Πόσο κακό είναι το κρύο για την υγεία μας; Οι επιπτώσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό

13:47 29/1/2022 - Πηγή: iPop

Η κακοκαιρία στην χώρα μας μας έχει φέρει αντιμέτωπους με ασυνήθιστα χαμηλές θερμοκρασίες στις οποίες οι Έλληνες είναι δύσκολο να προσαρμοστούν. Ενώ έχουμε ακούσει πολλές φορές ότι το κρύο μπορεί να μας κάνει καλό έως ένα σημείο (πχ. σφίγγει το δέρμα) στην πραγματικότητα οι πολλοί χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να έχουν πολλά ανεπιθύμητα αποτελέσματα στον οργανισμό μας. Πώς, όμως, το κρύο μπορεί να είναι κακό για την υγεία μας;

Είναι το κρύο κακό για την υγεία μας; Οι ειδικοί απαντούν

Ο Δρ. Palese, σε μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο PLoS Pathogens, διαπίστωσε ότι ο λόγος που ο ιός της γρίπης

εξαπλώνεται τόσο εύκολα κατά τη διάρκεια του χειμώνα οφείλεται στο γεγονός ότι ο ιός είναι πιο σταθερός και μπορεί να παραμείνει στον αέρα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα όταν είναι κρύο και ξηρό. Μάλιστα, είναι πιο πιθανό να προσβληθείς από γρίπη περπατώντας στο δρόμο μια κρύα, ξηρή μέρα παρά όταν κάθεσαισε ένα ζεστό γραφείο. Το ίδιο ισχύει και για την εξάπλωση του κορονοϊού.

Ο κρύος καιρός μπορεί να προκαλέσει αυξημένο άγχος στο καρδιαγγειακό μας σύστημα. Οι κρύες θερμοκρασίες προκαλούν συστολή των αιμοφόρων αγγείων σας, ρηχή αναπνοή και ελαφρά πάχυνση του αίματος. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν πόνο στο στήθος σε άτομα με καρδιακή νόσο. Όταν βρίσκεσαι έξω σε κρύες συνθήκες, φρόντισε να τυλίγεσαι ζεστά, προσέχοντας να καλύπτεις τα άκρα σου.

Οι χαμηλές θερμοκρασίες μπορεί να δημιουργήσουν προβλήματα στους πάσχοντες από άσθμα. Ο κρύος, ξηρός αέρας προκαλεί συστολή των διόδων αέρα στους πνεύμονες ορισμένων πασχόντων από άσθμα, δυσκολεύοντας την αναπνοή. Ο κρύος, ξηρός αέρας μπορεί επίσης να επιδεινώσει καταστάσεις όπως το έκζεμα ξηραίνοντας το δέρμα. Είναι σημαντικό να πίνετε πολύ νερό τους χειμερινούς μήνες για να παραμείνετε ενυδατωμένοι και να αποφύγετε το ξηρό, ξεφλουδισμένο δέρμα.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πόσο κακό είναι το κρύο για την υγεία μας; Οι επιπτώσεις του στον ανθρώπινο οργανισμό εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα