Πάπας στους «27»: Ενότητα δεν είναι η ομοιομορφία | Δεν πρέπει να μας τρομάζουν οι διαφορές

19:24 24/3/2017 - Πηγή: iPop

Στο Βατικανό υποδέχθηκε ο Πάπας Φραγκίσκος τους «27» ηγέτες της Ε.Ε., ενόψει της Συνόδου Κορυφής το Σάββατο, η οποία πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο των 60 χρόνων απ’ την ίδρυση της Ε.Ε.

«Ευχαριστώ για την παρουσία σας εδώ, παραμονή της επετείου της υπογραφής ίδρυσης της Ε.Ε. Ευχαριστώ ιδιαίτερα τoν P. Gentiloni για τις ευγενικές του δηλώσεις και την προσπάθεια που κατέβαλε για την οργάνωση της εκδήλωσης», είπε κατά το ξεκίνημα της ομιλίας του ο Πάπας, ο οποίος τόνισε πως δεν θα πρέπει η Διάσκεψη της Ρώμης να είναι απλά ένα ταξίδι αναμνήσεων.

Επανερχόμενοι

στη Ρώμη 60 χρόνια μετά, δεν μπορεί να είναι μόνο ένα ταξίδι αναμνήσεων. Πρέπει να κατανοήσουμε το βάρος του παρόντος, οφείλουμε να ταυτιστούμε με τις προκλήσεις του τότε, για ν’ αντιμετωπίσουμε τις παρούσες και τις μελλοντικές

Αναφερόμενος στην ημερομηνία ίδρυσης της Ε.Ε., ο Πάπας σημείωσε: «25 Μαρτίου 1957: Υπήρξε μια μέρα γεμάτη προσδοκίες, ελπίδες και ενθουσιασμό. Είναι μια μοναδική μέρα στην ιστορία. Οι θεμελιωτές της Ε.Ε. είχαν κατανοήσει τις ανάγκες της εποχής».

Απ’ την άλλη μεριά, συνέχισε ο Ποντίφικας, επρόκειτο για την υλική ευημερία των λαών της Ευρώπης και την ανάπτυξή τους.

«Η Ευρώπη δεν είναι απλώς ένα σύνολο κανόνων που πρέπει να τηρούνται, αλλά είναι μια ολόκληρη ζωή, έχει στο επίκεντρό της τον άνθρωπο, κι όχι ένα μόνο ένα σύνολο δικαιωμάτων που πρέπει να προασπίσουμε. Η Ευρώπη κινδυνεύει να πεθάνει χωρίς νέο όραμα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε στη σημασία της τοποθεσίας, τη Ρώμη, η οποία είναι σύμβολο αυτής της εμπειρίας γι’ αυτό κι επιλέχθηκε ως τόπος υπογραφής της συμφωνίας για την ίδρυση της Ε.Ε.

Ο Πάπας χαρακτήρισε την ειρήνη ένα αγαθό απαραίτητο, γιατί αν δεν υπάρχει ειρήνη, «δεν μπορούμε να χτίσουμε το μέλλον».

Οι κυβερνώντες πρέπει ν’ ακολουθήσουν τους δρόμους της ελπίδας, τόνισε ο Πάπας, ώστε τα σημαντικά βήματα να μην χάνουν το νόημά τους, αλλά να είναι μέρος ενός μακρύ δρόμου.

Όπως σε κάθε οικογένεια υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις, έτσι και η Ε.Ε. σημαίνει ενότητα τω διαφορών. Δεν πρέπει να τρομάζουν. Ενότητα δεν είναι η ομοιομορφία

«Αν ένας υποφέρει, όλοι υποφέρουν. Έτσι κι εμείς σήμερα κλαίμε για τα θύματα στη Βρετανία», ήταν το ηχηρό μήνυμα ενότητας που έστειλε ο Πάπας Φραγκίσκος.

The post Πάπας στους «27»: Ενότητα δεν είναι η ομοιομορφία | Δεν πρέπει να μας τρομάζουν οι διαφορές appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα