Πλούσιο το «μενού» της Συνόδου Κορυφής: Προσφυγικό, Brexit και Ρωσία

19:35 20/10/2016 - Πηγή: iPop

Τρία είναι τα βασικά ζητήματα που τίθενται επί τάπητος στη διήμερη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες. Προσφυγικό, Brexit και Ρωσία απασχολούν τους ηγέτης της Ευρωζώνης, σε μια Σύνοδο, στην οποία δεν θα ληφθούν αποφάσεις, όπως ενημέρωσε ο Ντόναλντ Τουσκ.

Στην κορυφή της ατζέντας βρίσκεται το προσφυγικό, το οποίο αφορά και μάλιστα πολύ άμεσα την χώρα μας. Οι ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. αναμένεται να δώσουν ιδιαίτερη σημασία στην ανάγκη για σύναψη συμφωνιών με χώρες της Αφρικής προκειμένου να περιοριστούν οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές.

Απόφαση αναμένεται να ληφθεί αναφορικά με την ενίσχυση του συστήματος ελέγχου αιτήσεων ασύλου στην Ελλάδα.

Η Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι αναμένεται να ενημερώσει τους υπόλοιπους ηγέτες σχετικά με τις επόμενες κινήσεις του Λονδίνου για το Brexit. Θυμίζουμε πως η ίδια έχει δηλώσει πως η ενεργοποίηση του άρθρου 50 θα γίνει πριν τα τέλη Μαρτίου 2017.

Οι δηλώσεις κατά την είσοδο:Μάρτιν Σουλτς:

Το να ανακοινώσει κάποιος ότι θα ενεργοποιήσει το Άρθρο 50 δεν είναι το ίδιο με την ενεργοποίηση του άρθρου 50. Δεν πρέπει να πέσουμε στην παγίδα. Η ανακοίνωση δεν είναι το γεγονός. Η Βρετανία αποφάσισε να φύγει από την ενιαία αγορά, αλλά θέλει πλήρη πρόσβαση στην ενιαία αγορά μετά την έξοδο της από την ΕΕ. Αυτό είναι εφικτό μόνο εάν αποδεχθεί τις θεμελιώδεις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ντόναλντ Τουσκ:

Δεν θα υπάρξουν διαπραγματεύσεις για Brexit στην Σύνοδο Κορυφής, αν και αναμένεται η Μέι να μιλήσει στους άλλους Ευρωπαίους ηγέτες. Οι συνομιλίες θα γίνουν σε θετικό κλίμα, η Τερέζα Μέι δεν θα έρθει αντιμέτωπη με εχθρικό κλίμα

Για την Ρωσία ο Ντ. Τουσκ τόνισε:

Θα συζητήσουμε για την Ρωσία και τον ρόλο της στην Ευρώπη και τη γειτονιά μας, είναι δύσκολο έως αδύνατο να μιλήσουμε για το θέμα αυτό και να μην αναφερθούμε στις επιθέσεις της προς άμαχους και νοσοκομεία στο Χαλέπι. Σήμερα δεν αναμένουμε αποφάσεις αλλά θέλω να υπογραμμίσω πως η ΕΕ θα κρατήσει όλες τις επιλογές ανοιχτές μαζί και αυτή των κυρώσεων αν το έγκλημα συνεχιστεί

Άνγκελα Μέρκελ:

Το Brexit θα αποτελέσει μόνο ένα μικρό μέρος της Συνόδου Κορυφής. Ελπίζω ότι η Σύνοδος θα μπορέσει να δείξει ότι αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι με τη στήριξη της Ρωσίας είναι «απάνθρωπο»

Φρανσουά Ολάντ:

Εάν η Μέι θέλει σκληρές διαπραγματεύσεις για το Brexit, τότε τα πράγματα θα είναι πολύ δύσκολα

Για τον ρόλο της Ρωσίας στη Συρία, τόνισε: «Όλες οι επιλογές πρέπει να μείνουν ανοιχτές, εάν η Ρωσία αποτύχει να τηρήσει την εκεχειρία στη Συρία».

Photo: Γ.Τ. Πρωθυπουργού | Andrea Bonetti

The post Πλούσιο το «μενού» της Συνόδου Κορυφής: Προσφυγικό, Brexit και Ρωσία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα