Ποιους «καίει» η λίστα των Panama Papers; Εκατοντάδες Έλληνες μεταξύ τους

10:31 10/5/2016 - Πηγή: iPop

Πανικό προκάλεσε η λίστα των Panama Papers η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγες ώρες. Στην εν λόγω λίστα αναγράφονται όλα τα ονόματα τα οποία εμπλέκονται με τον μεγαλύτερο σκάνδαλο όλων των εποχών.

Όπως έχει γίνει γνωστό οι offshore εταιρείες οι οποίες έχουν δημιουργηθεί είναι 214.000 και βρίσκονται σε συνολικά 21 φορολογικούς παραδείσους.

Να θυμίσουμε πως τα δεδομένα δόθηκαν τη Δευτέρα στη δημοσιότητα

και μάλιστα αποτελούν ένα δείγμα των 11,5 εκατ. εγγράφων που διέρρευσαν από την εταιρεία Mossack Fonseca, η οποία εδρεύει στον Παναμά.

Τι περιλαμβάνει η λίστα;

Εκτός από τα ονόματα και πολλές πληροφορίες σχετικά με τους ιδιοκτήτες των offshore εταιρειών, τους μεσάζοντες και τους πληρεξούσιους, ωστόσο δεν δίνονται στη δημοσιότητα αυστηρά προσωπικές πληροφορίες, όπως είναι τραπεζικοί λογαριασμοί και emails.

Περισσότερα από 360.000 ονόματα ανθρώπων και εταιρειών αποκαλύπτονται μέσω της διαδραστικής πλατφόρμας, η οποία είναι διαθέσιμη σ’ αυτό το σύνδεσμο.

Γνωστά ονόματα στη λίστα των Panama Papers:

Να σημειωθεί πως ανάμεσα στα ονόματα τα οποία περιλαμβάνονται στο σκάνδαλο είναι κι εκείνο του πρώην Γάλλου υπουργού Οικονομίας, Ζερόμ Καϊζάκ, ο οποίος είχε αναγκαστεί να παραιτηθεί λόγω των λογαριασμών που διέθετε σε τράπεζες του εξωτερικού.

Στην ελληνική λίστα των Panama Papers καταγράφονται 223 offshore εταιρείες με τις οποίες σχετίζονται 400 ονόματα δικαιούχων, 77 μεσάζοντες και 313 διευθύνσεις, οι περισσότερες στην Αθήνα.

Παράλληλα, στην κυπριακή λίστα βρίσκονται 6.374 υπεράκτιες εταιρείες, 3.678 δικαιούχους, 183 μεσάζοντες και 2.385 διευθύνσεις, κυρίως σε Λευκωσία και Λεμεσό.

Να σημειωθεί πως η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητών Δημοσιογράφων -η οποία μάλιστα έδωσε στη δημοσιότητα τα στοιχεία τονίζει πως δεν είναι αναγκαίο «όσοι βρίσκονται στις συγκεκριμένες λίστες έχουν παραβεί τον νόμο στη χώρα τους».

Η ICIJ, η έδρα της οποίας βρίσκεται στην Ουάσινγκτον, έχει συντονίσει την έρευνα για τη μαζική διαρροή εγγράφων της ταιρείας δικηγόρων Μοσάκ Φονσέκα.

Από την Δευτέρα η βάση των δεδομένων περιέχει τα 214.000 ονόματα εταιρειών και μετόχων.

Σε συνέντευξη την οποία παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο διευθυντής της ICIJ είπε ότι «η δημοσίευση των εγγράφων αυτών αποφασίστηκε για να υπάρξει διαφάνεια».

photo:Reuters

The post Ποιους «καίει» η λίστα των Panama Papers; Εκατοντάδες Έλληνες μεταξύ τους appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα