Παράταση των συνοριακών ελέγχων εντός της Ε.Ε.- Η Frontex στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ

22:06 25/1/2016 - Πηγή: iPop

Σημαντικές αποφάσεις πάρθηκαν κατά την συνεδρίαση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. Οι πιο κρίσιμες είναι η παράταση των συνοριακών ελέγχων εντός της Ε.Ε. αλλά και η αποστολή δυνάμεων της Frontex στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ.

Ο Κλαας Ντάικχοφ, που προέδρευε του Συμβουλίου, ανακοίνωσε πως οι υπουργοί κάνουν έκκληση στην Επιτροπή «να ερευνήσει τη νομική και πρακτική βάση έτσι ώστε να συνεχιστούν οι

συνοριακοί έλεγχοι πέραν των έξι μηνών μέσα από το άρθρο 26 της Συνθήκης Σένγκεν», διότι, όπως εξήγησε δεν έχει γίνει ακόμα σημαντική μείωση των προσφυγικών ροών.

Ακόμα γίνεται έκκληση προς την Επιτροπή να σκεφτεί σοβαρά το ενδεχόμενο να σταλούν δυνάμεις της Frontex στα σύνορα Ελλάδας- ΠΓΔΜ, αλλά και να εξεταστεί το νομικό πλαίσιο με ευελιξία και πραγματισμό.

Η περιοχή είναι ανάγκη να τεθεί υπό έλεγχο, υπογράμμισε ο προεδρεύων του Συμβουλίου, ενώ έδειξε την ικανοποίησή του για τη στάση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ως προς αυτό το ζήτημα.

Σχετικά με το Ευρωπαϊκό Σώμα Ακτοφυλακής που έχει προτείνει η Κομισιόν, ανακοίνωσε πως γενικά υπάρχει θετική ανταπόκριση από τα κράτη- μέλη, όμως διαβεβαιώνεται ότι:

Το κάθε κράτος διατηρεί πρωταρχική ευθύνη της φύλαξης των εθνικών τους συνόρων. Γι αυτό πρέπει να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία μεταξύ των δύο. Σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος δέχεται υπερβολική πίεση την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει μόνο του, τότε το Συμβούλιο πρέπει να έχει τον αποφασιστικό ρόλο στη διαδικασία και η διαδικασία πρέπει να είναι ευθυγραμμισμένη με το υπάρχον σύστημα αξιολόγησης της Σένγκεν. Σε περίπτωση απόφασης επέμβασης, η ευθύνη του ενδιαφερόμενου κράτους μέλους πρέπει να είναι σεβαστή

Τι είπε ο Γιάννης Μουζάλας;

«Δεν υπάρχει κανένας λόγος για αποπομπή από τη Σένγκεν. Δεν έχουμε πρόθεση να πάρουμε μέρος σε ένα παιχνίδι αλληλοκατηγοριών που δεν οδηγεί πουθενά και δεν φέρνει αποτελέσματα στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης. Η Σένγκεν είναι μέρος του παιχνιδιού επίρριψης ευθυνών: Αν δεν κάνεις αυτό ή εκείνο, θα σου κάνουμε αυτό. Είναι μία τιμωρία».

Για την φύλαξη τω συνόρων, υπογράμμισε πως «η Ελλάδα ενεργεί με βάση το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας, με βάση το ευρωπαϊκό και το ελληνικό δίκαιο. Φυλάσσουμε τα θαλάσσια σύνορά μας πολύ καλά, καθώς και την υπερηφάνεια της Ευρώπης, σώζοντας ανθρώπους».
Τέλος, για τα hot spots παραδέχθηκε τις καθυστερήσεις που υπάρχουν αλλά τόνισε πως μέχρι τέλη Μαρτίου θα είναι έτοιμα.

Frontex: Σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα

Είναι σχεδόν αδύνατο να ελεγχθούν τα ελληνικά θαλάσσια σύνορα είναι η άποψη που εκφράζει η Frontex, μέσω εκπροσώπου της στο Γαλλικό Πρακτορείο, λέγοντας πως υπάρχουν νομικά και γεωγραφικά εμπόδια που καθιστούν δύσκολο τον έλεγχο.

Η Εύα Μονκιούρ από την Frontex τόνισε πως: «Όταν τα πλοία περισυλλέγουν μετανάστες στη θάλασσα, είναι απλώς νομικά αδύνατον για τη Frontex να τους επαναπατρίσει. Έτσι ήταν ανέκαθεν, αυτή είναι η αρχή της μη επαναπροώθησης. Είναι πολύ εύκολο να φτάσει κανείς στην Ελλάδα δια θαλάσσης. Δεν έχουμε να κάνουμε με έναν αγρό, όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε έναν φράχτη.

Με βάση το διεθνές δίκαιο, κάθε άνθρωπος που περνά τα ευρωπαϊκά σύνορα έχει τη δυνατότητα να καταθέσει αίτημα για τη χορήγηση ασύλου».

The post Παράταση των συνοριακών ελέγχων εντός της Ε.Ε.- Η Frontex στα σύνορα Ελλάδας – ΠΓΔΜ appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα