Πώς ο κορονοϊός επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με το Γέιλ;

16:46 11/9/2020 - Πηγή: iPop

Η πανδημία του κορονοϊού έχει ταλαιπωρήσει εκατομμύρια ανθρώπους σ’ όλο τον πλανήτη με τις εξελίξεις να “τρέχουν” συνεχώς. Κι ενώ κατά καιρούς όλο και περισσότερες έρευνες έρχονται στη δημοσιότητα σχετικά με το κατά πόσο ο ιός αυτός επηρεάζει την υγεία, τώρα νέα μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Yale  ξεκαθαρίζει την επίδραση του κορονοϊού στον εγκέφαλο, περιγράφοντας τον σοκαριστικό τρόπο που ο covid19 επιτίθεται στα εγκεφαλικά κύτταρα και τα σκοτώνει

για να κλωνοποιηθεί. 

Μπορεί ο κορονοϊός να προσβάλλει κυρίως του πνεύμονες, αλλά και τα νεφρά, όμως χιλιάδες ασθενείς παγκοσμίως έχουν αναφέρει και νευρολογικά συμπτώματα, όπως το αίσθημα σύγχυσης, τον πονοκέφαλο και το ντελίριο.

Μήπως, λοιπόν, ο κορονοϊός επηρεάζει με κάποιον τρόπο τον εγκέφαλο; 

Επιστήμονες απ’ όλο τον κόσμο συνεργάστηκαν και ανακάλυψαν κατά πόσο ο κορονοϊός επηρεάζει τα εγκεφαλικά κύτταρα. Μέχρι στιγμής πολλά είχαν ακουστεί, όμως αυτή τη φορά οι ερευνητές ξεκαθαρίζουν την επίδραση του κορονοϊού στον εγκέφαλο.

Η έρευνα φέρνει στο φως αποδείξεις, σύμφωνα με τις οποίες ο κορονοϊός εισβάλλει στα εγκεφαλικά κύτταρα, εντός των οποίων αναπαράγεται. Μάλιστα, ο ιός αυτός φαίνεται να απορροφά το οξυγόνο από άλλα εγκεφαλικά κύτταρα κοντά σε αυτά που εισέβαλε, με αποτέλεσμα να τα σκοτώνει, λόγω ασφυξίας.

Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ο τρόπος με τον οποίο ο κορονοϊός φτάνει στον εγκέφαλο και πόσο συχνά καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα, αλλά οι ερευνητές λένε ότι μια ανεξέλεγκτη λοίμωξη στα εγκεφαλικά κύτταρα θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα. Ωστόσο, μέχρι στιγμής φαίνεται πως κάποιοι άνθρωποι είναι περισσότερο ευάλωτοι από άλλους στις λοιμώξεις του εγκεφάλου.

Freepik

Ο Δρ Ακίκο Ιβασάκι, ανοσολόγος του Πανεπιστημίου του Γέιλ και επικεφαλής της μελέτης, υποστήριξε ότι «Αν ο εγκέφαλος όντως μολυνθεί, το αποτέλεσμα μπορεί να είναι ακόμα και ο θάνατος». Ο ίδιος και η ομάδα του στηρίχτηκαν σε εγκεφαλογραφήματα και συμπτώματα ασθενών για να συνάγουν τις επιπτώσεις του ιού στον εγκέφαλο.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα, που ονομάζονται νευρώνες, επικοινωνούν μεταξύ τους μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Σ’ έναν υγιή εγκέφαλο, αυτές οι παρορμήσεις κινούνται απρόσκοπτα και γρήγορα μέσα από ένα τεράστιο δίκτυο νευρώνων, όπως ο τεράστιος, περίπλοκος σύνδεσμος πληροφοριών υπεραγορών. Όμως, όπως οι λακκούβες σε έναν δρόμο, έτσι και τμήματα νεκρών κυττάρων διακόπτουν τη ροή αυτών των πληροφοριών.

Ως αποτέλεσμα, τα άτομα με εγκεφαλικές βλάβες ή που βρίσκονται στα αρχικά στάδια του Αλτσχάιμερ μπορεί να έχουν «εγκεφαλική ομίχλη», καθώς οι πληροφορίες πέφτουν πάνω από αυτές τις νεκρές ζώνες στον εγκέφαλο.

Κορονοϊός: Πόσες πιθανότητες έχεις να νοσήσεις δεύτερη φορά; 

Οι ιογενείς λοιμώξεις συνήθως δεν κολλάνε αρκετά για να προκαλέσουν την καταστροφή που κάνει το Αλτσχάιμερ, αλλά εάν ένας ιός σκοτώνει τα εγκεφαλικά κύτταρα, όπως φαίνεται ότι συμβαίνει με την Covid-19, αυτό μπορεί επίσης να προκαλέσει ακόμα και παραλήρημα.

Μια άλλη μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το ένα τρίτο των ασθενών είχε νευρολογικά συμπτώματα. 

Οι ασθενείς που πέθαναν από κορονοϊό βρέθηκαν να έχουν σημάδια επικίνδυνης μορφής πρηξίματος εγκεφάλου σε μελέτες αυτοψίας. Μερικά από τα εγκεφαλικά τους κύτταρα είχαν επίσης καταστραφεί.

Unsplash/ United Nations COVID-19 Response

Τώρα που είναι σαφές ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιτεθεί στον εγκέφαλο, είναι σημαντικό οι επιστήμονες να βρουν πώς φτάνει εκεί και ποια η λύση γι’ αυτό, καθώς και τα δύο παραμένουν ασαφή μέχρι στιγμής.

Ωστόσο, σε μια ενθαρρυντική εξέλιξη, οι συγγραφείς της νέας μελέτης, που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, βρήκαν αντισώματα κατά της μόλυνσης στο εγκεφαλονωτιαίο υγρό ενός ασθενούς με COVID-19. Όταν εξέθεσαν ένα εγκεφαλικό οργανοειδές σε αυτά τα αντισώματα, οι ανοσοποιητικές πρωτεΐνες εμπόδισαν επιτυχώς τους εργαστηριακούς εγκεφάλους να μολυνθούν.

Αυτό είναι ένα ενθαρρυντικό σημάδι ότι ένα εμβόλιο ή μια θεραπεία με αντισώματα που αναπτύσσονται -εάν το καθένα από αυτά αποδειχθεί ασφαλές σε δοκιμές- θα μπορούσε να προστατεύσει τον εγκέφαλο από τον κορονοϊό.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε ακόμα:

Ο κορονοϊός επηρεάζει τον εγκέφαλο; Μπορεί να δημιουργηθεί μόνιμη βλάβη;

Photo: Unsplash/ United Nations COVID-19 Response

Το άρθρο Πώς ο κορονοϊός επηρεάζει τη λειτουργία του εγκεφάλου, σύμφωνα με το Γέιλ; εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Αναζητήσεις
κορονοϊός και μόνιμες εγκεφαλικές βλάβες
Τυχαία Θέματα