Ρίζες μας, ο λογαριασμός στο Instagram που μας εμπνέει να γίνουμε και εμείς οι φύλακες της παράδοσής μας

18:04 18/8/2021 - Πηγή: iPop

Όλο και μεγαλύτερη φαίνεται ότι γίνεται η ανάγκη να στραφούμε πίσω στις ρίζες μας! Γύρω μου τα ερεθίσματα που λαμβάνω μαρτυρούν ότι πια οι νέοι αναζητούν ρίζες και παραδόσεις ακόμα και στα social media. Ένας καταπληκτικός λογαριασμός που μοιράζεται κομμάτια της παράδοσής μας από όλα τα μέρη της Ελλάδας είναι οι rizesmas. Το θετικό είναι ότι αντλεί το υλικό του και από άλλους χρήστες του Instagram

που ανεβάζουν και εκείνοι με τη σειρά τους περιεχόμενο σχετικό με τις ρίζες και τις παραδόσεις μας.

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ρίζες (@rizesmas)

Οι φύλακες της παράδοσης είμαστε εμείς

Στις καραντίνες που ζήσαμε τα δύο τελευταία χρόνια κάναμε γιορτές μόνοι μας. Ήταν η πρώτη φορά που κάποιοι από εμάς, βάψαμε αυγά, φροντίσαμε για το παραδοσιακό γεύμα μετά την Ανάσταση, φτιάξαμε κουλούρια και τσουρέκια. Μετά από αυτό έκανα μια διαπίστωση για πρώτη φορά: Ότι εμείς είμαστε οι φύλακες της παράδοσης. Εμείς τα λάβαμε, πήραμε τη σκυτάλη και τώρα είναι η σειρά μας να την κρατήσουμε και όταν έρθει η ώρα, να τη δώσουμε στην επόμενη φουρνιά.

Εμείς είμαστε η τυχερή γενιά που έζησε τα καλοκαίρια και το Πάσχα κοντά στη γιαγιά, ξέρεις την κλασική γιαγιά με το μαντιλάκι της και τα χαρακωμένα χέρια από τον ήλιο και το κρύο. Τη γιαγιά που σου έκοβε μια ντομάτα και έφτιαχνε μια τηγανιά πατάτες στο πετρογκάζ με λίγη φετούλα και ρίγανη και ήταν το πιο τέλειο βραδινό. Αυτή η γιαγιά έκανε το χρέος της και μας έμαθε την παράδοση κάποιες φορές μόνο βλέποντάς της. Δε χρειάστηκε να μας μάθει κάτι, αρκούσε να τη δούμε και να ξέρουμε ότι αυτό γίνεται έτσι και το κάνουμε πχ. κάθε Πάσχα.

Ο λαός που δεν έχει ρίζες, δεν έχει μέλλον

Μπορεί να είχες δει και εσύ ότι τα τελευταία χρόνια η τάση μας πήγαινε προς το εξωτερικό. Ξενόφερτα έθιμα, κοινή μουσική, απλοποίηση της γλώσσας και ένα γενικό μιξάρισμα και διάθεση για να γίνουμε όλοι ίδιοι.

Ευτυχώς οι νέοι μας αντιστέκονται σε αυτό και αναζητούν ξανά τους δικούς μας ήχους, τις δικές μας γεύσεις, τα ανταμώματα στα χωριά μας.

Η ταυτότητα μας κάνει να ξεχωρίζουμε

Η χώρα μας έχει τη δική της ταυτότητα που την κάνει ξεχωριστή και μοναδική. Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο πώς μετά από τόσους αιώνες κατάκτησης, κατάφερε να κρατήσει ζωντανό αυτό που την κάνει μοναδική.

Ο χορός ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Ρίζες (@rizesmas)

Από το 2015 παρακολουθώ μαθήματα παραδοσιακών χορών και είμαι μέλος πολλών συλλόγων από διαφορετικές περιοχές της χώρας. Εκτός από τα βήματα διδάσκομαι επίσης ότι έχει σωθεί από τις ρίζες και παραδόσεις του κάθε τόπου. Οι χοροί μας είναι ένα ζωντανό κομμάτι του πολιτισμού μας. Κάθε χορός είναι μοναδικός και κουβαλά μια ιστορία. Είχα την τύχη να γνωρίσω δύο-τρεις εξαιρετικούς δασκάλους που πήγαν οι ίδιοι στις περιοχές και έμαθαν από τους ηλικιωμένους του τόπου, πώς ακριβώς χόρευαν τον κάθε χορό, σε ποια περίσταση και όλες τις λαογραφικές λεπτομέρειες. Κρατάω όλα αυτά ως πολύτιμα μαθήματα για τη ζωή μου.

Αν κάνεις ποτέ μαθήματα χορών θα νιώσεις αυτή τη μαγεία που κρύβουν τα βήματα και οι νότες που ακούγονταν στις πλατείες των χωριών μας αιώνες πριν.

Ο εύκολος δρόμος

Ο εύκολος δρόμος είναι σίγουρα εκείνος που θες να τραβήξεις κάθε φορά που έχεις να πάρεις μια απόφαση. Ο δύσκολος όμως κάνει τη διαφορά. Έχουμε ευθύνη και πια είναι στα χέρια μας, εμάς της νέας γενιάς να κρατήσουμε ζωντανό αυτό που πήραμε από τους γονείς και τους παππούδες μας. Όσο πιο βαθιές ρίζες κάνουμε τόσο περισσότερο θα κρατήσουμε.

Είμαστε όλοι μαζί σε αυτό και εύχομαι να βρίσκουμε πάντα έμπνευση, ακόμα και από τα social media, γιατί και αυτά έχουν φωνή και είναι όμορφο να επιλέγουμε πράγματα που μας βοηθούν να κάνουμε το χρέος μας. Όχι από υποχρέωση αλλά επειδή το θέλουμε, επειδή είναι χαρά μας να δώσουμε αυτό που πήραμε και αξίζει να διατηρηθεί.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Ρίζες μας, ο λογαριασμός στο Instagram που μας εμπνέει να γίνουμε και εμείς οι φύλακες της παράδοσής μας εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα