Πώς να διαχειριστώ το φόβο μου για τον κορονοϊό ενώ βρίσκομαι σε διακοπές

17:47 13/8/2021 - Πηγή: iPop

Ο τρόπος που ζούμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο έχει αλλάξει ριζικά. Ο κορονοϊός έχει δημιουργήσει νέες συνθήκες που ούτε μπορούσαμε ποτέ να φανταστούμε. Ότι θα βγαίνουμε από το σπίτι φορώντας μάσκα, ότι δε θα μπορούμε να αγκαλιάσουμε αγαπημένα πρόσωπα, ότι θα χάναμε όλα αυτά που θεωρούσαμε δεδομένα όπως το να βγαίνουμε από το σπίτι μας όποτε θέλουμε (για τη φάση των περιορισμών). Ακόμα και ο τρόπος που πάμε πια διακοπές έχει αλλάξει σε σχέση με πριν δύο χρόνια. Ο φόβος ίσως είναι κυρίαρχο συναίσθημα για πολλούς

από εμάς σε αυτή τη φάση. Ο φόβος για τον κορονοϊό στις διακοπές είναι ένα θέμα που ακούω συχνά από ανθρώπους γύρω μου. Αν αυτό είναι κάτι που σε απασχολεί ίσως στο άρθρο που ακολουθεί να βρεις τις απαντήσεις που χρειάζεσαι.

Κορονοϊός: Πώς να διαχειριστείς το άγχος και τον φόβο σου;

Ο πανικός δεν βοήθησε ποτέ

Ο φόβος είναι ένα από τα αρχέγονα συναισθήματα που έχουμε εμείς οι άνθρωποι, από την εποχή των σπηλαίων μέχρι σήμερα. Είναι ουσιαστικά ένας μηχανισμός άμυνας που υπάρχει για να μας προφυλάξει από τους κινδύνους. Ο εγκέφαλος μόλις αισθανθεί το ερέθισμα, στέλνει το μήνυμα ώστε να καταλάβουμε αν αυτός ο κίνδυνος είναι υπαρκτός ή όχι και πώς πρέπει να αντιδράσουμε. Αν είναι κάτι το οποίο πρέπει να αντιδράσουμε άμεσα, δημιουργεί τις συνθήκες για να φύγουμε ή να μείνουμε ακίνητοι.

Ο φόβος είναι εδώ και μοιάζει με ένα καμπανάκι που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. Όπως όλα τα συναισθήματα, δεν πρέπει να τον καταπιέζουμε. Είναι εδώ γιατί έχει κάτι να μας πει. Για να μας προφυλάξει από κάποιον κίνδυνο.

Αν δεν μπορείς να εξηγήσεις ένα συναίσθημα, που είναι αρκετά λογικό, αφού βάσει ερευνών των νευροεπιστημόνων, τα συναισθήματα και η λογική κατοικούν σε άλλα ημισφαίρια του εγκεφάλου, αλλά αφήσεις το συναίσθημα να σε παρασύρει, τότε ίσως βρεθείς σε πανικό γιατί δεν μπορείς να το εξηγήσεις.

Δεν είναι λίγες οι φορές που άνθρωποι γίνονται παράλογοι λόγω του φόβου τους. Αισθάνονται εντελώς ανίσχυροι και ανίκανοι να διαχειριστούν οποιαδήποτε απαιτητική κατάσταση. Αυτό είναι απόλυτα κατανοητό.

Ποιος έχει τον έλεγχο τέλος πάντων;

Έχει να κάνει με τον έλεγχο που νιώθεις να φεύγει από τα χέρια σου; Νιώθεις ότι ο φόβους σου ίσως σε κάνει να μοιάζεις έρμαιο; Αν κάτσεις να σκεφτείς για πόσα πράγματα έχεις στην πραγματικότητα τον έλεγχο ίσως καταλάβεις ότι είναι εντελώς άτοπο το να αγωνιάς με ποιον τρόπο θα διατηρήσεις τον έλεγχο. Πάρα πολύ λίγα πράγματα είναι αυτά που πραγματικά περνούν από τα δικά μας χέρια.

Έφυγες για διακοπές, απόλαυσέ το!

Από τη στιγμή που αποφάσισες να φύγεις για διακοπές, τα έβαλες κάτω, τα μέτρησες και είπες ότι «θα πάω κάπου να ξεκουραστώ», ακόμα και αν στο μέρος που πήγες γίνονται lockdown και υπάρχει αυξημένο ιικό φορτίο, το μόνο που μπορείς να κάνεις είναι να κρατάς όλες τις προφυλάξεις από τη δική σου μεριά.

Απέφυγε όσο περισσότερο μπορείς την πολυκοσμία και κράτα αποστάσεις από τους άλλους ανθρώπουςΕνημερώσου από επίσημες ιατρικές πηγές για το πώς μπορείς να προφυλαχτείς (πλύσιμο χεριών, αντισηπτικά, να μη βάζεις τα χέρια στο στόμα και τη μύτη, κλπ)Ενημερώσου με μέτρο. Βρίσκεσαι στις διακοπές σου, δε χρειάζεται να έχεις ανοιχτές τις ενημερώσεις και να χτυπάει συνεχώς το κινητό σου τρομακτικές ειδήσεις. Αν γίνει κάτι πραγματικά σοβαρό θα το μάθεις.Τι περνά πραγματικά από το χέρι σου εκτός του να προφυλάξεις εσύ ο ίδιος τον εαυτό σου.Αν ο φόβος δε φεύγει

Αφού έχεις πάρει όλα τα μέτρα προστασίας, έχεις κάτσει και έχεις αναλύσει την κατάσταση και έχεις κάνει εσύ ότι μπορούσες να κάνεις αλλά ο φόβος για τον κορονοϊό παραμένει ακόμα εκεί ακόμα και στις διακοπές σου, αν αισθάνεσαι ότι δεν είσαι λειτουργικός μέσα στη μέρα σου, πρέπει να το συζητήσεις με κάποιον άλλο. Να το βγάλεις από μέσα σου.

Συζητώντας με έναν άνθρωπο που αγαπάμε και εμπιστευόμαστε, βλέπουμε ότι τελικά αυτό που μας φοβίζει ίσως μπορεί να αντιμετωπιστεί. Ξέρεις πολλές φορές οι ερωτήσεις που μας κάνει ο άλλος άνθρωπος που μας ακούει μπορεί να μας ανοίξουν νέες διεξόδους σκέψης και πραγμάτων που δεν είχαμε σκεφτεί από μόνοι μας. Επίσης το γεγονός ότι ο άλλος άνθρωπος δε φοβάται τόσο όσο εμείς μπορεί να μας ανακουφίσει και να ξεχαστούμε κάπως.

Αν δεν καταφέρει ούτε η φιλική συζήτηση να μας βοηθήσει και αισθάνεσαι μη λειτουργικός μέσα στη μέρα σου, τότε ίσως ήρθε η ώρα να ζητήσεις τη βοήθεια από κάποιον ειδικό. Και αυτό είναι πολύ εντάξει, είναι μια επένδυση που θα κάνεις στον εαυτό σου και θα δεις μεγάλη αξία και διαφορά μέσα στην ημέρα σου.

Μην επιτρέπεις στον φόβο να έχει τα κλειδιά της ελευθερίας σου και της ευτυχίας σου. Έχε θάρρος στη ζωή σου και όλα θα πάνε καλά.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Πώς να διαχειριστώ το φόβο μου για τον κορονοϊό ενώ βρίσκομαι σε διακοπές εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα