Σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων- Γέμισε ξανά το Πεδίον του Άρεως

10:50 26/2/2016 - Πηγή: iPop

Την ώρα που η Κυβέρνηση αποφάσισε να θέσει σε εφαρμογή σχέδιο επιβράδυνσης της άφιξης χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στον Πειραιά, οι πρόσφυγες δείχνουν πως δεν θέλουν να μείνουν άλλο εγκλωβισμένοι στη χώρα μας και με κάθε τρόπο ζητούν να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα.

Οι σκηνές επέστρεψαν στο Πεδίον του Άρεως

Σε καταυλισμό έχει μετατραπεί ξανά το Πεδίον του Άρεως, χιλιάδες συνεχίζουν να είναι οι πρόσφυγες και μετανάστες οι οποίοι

βρίσκονται στον Πειραιά, ενώ γεμάτη είναι τα τελευταία 24ωρα και η πλατεία Βικτωρίας.

Χάος αξίζει να σημειωθεί πως επικρατεί και στο πρώην δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού. Εκεί από την Πέμπτη, έχουν μεταφερθεί πρόσφυγες από τον Πειραιά. Ο χώρος δεν ήταν έτοιμος για να τους φιλοξενήσει και έτσι οι πρόσφυγες μένουν στην αίθουσα αναχωρήσεων.

Ομάδα προσφύγων που βρίσκεται στο Πεδίον του Άρεως θέλει να φύγει για την Γερμανία, ενώ αναμένει το λεωφορείο για να πάει στο Λαύριο.

Περίπου 50 σκηνές έχουν στηθεί στο Πεδίον του Άρεως όπου έχουν σχηματιστεί δύο πρόχειροι καταυλισμοί. Ο ένας βρίσκεται πίσω από το άγαλμα του βασιλιά Κωνσταντίνου, ενώ ο δεύτερος βρίσκεται στην οδό Μαυρομματέων.

Διαδήλωση πραγματοποιείται από το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι του Πειραιά. Οι πρόσφυγες έχουν καθίσει στον δρόμο και ζητούν να ανοίξουν άμεσα τα σύνορα.

Αξίζει να τονιστεί πως παράλληλα, προσωρινό σχέδιο ελεγχόμενης επιβράδυνσης της ροής μετακίνησης προσφύγων και μεταναστών από τα νησιά στον Πειραιά και σε άλλα λιμάνια της χώρας θέτει σε εφαρμογή το υπουργείο Ναυτιλίας από σήμερα και για το Σαββατοκύριακο, όπως ανέφερε ο αρμόδιος υπουργός, Θ. Δρίτσας.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Θ.Δρίτσας, τόνισε αναφερόμενος στο σχέδιο της Κυβέρνησης: «Με αυτό τον τρόπο δίνεται ο αναγκαίος χρόνος ώστε να διαμορφωθούν νέοι χώροι προσωρινής διαμονής των προσφύγων που δεν μπορούν να προχωρήσουν στις βόρειες χώρες».

Αυτό το σχέδιο για τα νησιά, κυρίως για Λέσβο, Χίο και Σάμο, έχει δύο άξονες, σύμφωνα με τον κ. Δρίτσα. Η μία είναι, οι πλοιοκτήτριες εταιρείες να μην εξαντλούν τη μεταφορικής τους δυναμικότητα και η δεύτερη τα τρία διαθέσιμα ναυλωμένα πλοία -ένα στη Μυτιλήνη, ένα στη Χίο και ένα στη Σάμο- να λειτουργήσουν για μία ή δύο μέρες ως ξενοδοχειακοί χώροι για τους πρόσφυγες και μετανάστες, έως ότου αναχωρήσουν για το λιμάνι του Πειραιά.

Ο κ. Δρίτσας διευκρίνισε πως αυτό δεν σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι τα πλοία δεν θα αναχωρούν από όλα τα νησιά, εξηγώντας ότι αν σε κάποιο νησί υπάρχει πολύς κόσμος τότε τα πλοία δεν θα ξεκινούν για τον Πειραιά, αλλά σε αντίθετη περίπτωση θα πραγματοποιούν κανονικά το δρομολόγιό τους.

«Σε καμία περίπτωση δεν θα επιβαρύνουμε τα νησιά», υπογράμμισε για να προσθέσει πως «πρόκειται για ένα εντελώς προσωρινό μέτρο».

Ζητήθηκε, λοιπόν, από τις εταιρείες και τα πρακτορεία να μειώσουν την έκδοση εισιτηρίων κατά 30-40% και επίσης τα πλοία που είναι δεμένα στην Μυτιλήνη τη Χίο και τη Σάμο να λειτουργήσουν ως ξενοδοχειακή υποδομή για μερικές ημέρες.

Την ίδια στιγμή στον Πειραιά έφθασαν 1.473 πρόσφυγες και μετανάστες από τη Μυτιλήνη και τη Χίο με το «Αριάδνη», ενώ πριν από λίγη ώρα έγινε η άφιξη και του Blue Star 2, το οποίο μετέφερε 279 άτομα.

Στον Πειραιά βρίσκονταν το βράδυ της Πέμπτης πάνω 1.000 άτομα, τα οποία δεν είχαν πού να πάνε, με τα hot spots να είναι ασφυκτικά γεμάτα και η πρόσβασή τους στην Ειδομένη είναι απαγορευμένη. Με τις νέες αφίξεις ο αριθμός αυτός αναμένεται πως θα αυξηθεί κατά πολύ.

Σε δηλώσεις του στην εκπομπή Live U της Πόπης Τσαπανίδου ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιώτικης Πολιτικής, Θ. Δρίτσας, την Παρασκευή τόνισε:

Από τη στιγμή που κλείνουν τα βόρεια σύνορα το πρόβλημα γίνεται δυσκολότερα διαχειρίσιμο. Θέλουμε να υλοποιήσουμε με γρήγορους ρυθμούς ένα σχέδιο νέων χώρων για τους πρόσφυγες

Όπως σημείωσε ο Θ. Δρίτσας: «Το πρόβλημα είναι πολύ μεγάλο αφορά την ανθρωπότητα όλη, οι λύσεις δεν είναι στο τσεπάκι, χρειάζεται πολύ δουλειά και η χώρα μας έχει ανταποκριθεί μέχρι στιγμής με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Στο Σχιστό βρίσκονται 1.400 πρόσφυγες και μετανάστες, στο Ελληνικό 1.500 και στον Ελαιώνα 900.

Το τελευταίο 24ωρο πέρασαν από την Ειδομένη μόλις 150 πρόσφυγες από την Συρία και το Ιράκ, ενώ οι αρχές εκτιμούν πως στον καταυλισμό βρίσκονται 3.000 άτομα κι ακόμα 1.300 είναι κατασκηνωμένοι στο βενζινάδικο. Η ουδέτερη ζώνη της Ειδομένης είναι από το πρωί κλειστή.

Παράλληλα, συνωστισμός υπάρχει και την Εθνική Οδό Αθηνών-Θεσσαλονίκης με χιλιάδες πρόσφυγες να έχουν ξεκινήσει με τα πόδια για την Ειδομένη.

Oι πρόσφυγες από το hot spot των Διαβατών το μεσημέρι της Πέμπτης ξήλωσαν τον φράχτη για να μπορέσουν να συνεχίσουν το ταξίδι τους με τα πόδια.

Η Ύπατη Αρμοστία του ΟΗΕ με σχετική της επιστολή ζητά τη μίσθωση ξενοδοχείων ενός ή δύο αστέρων άνω των 100 κλινών το καθένα για να μπορέσουν να φιλοξενηθούν πρόσφυγες για διάστημα εννέα μηνών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα είναι εγκλωβισμένα 25.000 άτομα.

Ξεκινούν οι περιπολίες του ΝΑΤΟ

Την ίδια στιγμή, ξεκινούν και οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με σκοπό να αντιμετωπιστούν οι προσφυγικές ροές.

Τα πλοία της δύναμης του ΝΑΤΟ Standing Maritime Group 2 έλαβαν εντολή το βράδυ της Πέμπτης για δράση στις περιοχές με τις περισσότερες ροές, δηλαδή ανατολικά της Λέσβου και της Χίου.

Αρχικά τα νατοϊκά πλοία στο Αιγαίο θα είναι 4-5 και θα αυξηθούν όταν παρατηρηθεί αύξηση και των ροών.

Το Πολεμικό Ναυτικό, όπως επίσης και ο Καναδάς και η Ολλανδία βρίσκονται σε ετοιμότητα για να διαθέσουν πλοία.

Σύμφωνα με τον γ.γ. του ΝΑΤΟ, «θα συμμετάσχουμε στις διεθνείς προσπάθειες για να αποκόψουμε τις γραμμές παράνομης διακίνησης και παράνομης μετανάστευσης στο Αιγαίο Πέλαγος. Τα πλοία θα διαβιβάζουν πληροφορίες στα λιμενικά σώματα και σε άλλες εθνικές αρχές της Ελλάδας και της Τουρκίας».

Οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ, πρόσθεσε ο κ. Στόλτενγμπερκ, θα αναγνωρίζουν, θα επιτηρούν και θα παρακολουθούν την περιοχή, ενώ θα είναι σε στενή επικοινωνία με τη Frontex.

Ποιο είναι το καθήκον του ΝΑΤΟ; «Το καθήκον του NATO δεν είναι να αναγκάζει πλεούμενα να γυρίζουν πίσω. Θα διαβιβάζουμε πληροφορίες κρίσιμης σημασίας, ώστε να διευκολύνουμε τις ακτοφυλακές της Ελλάδας και της Τουρκίας, όπως και τη FRONTEX, να εκτελούν την αποστολή τους πιο αποτελεσματικά».

Όσοι πρόσφυγες διασώζονται κι έχουν προέλθει από την Τουρκία, θα επιστρέφουν εκεί, επανέλαβε ο κ. Στόλτενμπεργκ.

Ο Πάνος Καμμένος επισήμανε σε δηλώσεις του σχετικά με την έναρξη των περιπολιών πως η σχετική απόφαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, τίθεται σε πλήρη εφαρμογή «ιδιαίτερα στις περιοχές που έχει προτείνει η ελληνική πλευρά, από τη Λέσβο μέχρι το Καστελόριζο».

Αξίζει να τονιστεί πως από 07:30 της 25/22016 έως 07:30 της 26/02/2016 διεσώθησαν 1008 αλλοδαποί πρόσφυγες σε 19 περιστατικά έρευνας και διάσωσης στις θαλάσσιες περιοχές Λέσβου, Χίου, Κω και Μεγίστης.

photo:Dimitris Kyriakopoulos / SOOC

The post Σχέδιο επιβράδυνσης της μεταφοράς προσφύγων- Γέμισε ξανά το Πεδίον του Άρεως appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα