη γενναιοδωρία και την προσοχή τους, έχουν την τάση να βομβαρδίζουν τον σύντροφό τους με υπερβολικά δώρα. Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια ιδανική κατάσταση στην αρχή, αλλά τελικά θα περάσει στον έλεγχο, την κριτική και την «μπερδεμένη» συμπεριφορά.

Πράγματα που δεν συνειδητοποιείς επειδή είσαι εθισμένη στις τοξικές σχέσεις

3. Η σχέση είναι έντονη και δεν υπάρχουν ισορροπίες

Το να νιώθεις άνετα με κάποιον γρήγορα μπορεί να είναι καλό σημάδι, αλλά το να λες «σ ‘αγαπώ», να κάνεις σχέδια για να γνωρίσεις τους γονείς του, να μετακομίσετε μαζί ή να παντρευτείτε νωρίς μπορεί να είναι σημάδια ότι ο σύντροφός σου προσπαθεί πάρα πολύ να έρθει κοντά σου πριν το συνειδητοποιήσεις εσύ.  

Τα πράγματα μεταξύ σας κυλάνε πιο γρήγορα από όσο θα έπρεπε, κάτι που είναι μια τεράστια κόκκινη σημαία!  

4. Απαιτούν πολλή προσοχή 

Ο κύριος στόχος των love bombers είναι να δημιουργήσουν φθόνο στους άλλους και να συγκεντρώσουν την προσοχή και τη στοργή για τον εαυτό τους. Όταν δίνουν δώρα, φιλοφρονήσεις και αδικαιολόγητη «επικύρωση» της σχέσης, περιμένουν να αναγνωριστούν, να ανταμειφθούν ή να λατρευτούν. 

Τελικά, τα δώρα, η προσοχή και τα κομπλιμέντα θα αντικατασταθούν με τσακωμούς και σκληρή κριτική.

Άλλα κοινά σημάδια:Σε πλημμυρίζουν με υπερβολικές πράξεις αγάπης.Λένε ακριβώς αυτό που θέλεις να ακούσεις.Χρησιμοποιούν πολύ όρους όπως «αδελφή ψυχή».Πιέζουν για δέσμευση νωρίς στη σχέση.Αναστατώνονται με τα όρια στη σχέση.

Ο τρόπος που η κοινωνική απομάκρυνση βλάπτει τις σχέσεις

Unsplash / Sharon McCutcheonΤι να κάνεις αν νομίζεις ότι έχεις σχέση με έναν love bomber;

Εάν υποψιάζεσαι ότι βομβαρδίζεσαι με αγάπη, είναι σημαντικό να θέσεις στη σχέση σου σαφή και υγιή όρια. Η άρνηση δώρων, ο περιορισμός του χρόνου που περνάτε μαζί και η ανταπόκριση σε ερωτικές εξομολογήσεις με τον δικό σου ρυθμό είναι κάποια βασικά βήματα για να ξεκινήσεις. Μπορείς, επίσης, να φύγεις από τη σχέση αν δεν γίνουν σεβαστά τα αιτήματά σου.

Η εμπιστοσύνη και οι σχέσεις με ανθρώπους που εμπιστεύεσαι είναι εξίσου σημαντική. Οι φίλοι, τα μέλη της οικογένειας, οι ομάδες υποστήριξης και οι εξουσιοδοτημένοι θεραπευτές μπορούν να σε βοηθήσουν να κατανοήσεις με ποιον τύπο ανθρώπου έχεις να κάνεις και πώς να ανταποκριθείς κατάλληλα.

Ένας love bomber μπορεί να κρυφτεί πολύ καλά, αλλά δε σημαίνει πως ο κάθε άνθρωπος που σου συμπεριφέρεται με στοργή έχει δυσλειτουργική συμπεριφορά. Τα σημάδια, όμως, είναι εμφανή και σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να είσαι ιδιαίτερα προσεκτική όταν ξεκινάς κάτι καινούριο.

Εάν βρίσκεσαι σε άμεσο κίνδυνο, κάλεσε στο 15900. Τη γραμμή στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνιολόγοι που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας σε 24ωρη βάση, 365 µέρες το χρόνο. Ταυτόχρονα υπάρχει δυνατότητα ηλεκτρονικής επικοινωνίας των γυναικών µέσω της διεύθυνσης e-mail:  [email protected] .

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Σου κάνει συνέχεια κομπλιμέντα και σε γεμίζει με δώρα; Πρόσεχε γιατί μπορεί να είναι σημάδια «Love Bombing» εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα