Όταν το παιδί αναλαμβάνει τον ρόλο του γονιού

19:30 31/10/2022 - Πηγή: iPop

Τι είναι parentification; Είναι όταν το παιδί λαμβάνει το ρόλο του γονιού γιατί ο γονιός του δεν είναι ικανός να αναλάβει την φροντίδα του παιδιού του. Πολλοί λόγοι μπορεί να είναι υπεύθυνοι γι’ αυτήν την συμπεριφορά και η δημιουργία του παιδιού-γονέα να γίνει σαν μια αυτόματη διαδικασία.

Τι είναι parentification

Είσαι ένα παιδί 10 χρονών και είσαι υπεύθυνο για ένα σωρό πράγματα που δεν θα έπρεπε να είσαι. Να φροντίζεις το αδερφάκι σου, να του ζεσταίνεις το φαγητό, να δεις αν διάβασε τα μαθήματά του, να εμπλακείς αν οι γονείς διαφωνήσουν και να πάρεις το μέρος του ενός,

του πιο αδύναμου συνήθως, να φροντίσεις για τη λίστα του σούπερ μάρκετ, να βάλεις ρολόι για να ετοιμαστείς για τη δραστηριότητα χωρίς να σου το πει κανείς.

Μικρά παιδάκια που έχουν σηκώσει στις πλάτες τους βάρη των γονιών τους, γιατί εκείνοι δεν μπορούν να είναι οι ενήλικες στη σχέση αυτή, δεν μπορούν να ωριμάσουν και να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν. Το παιδί όμως, αν και δεν είναι έτοιμο να αναλάβει κάποια πράγματα, τα αναλαμβάνει και δεν αντιδρά καθόλου, σάμπως και γεννήθηκε από πάντα έτοιμο για όλα αυτά που έρχονται μπροστά του.

Δεν φταίει το παιδί σου που εσύ που, ενώ δουλεύεις όλη μέρα αποφάσισες να κάνεις και άλλο παιδί. Χρειάζεται να έχεις μια γυναίκα που θα φροντίζει το μικρό παιδί και όχι το δεκάχρονο παιδί σου. Το γεγονός ότι τσακώνεσαι μπροστά στο παιδί με τον άντρα σου είναι δικό σου θέμα. Δεν χρειάζεται να κάνει το παιδί σου τον δικηγόρο.

PexelsΣημάδια ότι ήσουν παιδί-γονιόςΜεγάλωσες νιώθοντας ότι πρέπει να είσαι υπεύθυνος για όλους και για όλαΔεν ένιωθες οκ με το να παίζεις ή να «χαλαρώσεις»Σου αρέσει να νιώθεις ότι έχεις τον έλεγχοΠετάγεσαι πάντα στις διάφορες διαφωνίες ή ζητήματα μεταξύ των γονιών και των μεγαλύτερωνΠιστεύεις ότι σου ανατέθηκαν ευθύνες που δεν ήταν κατάλληλες για κάποιον στην ηλικία σουΆκουγες πολύ συχνά κομπλιμέντα, συνήθως από τη μαμά για το πόσο καλός είσαι σε όλα και πόσο υπεύθυνοςΣυχνά βλέπεις τον εαυτό σου να έχεις τον ρόλο του «μπαμπά» ή της «μαμάς» για φίλους ή συντρόφουςΔεν μπορείς να θυμηθείς πώς ήταν να «είσαι παιδί», μοιάζει σαν ήσουν πάντα μεγάλοςΟι γονείς σου δυσκολεύτηκαν να φροντίζουν τον εαυτό τους ή τους άλλους, όπως αδέρφια και ανέθεσαν την ευθύνη σε σέναΠίστευες ότι «το να είσαι φροντιστής είναι καλό, ακόμα κι όταν θυσιάζεις κομμάτια του εαυτού σου»Έχεις αυξημένη αίσθηση ενσυναίσθησης και της ικανότητας για πιο στενή σύνδεση με τους άλλουςΝιώθεις ότι πρέπει να είσαι ο ειρηνοποιόςΠώς να προφυλάξεις το παιδί σου από το να γίνει παιδί-γονέας

Δημιούργησε μια ρουτίνα στο παιδί. Τι ώρα θα ξυπνάει, τι ώρα θα κοιμάται, πώς θα γίνουν οι διαδικασίες στην καθημερινότητά του. Τα παιδιά θέλουν να ξέρουν τι θα γίνει παρακάτω και αυτός είναι ένας σίγουρος τρόπος να τα κάνει να νιώσει ασφάλεια.

Φρόντισε το παιδί σου να έχει χρόνο για το παιχνίδι του. Να έχει ελεύθερες ώρες μέσα στην ημέρα για να κάνει ό,τι του αρέσει. Να έχει αρκετό χρόνο με φίλους και να χτίσει τους κύκλους της κοινότητάς του. Η κοινωνικοποίηση είναι πολύ σημαντική στην παιδική ηλικία.

Δώσε στο παιδί την αγάπη και την ασφάλεια που έχουν το δικαίωμα να νιώθουν όλα τα παιδιά. Κανένα παιδί δεν είναι υποχρεωμένο να ζει μέσα στο φόβο και την ανασφάλεια. Αυτό είναι ένα χαρακτηριστικό που το προσφέρουν αυτόματα οι γονείς στα παιδιά τους.

Άσε το παιδί να είναι παιδί

Όλα τα παιδιά έχουν το δικαίωμα να είναι παιδιά, να χαίρονται την παιδική τους ηλικία απαλλαγμένα από περιττά άγχη και βάρη. Άλλωστε μια ζωή μεγάλα θα είναι και θα έχουν να φροντίσουν τα ίδια για τους δικούς τους πόνους, απογοητεύσεις, δυσκολίες αλλά και να χαρούν τις ομορφιές της δικής τους ζωής τους.

Αν η οικογένεια που σου έτυχε να γεννηθείς είχε δύο γονείς που δεν ήταν έτοιμοι να γίνουν γονείς, ή είναι εξαρτημένοι από ουσίες, ή μπορεί κάποιος από τους δύο γονείς να πέθαναν πριν προλάβεις να μεγαλώσεις, τότε είναι λογική αυτή η ανάγκη να μεγαλώσεις λίγο νωρίτερα για να «βοηθήσεις» την κατάσταση και να σηκώσεις μανίκια. Μακάρι να μην είχε γίνει τίποτα από όλα αυτά και να ήσουν και εσύ ένα ανέμελο παιδί. Να είχες το δικαίωμα να μείνεις για λίγο ακόμα παιδί, όπως όλα τα άλλα.

7 πράγματα που ξέρουν σήμερα τα παιδιά μας και τα κάνουν μια εξελιγμένη εκδοχή του εαυτού μας

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όταν το παιδί αναλαμβάνει τον ρόλο του γονιού εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα