Ψαλίδι και στα εφάπαξ- Συνεχίζονται οι περικοπές

10:46 24/2/2016 - Πηγή: iPop

Νέες περικοπές αναμένεται να εφαρμοστούν και να πλήξουν ακόμα περισσότερο τους πολίτες της χώρας. Ψαλίδι και στα εφάπαξ το οποίο μάλιστα αναμένεται να φτάσει ακόμα και το 35%. Η απόφαση του υπουργείου Εργασίας που το τελευταίο διάστημα αναζητά αναλογιστικές μελέτες για τα Ταμεία Πρόνοιας Δημοσίου, ΔΕΚΟ και Ιδιωτικού τομέα, σημειώνει πως τα σενάρια υπολογισμού των παροχών είναι τρία.

Όπως επιβεβαιώνει σε δημοσίευμα της η εφημερίδα, Ελεύθερος Τύπος η οποία επικαλείται εμπιστευτικό έγγραφο το οποίο έχει ημερομηνία

17 Φεβρουαρίου, ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κατρούγκαλος, εστιάζει στο άρθρο 71, παρ. 3 του ν. 2084/92, που αναφέρει ότι «αναλογιστικές μελέτες καταρτίζονται σε κάθε περίπτωση που καθίσταται αναγκαία η μεταβολή των όρων χρηματοδότησης και παροχών των φορέων κοινωνικής ασφάλισης».

Σύμφωνα με το συγκεκριμένο δημοσίευμα ο Γιώργος Κατρούγκαλος ζητά και μάλιστα άμεσα από τα Ταμεία να υπολογίσουν τι χρωστούν από καθυστερούμενα εφάπαξ και στη συνέχεια να υπολογίσουν το νέο ύψος της παροχής για όλους όσους αποχώρησαν από τον Σεπτέμβριο του 2013.

Τι προβλέπουν τα τρία σενάρια;

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο τα σενάρια τα οποία ισχύουν είναι τρία:

Το τμήμα της παροχής των δικαιώματα που έχουν όσοι βγήκαν σε σύνταξη ως το 2013 αναμένεται να υπολογίζεται βάσει του καταστατικό του κάθε Ταμείου και με τις περικοπές που ισχύουν.Ο υπολογισμός του τμήματος της παροχής από το 2014 και μετά θα γίνεται βάσει της συσσώρευσης εισφορών με τις αποδόσεις του Κοινού Κεφαλαίου της Τράπεζας της Ελλάδος. Αξίζει να τονιστεί πως αυτοί οι οποίοι αποχώρησαν από το 2014 και μετά, αναμένεται να πάρουν ένα ποσό εφάπαξ για τα χρόνια ασφάλισης μέχρι το 2013 με τις μειώσεις που έχουν ήδη εφαρμοστεί (ως και 38% στο Δημόσιο). Βέβαια, για τον χρόνο ασφάλισης που έχουν από το 2014 και μετά όπως όλα δείχνουν θα πάρουν στην ουσία την έντοκη επιστροφή των εισφορών τους. Όσο πιο αργά βγαίνουν στη σύνταξη οι υπάλληλοι τόσο πιο μεγάλη θα είναι επίσης και η περικοπή για το τμήμα του εφάπαξ που αντιστοιχεί στα έτη από το 2014 και μέχρι τη συνταξιοδότηση. Όπως επιβεβαιώνει το άρθρο της εφημερίδας, το συνολικό ποσό του εφάπαξ θα υπολογίζεται με γνώμονα τη συσσώρευση εισφορών και μόνο με τις αποδόσεις της Τράπεζας της Ελλάδος.Το τρίτο σενάριο θα είναι και το πιο βαρύ, καθώς, το τμήμα του εφάπαξ ως το 2013 για όλους τους ασφαλισμένους, αλλά και για όλα τα έτη θα γίνεται βάσει του υπόλοιπου ποσού από το 2014 και μετά με βάση τη συσσώρευση των εισφορών αλλά και τις αποδόσεις της ΤτΕ.

Αναλυτικά ο υπολογισμός του εφάπαξ σύμφωνα με το δημοσίευμα του Ελεύθερου Τύπου:

The post Ψαλίδι και στα εφάπαξ- Συνεχίζονται οι περικοπές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα