Σοκ και δέος από τους αριθμούς της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα

15:34 16/4/2016 - Πηγή: iPop

424 χιλιάδες παιδιά διαβιούν κάτω από το όριο της φτώχειας στην Ελλάδα όπως ανακοίνωσε η Ελληνική Επιτροπή της UNICEF που παρουσίασε την ετήσια Έκθεση της.

Η έκθεση με τίτλο «Η Κατάσταση των Παιδιών στην Ελλάδα 2016 – Παιδιά σε Κίνδυνο» που συντάχθηκε από ειδική επιστημονική ομάδα, παραθέτει τα πιο πρόσφατα στοιχεία για την παιδική ευημερία στη χώρα μας.

Όπως

επισημαίνεται στην Έκθεση η ανάλυση των δεδομένων της περιόδου 1995-2015 από την EUROSTAT και την ΕΛΣΤΑΤ επιβεβαιώνουν την δραματική επιδείνωση του επιπέδου διαβίωσης των παιδιών στη χώρα μας.

Τονίζεται επίσης ότι η παιδική φτώχεια αυξήθηκε κατά 6,3% ή, σε απόλυτους αριθμούς 122.340 περισσότερα παιδιά βρέθηκαν αντιμέτωπα με τον κίνδυνο της φτώχειας.

Το 2014 η παιδική φτώχεια ήταν στο 25,3%, 424 χιλιάδες παιδιά, ποσοστό αυξημένο κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το 2010.

Η έκθεση τονίζει τη ραγδαία αύξηση του αριθμού των πολιτών που αδυνατούν πλέον να αποκτήσουν ακόμη και τα απαραίτητα υλικά αγαθά ή να απολαμβάνουν υπηρεσίες για μία ικανοποιητική ζωή.

Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά υπάρχει σήμερα σοβαρή αντικειμενική αδυναμία εκατοντάδων οικογενειών να πληρώσουν για ενοίκιο, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, θέρμανση, τηλέφωνο ή ακόμη και να προμηθευτούν κρέας.

Χαρακτηριστικό είναι επίσης ότι η φτώχεια των παιδιών που κατάγονται από οικογένειες χαμηλής εκπαίδευσης κυμαίνεται σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα διαχρονικά, προσεγγίζοντας ακόμη και το 60% τα τελευταία χρόνια.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι τα παιδιά δεν έχουν τον έλεγχο των συνθηκών της ζωής τους και εξαρτώνται από τους γονείς για την παρούσα και μελλοντική ευημερία γιαυτό και είναι επιτακτική ανάγκη η υιοθέτηση ενός Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Τέλος, προτείνεται η βελτίωση του συστήματος επιτροπείας ασυνόδευτων ανηλίκων.

Σημειώνεται ότι την ερχόμενη Τρίτη διοργανώνεται στη χώρα μας από πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς ο μεγάλος Ραδιομαραθώνιος της UNICEF για την ενίσχυση των παιδιών που έχουν πραγματική ανάγκη.

The post Σοκ και δέος από τους αριθμούς της παιδικής φτώχειας στην Ελλάδα appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα