Προσοχή στα αντιβιοτικά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης

09:14 2/5/2017 - Πηγή: iPop

Πολύ προσοχή χρειάζεται στα αντιβιοτικά κατά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, καθώς ορισμένα απ’ αυτά αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής, όπως διαπιστώνουν επιστήμονες απ’ το Μόντρεαλ σε νέα τους έρευνα.

Συγκεκριμένα, η έρευνα διαπιστώνει πως ορισμένα κοινά αντιβιοτικά τα οποία χρησιμοποιούν οι γυναίκες στην αρχή της εγκυμοσύνης τους, μπορεί να έχουν έως και διπλάσιο κίνδυνο αποβολής.

Πέντε κατηγορίες αντιβιοτικών (μακρολίδες, κινολόνες, τετρακυκλίνες, σουλφοναμίδες και μετρονιδαζόλη) συνδέονται,

σύμφωνα με την έρευνα, με αυξημένο κίνδυνο αποβολής.

Αυτό δεν ισχύει, όμως, για την ερυθρομυκίνη και τη νιτροφουραντοΐνη. Η τελευταία μάλιστα χορηγείται για την αντιμετώπιση των ουρολοιμώξεων στην εγκυμοσύνη.

Οι επιστήμονες απ’ το Πανεπιστήμιο του Μόντρεαλ δημοσίευσαν την έρευνά τους στο ιατρικό περιοδικό «Canadian Medical Association Journal» και προχώρησαν στην ανάλυση στοιχείων για 8.700 αποβολές γυναικών 15 έως 45 ετών, οι οποίες έγιναν κατά μέσο όρο στην 14η εβδομάδα της εγκυμοσύνης.

Ορισμένα αντιβιοτικά, όπως διαπιστώθηκε, συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο αποβολής κατά 60% έως 100%.

Ο μεγαλύτερος μάλιστα κίνδυνος φαίνεται πως υπάρχει για τις γυναίκες, οι οποίες κάνουν χρήση αντιβιοτικών, πριν μάθουν για την εγκυμοσύνη τους, καθώς οι γιατροί τους γράφουν φάρμακα που δεν θα συνταγογραφούσαν εάν γνώριζαν ότι είναι έγκυες.

Περίπου 1 στις 4 εγκυμοσύνες καταλήγει, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, σε αποβολή για ποικίλους λόγους. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας, εκείνες οι οποίες ζουν μόνες τους ή έχουν άλλα προβλήματα υγείας είναι πιθανότερο να αποβάλλουν. Για τις γυναίκες έως 30 ετών, ο κίνδυνος αποβολής είναι στο 10%, ενώ για τις γυναίκες άνω των 45 ετών αγγίζει το 50%.

The post Προσοχή στα αντιβιοτικά τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα