Πάρις Περάκης: Ένας άνθρωπος «γρίφος» μας γνωρίζει το Clue Story

18:50 6/6/2017 - Πηγή: iPop

Ο Πάρις Περάκης αποτελεί ένα ιδιαίτερο παράδειγμα ανθρώπου, ο οποίος άφησε μια «ασφαλή» δουλειά προκειμένου να κάνει το όνειρό του πραγματικότητα και ν’ ασχοληθεί με το μεγάλο του πάθος!

Το Clue Story ξεκίνησε (και συνεχίζεται) ως μια σειρά διαδραστικών βιβλίων με γρίφους για δύσκολους λύτες και εξελίχθηκε στο app Clue Story, το οποίο «σαρώνει» στο App Store και το Google Play.

Ο

Πάρις Περάκης μπορεί να μιλάει με γρίφους, όμως, κατά την ανάκρισή του απ’ το iPop.gr, άφησε τους γρίφους και μίλησε μόνο με ξακάθαρες αλήθειες.

Πώς πήρες τη μεγάλη απόφαση ν’ αφήσεις τη βασική σου δουλειά και να κάνεις το όνειρό σου πραγματικότητα;Αν έγραφα ένα μυθιστόρημα πάνω σε αυτή την απόφαση, θα ξεκινούσε κραυγάζοντας: «Δεν αντέχω άλλο!» Ωστόσο, η αποχώρηση από τον τραπεζικό τομέα δεν ήταν μια αυθόρμητη, νευρική επιλογή. Από την απόφαση μέχρι την υλοποίηση της παραίτησης πέρασε αρκετό διάστημα οργάνωσης και μελέτης του «σχεδίου απόδρασης» μέχρι να έρθει η κατάλληλη ευκαιρία για να κάνω το μεγάλο βήμα. Αυτό είναι το μόνο που θα σύστηνα σε κάποιον που νιώθει εγκλωβισμένος στην επιλογή του. Σκέψου, οργανώσου, μορφώσου, δυνάμωσε και κάνε το άλμα.Ποιες ήταν οι δυσκολίες που αντιμετώπισες στην αρχή και τι άκουγες από άτομα του κοντινού σου περιβάλλοντος σχετικά με την απόφασή σου;Αρχικά, οι σοβαρές δυσκολίες ήταν μόνο οικονομικές, αλλά όχι σε υπερθετικό βαθμό, χάρη στη μελέτη και οργάνωση που προανέφερα. Οι γονείς μου, ως περισσότερο μολυσμένοι από τον σύγχρονο ιό του άγχους, μου σύστηναν να κάτσω στα αυγά μου. Βέβαια, χωρίς την τελική στήριξή τους δεν θα είχα δημιουργήσει απολύτως τίποτα. Με τις αδερφές μου μοιράζομαι ένα κοινό ατίθασο DNA, επομένως μου έδωσαν τις ευχές τους, όπως και οι φίλοι μου που γνώριζαν ότι ήταν γραφτό να ασχοληθώ με κάτι πιο δημιουργικό. Οι περισσότεροι φίλοι μου από την τράπεζα με συμβούλευαν να μείνω, αλλά όταν είσαι μέσα στον βυθό και πνίγεσαι, καλό είναι να μη ζητάς συμβουλές από τα ψάρια…Πάμε τώρα στο Clue Story. Πώς θα περιέγραφες εσύ ο ίδιος το Clue Story;Με μια λέξη, το Clue Story είναι «Γρίφος». Με πολλές λέξεις, είναι ένας συνδυασμός παιχνιδιού γρίφων με αστυνομικά μυθιστορήματα. Στην ουσία είναι ιστορίες που κρύβουν μέσα τους γρίφους σε σύνδεση με το σενάριο, τους οποίους πρέπει να λύσει ο αναγνώστης για να προχωρήσει μέχρι την τελική εξιχνίαση του εγκλήματος. Με αυτόν τον τρόπο ο αναγνώστης ταυτίζεται με τον ήρωα, λύνει τους γρίφους μέσα απ’ τα μάτια τού πρωταγωνιστή και επηρεάζει το τέλος της ιστορίας με την απάντηση που θα δώσει στον τελευταίο γρίφο. Ξεκίνησα να γράφω το πρώτο Clue Story πριν 3-4 χρόνια και πέρυσι άρχισα να ψάχνομαι για την μετατροπή του σε διαδραστική εφαρμογή με γρίφους.

Ξεκίνησε ως αστυνομικό μυθιστόρημα και εξελίχθηκε στο app. Πώς ξεκίνησε, όμως, όλο αυτό;Η «λάμπα» της ιδέας εμφανίστηκε πάνω από το κεφάλι μου κατά τη διάρκεια μιας εργασίας σε ένα σεμινάριο κατασκευής ιστοσελίδων, στο οποίο είχα ως άσκηση να δημιουργήσω συνεχόμενες σελίδες που θα ανοίγουν με διαφορετικό κωδικό πρόσβασης. Σκέφτηκα να δώσω στην άσκηση μια λιγότερο ξενέρωτη μορφή, δημιουργώντας στην πρώτη σελίδα μια ιστορία που θα καταλήγει σε έναν γρίφο, η λύση του οποίου θα έδινε τον κωδικό πρόσβασης. Στην επόμενη σελίδα συνέχισα την ιστορία καταλήγοντας σε έναν άλλο γρίφο και κάπου εκεί λέω: «Γιατί δεν το συνεχίζω μέχρι το τέλος..;»

Για να παίξει κάποιος την εφαρμογή Clue Story πρέπει να έχει διαβάσει και τα βιβλία ή είναι ανεξάρτητα;Όχι, δεν χρειάζεται. Στην ουσία το app είναι η μετατροπή ολόκληρου του βιβλίου «Clue Story 1» σε μία πλουσιότερη εμπειρία ανάγνωσης, εμπλουτισμένη με φόντο, μουσική, ηχητικά εφέ και βίντεο-γρίφους. Η διαφορά είναι πως το βιβλίο, έχει τις λύσεις των γρίφων! Αν δυσκολευτείς πολύ σε έναν γρίφο, κρυφοκοιτάς τη λύση και συνεχίζεις στην επόμενη σελίδα. Στην εφαρμογή, πρέπει να λύσεις τον γρίφο για να συνεχίσεις. Αυτή είναι η πρόκληση στην οποία στηρίζεται όλη η δημιουργία του app. Επομένως, σε κάποιον κλασσικό βιβλιολάτρη που θέλει να επικεντρωθεί στην ιστορία, θα προτείνω τα βιβλία. Άλλωστε το «Clue Story 2», είναι μυθιστόρημα 300 σελίδων και κυκλοφορεί μόνο σε μορφή βιβλίου. Αν όμως κάποιος θέλει να διαπιστώσει αν θα καταφέρει να ολοκληρώσει την πρόκληση της εφαρμογής με τις διαθέσιμες βοήθειες που παρέχει, να την κατεβάσει χωρίς δεύτερη σκέψη.Κατεβάζω το app στο κινητό μου: Τι θα αντιμετωπίσω στη συνέχεια;Από τη στιγμή που θα ανοίξεις την εφαρμογή και θα πατήσεις το πρώτο εικονίδιο του χάρτη, θα αντιμετωπίσεις μια ιστορία με απρόσμενες εναλλαγές, αινιγματικά γεγονότα και 29 γρίφους που θα κάνουν το μυαλό σου να ενεργοποιηθεί, να σκεφτεί διαφορετικά, να αλλάξει οπτική και γιατί όχι, να αλλάξει τον τρόπο που βλέπει και αντιμετωπίζει τη ζωή.

Θα μας αποκαλύψεις κάποιο παραπάνω στοιχείο εκτός των clues που θα δούμε έτσι κι αλλιώς στο παιχνίδι;Θα σου αποκαλύψω την παρακάτω φράση:
«…ήκιτπο ηλλά εμ ήωζ ητ ςιεδ αν ιεπέρΠ»Ζούμε στην εποχή που τα escape rooms έχουν κατακλύσει την Ελλάδα και όχι μόνο φυσικά. Θα έλεγες ότι σε κάποιον που ασχολείται με το «άθλημα» οι γρίφοι σου θα του φανούν πιο εύκολοι ή δεν υπάρχει καμία σύγκριση;Οι γρίφοι των Clue Stories (και του app), έχουν μεγάλη ποικιλία σε είδος και δυσκολία. Αν υποθέσουμε πως οι λάτρεις των escape rooms τρέφουν μία εν γένει συμπάθεια στους γρίφους και οι περισσότεροι έχουν προπονηθεί αρκετά σε δύσκολες προκλήσεις, τότε ναι, ενδέχεται να έχουν ένα πλεονέκτημα. Μερικοί από τους γρίφους είναι παραλλαγές πολύ γνωστών γρίφων, όπως ο γρίφος του Αϊνστάιν. Οι περισσότεροι απαιτούν μία «ευέλικτη» χρήση της λογικής. Στα επόμενα Clue Stories αρχίζω και προσθέτω γρίφους με μεγαλύτερο ποσοστό φαντασίας.Η συγγραφή πώς μπήκε στη ζωή σου;Λυπάμαι, αλλά ήταν ατύχημα..! Εγώ ήθελα απλά να δημιουργήσω κάτι νέο. Το δημιουργικό μου πάθος με έσπρωξε να την ερωτευθώ, όπως και τη μουσική. Δεν μου αρέσει να λέω ότι είμαι συγγραφέας, κυρίως γιατί στο μυαλό πολλών ανθρώπων όταν το ακούν γεννιέται μία στερεοτυπική εικόνα ενός άκρως πνευματικού ανθρώπου με πίπα, γυαλιά και καρό κασκόλ, που διαβάζει ολημερίς και ξέρει τι σημαίνει «ορμέμφυτος»… Από την παραπάνω εικόνα έχω μόνο τα γυαλιά, γι’αυτό όποιος γνωρίζει την προσωπικότητά μου και ακούσει πως έγινα συγγραφέας, με το ζόρι θα πνίξει ένα χασκόγελο! Γενικά, απεχθάνομαι τα στερεότυπα και εκείνους που τα διατηρούν. Παρεμπιπτόντως, δεν ήξερα τι σημαίνει ορμέμφυτος μέχρι που διάβασα ένα διήγημα του Edgar Allan Poe.

Είναι πιο εύκολο το περιβάλλον στην Ελλάδα για έναν συγγραφέα ή για κάποιον που ασχολείται με τα apps;Μου άφησες για το τέλος μία πολύ στενάχωρη ερώτηση. Είναι εύκολο το περιβάλλον της ερήμου για ένα χρυσόψαρο..; Οι εκδοτικοί οίκοι φυτοζωούν με τα κυριότερα έσοδά τους να προέρχονται από μεταφράσεις ξένων τίτλων. Οι εκδόσεις νέων ελληνικών τίτλων έχουν μειωθεί κατά 80%. Δεν συνεχίζω για να μη μελαγχολήσουμε. Για τον κλάδο των εφαρμογών υπάρχουν ελπιδοφόρες εξελίξεις. Τα νέα Ελληνόπουλα εκπαιδεύονται και παράγουν ωραίες ιδέες. Το ιδανικό θα ήταν να υπάρχουν και χρηματοδότες. Για να κλείσω με ένα αισιόδοξο τόνο την απάντηση, θα έλεγα πως η κρίση έχει κάνει ένα μοναδικό καλό σε αυτόν τον κλάδο. Έχει κρατήσει τον εγχώριο ανταγωνισμό χαμηλά και υπάρχει αρκετός χώρος ακόμα για να αναδειχθούν νέες δημιουργίες.Τι να περιμένουμε από σένα το επόμενο διάστημα;Αυτό τον καιρό γράφω το βιβλίο Clue Story 3 με αρκετές δόσεις έμπνευσης και παράλληλα ολοκληρώνω μια σειρά βοηθημάτων μαθηματικών. Επίσης, βρίσκομαι σε αναζήτηση σωστών συνεργατών για την δημιουργία των επόμενων διαδραστικών εφαρμογών Clue Story. Δεν θα μετατραπούν όλα τα βιβλία μου σε εφαρμογές. Ο σκοπός μου είναι να παρακινήσω τους αναγνώστες να στραφούν στα βιβλία, αλλά επειδή η πρώτη εφαρμογή λαμβάνει ανέλπιστα θερμή υποδοχή, σίγουρα θα δημιουργηθούν κι άλλες στο μέλλον, πιθανότατα διαφορετικές απ’ την πρώτη και με μεγαλύτερη δόση φαντασίας.Περισσότερες πληροφορίες για το Clue Story:

Site

iOS Download Link

Android Download Link

Photos: Πάρις Περάκης

The post Πάρις Περάκης: Ένας άνθρωπος «γρίφος» μας γνωρίζει το Clue Story appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα