Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών: Ενημερώσου και σώσε ζωές!

16:48 18/9/2021 - Πηγή: iPop

Το τρίτο Σάββατο του Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί να εορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών, World Marrow Bone Donor Day, με πρωτοβουλία της Bone Marrow Donors Worldwide, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης που εδρεύει στο Λάιντεν της Ολλανδίας.

Στόχος αυτής της ημέρας δεν είναι μόνο να ευχαριστήσει τον κάθε δότη μυελού των οστών, αλλά και να ενημερώσει σωστά την παγκόσμια κοινή γνώμη για τη σημασία της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών που σώζει ζωές.

Η παγκόσμια

κοινότητα αριθμεί περί τους 45 εκατομμύρια δότες, περί τους 45.000 στην Ελλάδα, αριθμός που φαντάζει μεγάλος, αλλά είναι πολύ μικρός για κάποιο συνάνθρωπό μας που αγωνιά να βρει τον συμβατό του δότη με 1 πιθανότητα στις 100.000.

10 Οργανώσεις και Οργανισμοί στην Ελλάδα που θαυμάζουμε για το έργο τους, σε δύσκολες και εύκολες περιόδους

Ένας μεγάλος αριθμός συνανθρώπων μας, μεταξύ των οποίων πολλά παιδιά, πεθαίνει κάθε χρόνο από σοβαρά αιματολογικά νοσήματα γιατί ο μυελός του, το «εργοστάσιο» που φτιάχνει το αίμα του, παρουσιάζει σοβαρή βλάβη. Η εξέλιξη της επιστήμης δίνει σήμερα τη δυνατότητα σε μας να σώσουμε αυτούς τους ανθρώπους προσφέροντας κάτι από τον εαυτό μας. Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών είναι μια δωρεά παρόμοια με εκείνη της αιμοδοσίας, στην οποία κορυφώνεται η προσφορά ενός ανθρώπου προς ένα συγκεκριμένο συνάνθρωπό του στον οποίο χαρίζει πραγματικά τη ζωή. Ο εθελοντής δότης μυελού των οστών Χαρίζει Ζωή σε συνανθρώπους του που πάσχουν από καρκίνο του αίματος, συνήθως λευχαιμία ή λεμφώματα, ή άλλα αιματολογικά νοσήματα.

Τι είναι ο μυελός των οστών;

Ο μυελός των οστών είναι ο ρευστός ιστός που βρίσκεται μέσα στα οστά και περιέχει αρχέγονα αιμοποιητικά κύτταρα, δηλαδή πρόδρομες μορφές των κυττάρων που τελικά θα κυκλοφορήσουν μέσα στο αίμα (λευκά και ερυθρά αιμοσφαίρια και αιμοπετάλια). Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι ο μυελός των οστών δεν έχει σχέση με τον νωτιαίο μυελό, ο οποίος βρίσκεται στο νωτιαίο σωλήνα της σπονδυλικής στήλης , αποτελεί ιστό του νευρικού συστήματος που σχετίζεται με νευρικές λειτουργίες και όχι με την αιμοποίηση.

Ποιος μπορεί να γίνει εθελοντής δότης μυελού;

Εθελοντής δότης μυελού των οστών μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε έχει ξεπεράσει το 18 έτος της ηλικίας του και δεν είναι μεγαλύτερος από 50 χρόνων, δεν έχει ιστορικό μεταδοτικών νοσημάτων, νεοπλασιών ή καρδιοπαθειών, παρόμοιες προϋποθέσεις με αυτές της εθελοντικής αιμοδοσίας. Ο εθελοντής δότης μπορεί να βοηθήσει έναν συνάνθρωπό του που έχει ως μοναδική ελπίδα θεραπείας τη μεταμόσχευση μυελού των οστών, προσφέροντας λίγο σάλιο, λίγα κύτταρα και λίγο από το χρόνο του.

Ό,τι πρέπει να ξέρεις και να κάνεις πριν την αιμοδοσία

Πώς γίνεται η λήψη του μοσχεύματος;

Η λήψη του μοσχεύματος από τον δότη γίνεται στο πλησιέστερο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της περιοχής του και μεταφέρεται στο κέντρο που θα μεταμοσχευθεί ο λήπτης. Το μόσχευμα συλλέγεται είτε μέσω αιμοληψίας είτε σε χειρουργείο με παρακέντηση στα οστά της λεκάνης.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των οστών, είναι ευκαιρία να ευαισθητοποιηθείς και να ενημερωθείς όσο το δυνατόν περισσότερο. Εάν, ενδιαφέρεσαι μπορείς να ψάξει το πλησιέστερο Μεταμοσχευτικό Κέντρο της περιοχής σου και να λάβεις δράση. Η εθελοντική δωρεά μυελού των οστών χαρίζει νέα ελπίδα ζωής σε χιλιάδες ασθενείς που πάσχουν από λευχαιμία και λέμφωμα. Δίνοντας λίγο σάλιο, καθένας από εμάς μπορεί να γίνει εθελοντής δότης και ίσως μια μέρα να σώσει μια ζωή.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News.

Το άρθρο Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών: Ενημερώσου και σώσε ζωές! εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα