Σε εφαρμογή η συμφωνία, συνεχίζονται οι εντάσεις σε Πειραιά και Ειδομένη- Εξώδικο έλαβε ο Μουζάλας

07:56 5/4/2016 - Πηγή: iPop

Με τη συμφωνία Ε.Ε.- Τουρκίας για το προσφυγικό να τίθεται σε εφαρμογή με τη μεταφορά των πρώτων ατόμων στην Τουρκία, οι εντάσεις στο εσωτερικό της χώρας συνεχίζονται με τους πρόσφυγες να είναι απελπισμένοι λόγω των κλειστών συνόρων και πλέον να αδυνατούν να συγκρατήσουν πλήρως τους εαυτούς τους. Την ίδια στιγμή ο Γιάννης Μουζάλας έλαβε εξώδικό από το Δήμαρχο της Χίου.

Πόσα άτομα μεταφέρθηκαν στην Τουρκία;

Τα επίσημα στοιχεία κάνουν λόγο για 136 άτομα που μεταφέρθηκαν από τη Λέσβο, 135 άνδρες και μία γυναίκα:

124 από το Πακιστάν3 από το Μπαγκλαντές1 από το Ιράκ2 από
την Ινδία4 από τη Σρι Λάνκα2 από τη Συρία

Από τη Χίο επιστράφηκαν στην Τουρκία 66 άτομα (56 άνδρες και 10 γυναίκες):

42 από το Αφγανιστάν10 από το Ιράν6 από το Πακιστάν1 από την Ινδία1 από τη Σομαλία1 από την Ακτή Ελεφαντοστού5 από το Κονγκό«Πρώτο ορατό βήμα» της εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε.- Τουρκίας η επιστροφή των μεταναστών τονίζει η Κομισιόν

Σε δηλώσεις του την Δευτέρα ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, χαρακτήρισε την επιστροφή των πρώτων μεταναστών στην Τουρκία «πρώτο ορατό βήμα»της υλοποίησης της συμφωνίας.

Χαρακτηριστικά ο Μαργαρίτης Σχοινάς δήλωσε πως συμφωνίας της 18ης Μαρτίου «αποσκοπεί στην παύση της παράνομης μετανάστευσης» αλλά και «στη διάλυση του επιχειρησιακού μοντέλου των διακινητών».

Ο Εκπρόσωπος Κομισιόν μίλησε και για τις επιστροφές των αιτούντων άσυλο των οποίων οι αιτήσεις δεν έγιναν δεκτές από την Ελλάδα και επισήμανε πως «θα ξεκινήσουν όταν οι απαραίτητες νομικές -και όχι μόνο- ρυθμίσεις από την Ελλάδα και την Τουρκία τεθούν σε ισχύ».

Παράλληλα, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι «κανένας αιτών άσυλο δε θα επιστραφεί στην Τουρκία εάν δεν έχει πρώτα ασκήσει πλήρως τα δικαιώματά του ως προς τη διαδικασία ασύλου στην Ελλάδα».

Συνεχίζονται οι εντάσεις σε Ειδομένη και Πειραιά

Πρόσφυγες στον Πειραιά αρνούνται να μετακινηθούν σε κέντρα φιλοξενίας, ενώ στην Ειδομένη συνεχίζεται η κατάληψη της σιδηροδρομικής γραμμής.

Στην Ειδομένη επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, οι πρόσφυγες έσπασαν την αποθήκη του ΟΗΕ που βρίσκεται στο γειτονικό χωριό, ενώ ένας κάτοικος φέρεται να κατήγγειλε ότι απειλήθηκε με μαχαίρι.

Το πρωί της Δευτέρας, έρευνα ξεκίνησε για το αλλοιωμένο φαγητο από τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που έχουν αναλάβει τη σίτιση των προσφύγων στον καταυλισμό της Ειδομένης.

Εξώδικο του Δημάρχου της Χίου στον Μουζάλα

Εξώδικο έστειλε ο Δήμαρχος της Χίου στο Γιάννη Μουζάλα στο οποίο του δίνει 10 μέρες προθεσμία προκειμένου να γίνουν πράξη όσα έχουν συμφωνηθεί και το hot spot να λειτουργεί σαν κέντρο πρώτης υποδοχής κι όχι σαν κέντρο κλειστού τύπου.

Μάλιστα σχολιάζει ότι «προφανώς δεν έχετε την ικανότητα να ανταποκριθείτε σε τέτοιες καταστάσεις».

Τι ζητά ο Δήμαρχος της Χίου;

Όπως λάβετε όλα τα αναγκαία μέτρα για ορθή και ασφαλή λειτουργία του hot spot ως κέντρου πρώτης υποδοχής και όχι ως κέντρου κράτησης.Όπως προβείτε στην πλήρη εκμετάλλευση του χώρου που σας έχει παραχωρηθεί στην ΒΙΑΛ, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συνωστισμού τα οποία οδήγησαν σε συγκρούσεις και επεισόδια.Όπως τηρήσετε πιστά την μεταξύ μας σύμβαση.Όπως προβείτε άμεσα, εντός 24 ωρών, σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την ασφάλεια και προστασία των κατοίκων της Χίου από την παραμονή δυσανάλογα μεγάλου αριθμού μεταναστών – προσφύγων στο νησί μας και στην εξασφάλιση ικανοποιητικών συνθηκών διαβίωσης στο hot spot.Όπως προβείτε άμεσα σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την επισκευή των ζημιών που έχουν προκληθεί στη δομή της ΒΙΑΛ και να εξασφαλίσετε το ίδιο για τις φθορές που θα γίνουν στο μέλλον.Photo: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

The post Σε εφαρμογή η συμφωνία, συνεχίζονται οι εντάσεις σε Πειραιά και Ειδομένη- Εξώδικο έλαβε ο Μουζάλας appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα