Όταν δεν μπορείς να βάλεις προτεραιότητες, δύο ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις

16:27 7/6/2022 - Πηγή: iPop

Είναι κάποιες φορές που, ενώ τρέχουμε όλη μέρα το αποτέλεσμα, δεν είναι αυτό που περιμένουμε. Περισσότερο σκορπιζόμαστε δηλαδή παρά έχουμε αποτελέσματα. Το βασικό θέμα που εντοπίζεται σε αυτό το σημείο, είναι το πώς να βάλω προτεραιότητες. Είναι πολύ δύσκολο όταν έχεις ανοίξει πολλούς λογαριασμούς, όταν η ατζέντα σου είναι τόσο γεμάτη και δεν προλαβαίνεις να ολοκληρώσεις τίποτα και σωστά. Χτυπάνε εκεί τα καμπανάκια λοιπόν που σου λένε ότι εδώ κάτι πρέπει να προσέξεις, κάτι πρέπει να μείνει πίσω και κάτι να πάρει σειρά.

Πώς να βάλω προτεραιότητες;

Η κάθε

μέρα για όλους μας έχει 24 ώρες! Είτε είμαστε γιατροί και σώζουμε ανθρώπινες ζωές, είτε η Oprah, είτε ο φούρναρης της γειτονιάς σου, είτε μια νέα μαμά που μόλις γέννησε το παιδάκι της και τρέχει να προλάβει τα πάντα. Ένα από τα μυστικά της επιτυχίας των πολύ πετυχημένων ανθρώπων, είναι η διάκριση και τα όχι που λένε. Αν δεις την ατζέντα τους θα καταλάβεις γιατί έχουν αυτά τα αποτελέσματα στη ζωή τους και γιατί εσύ έχεις διαφορετικά.

Believer Bullet Journal: Το ημερολόγιο που δε μοιάζει με κανένα άλλο που έχεις χρησιμοποιήσει μέχρι σήμερα!

Μπορεί σήμερα να έχεις μια δουλειά οπότε εκ των πραγμάτων οι 8 ώρες της ημέρας σου να πηγαίνουν εκεί. Οι υπόλοιπες 8 να πηγαίνουν στον ύπνο, οπότε σου μένουν καθαρές 8 ώρες ελεύθερου χρόνου. Αφαίρεσε και δύο ώρες στα πήγαινελα και στο σκρολάρισμα στα social media, τι θαρρείς ότι έμεινε; Σκάρτες 5 ώρες. Έχεις να επιλέξεις δηλαδή πολύ προσεκτικά που θα διαθέσεις αυτόν τον πολύτιμο χρόνο για εσένα. Και τον λέω πολύτιμο γιατί είναι τόσο περιορισμένος.

Pexels

Όπου διαθέτουμε το χρόνο μας, εκεί γινόμαστε καλύτεροι. Υπάρχει ο κανόνας των 10.000 ωρών που ουσιαστικά είναι 5 χρόνια από 8 ώρες την ημέρα όπου αφοσιωνόμαστε σε κάτι και τελικά το τελειοποιούμε. Τόσος είναι ο χρόνος που χρειάζεσαι για να γίνεις άριστος σε κάτι.

Πώς με βλέπω σε πέντε χρόνια

Είναι πολύ ξεκάθαρο λοιπόν ότι οι άνθρωποι που έχουν ένα πλάνο πενταετίας, που ξέρουν πώς θέλουν να είναι σε 5 χρόνια και το βλέπουν, με κάποιον τρόπο το φέρνουν κοντά τους. Δεν γίνεται να βάλεις προτεραιότητες αν πρώτα δεν σε ρωτήσεις γιατί το κάνεις και πού θα σε βγάλει αυτό που κάνεις σήμερα.

Συχνά κάνουμε πράγματα, όπως πχ ένα χόμπι, όχι γιατί έχουμε βλέψεις για το μέλλον, αλλά γιατί χαίρεται η ψυχή μας όταν το κάνουμε αυτό. Γιατί οι ώρες που διαθέτουμε εκεί δεν μας φαίνονται καθόλου και σχεδόν δεν κουραζόμαστε να το κάνουμε.

Έλα όμως που ο χρόνος και πάλι είναι περιορισμένος. Δεν είναι εύκολο να πάρεις το μολύβι και να βγάλεις από την ατζέντα αυτό που σου προσφέρει χαρά. Όμως πρέπει με κάποιον τρόπο να σε ρωτήσεις που θα σου χρειαστεί αυτό που κάνεις ή αν κάνεις δύο ή τρία χόμπι πρέπει να διαλέξεις.

Εκεί που συναντιέται το ταλέντο με το πάθος και την αποστολή! Με απλά λόγια, πώς να κάνω το χόμπι μου επάγγελμα;

Ερώτηση: Είναι επείγον; Είναι σημαντικό;

Κλασική ερώτηση που θέτουμε στον εαυτό μας όταν θέτουμε προτεραιότητες είναι αυτή του επείγοντος αλλά και της σημαντικότητας. Δηλαδή μπορεί κάτι να είναι επείγον να γίνει σήμερα πχ αλλά να μην είναι σημαντικό για εσένα αλλά για κάποιον άλλο. Πρέπει να μπορείς να αξιολογήσεις σωστά τι είναι επείγον και σημαντικό για εσένα.

Αν δεν είναι ούτε επείγον ούτε σημαντικό, άστο να γίνει άλλη στιγμή. Κάθε μέρα άλλωστε υπάρχει κάτι που θέλει τη φροντίδα σου και μπορεί να είναι ακόμα πιο σημαντικό από αυτό που βλέπεις σήμερα. Και κάπως έτσι σε μέρες που η πίεση βαράει κόκκινο, όπως τώρα που τελειώνει μια ακόμα σεζόν σιγά σιγά, που μαζεύονται παραστάσεις και λήξεις και πολλοί άνθρωποι έχουν σημαντικό το να είσαι δίπλα τους και να δίνεις το χρόνο και την ενέργειά σου, γίνεται ένα εξαιρετικό ξεκαθάρισμα.

Ξεκαθαρίζω δηλαδή το πού δίνω σήμερα το χρόνο μου, γιατί τον δίνω και τι προσδοκώ να πάρω πίσω. Αν είναι θολά όλα αυτά τα ερωτήματα στο μυαλό σου, ίσως ήρθε η ώρα να κάνεις μια πολύ σοβαρή συζήτηση με τον εαυτό σου και να σου δώσεις απαντήσεις. Το ότι θα δώσεις εσύ το χρόνο σου να κάνεις το όνειρο κάποιου άλλου πραγματικότητα, αλλά εσύ δεν θα πάρεις τίποτα πίσω, είναι πολύ ξεκάθαρο ότι δεν χρειάζεται καθόλου στη ζωή σου. Ειδικά όταν δεν έχεις περιορισμένο χρόνο.

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν πιεστείς πολύ, αν δεν φτάσεις στα όριά σου, δύσκολα ξεκινάς τέτοια κουβέντα με τον εαυτό σου, αλλά κάποια στιγμή έρχεται η ώρα να βάλεις τα όρια που χρειάζεσαι για να μην πάθεις burnout και να μην περιφέρεσαι άσκοπα εδώ και εκεί. Και οι πιο αγχωτικές καταστάσεις, έρχονται στη ζωή μας για κάποιο λόγο και αύριο που η μπόρα θα φύγει, θα σε ευγνωμονείς που έκανες το ξεκαθάρισμα.

Μυστικό επιτυχίας: Μάθε από τους καλύτερους και γίνε ένας από αυτούς

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Το άρθρο Όταν δεν μπορείς να βάλεις προτεραιότητες, δύο ερωτήσεις θα σε βοηθήσουν να ξεκαθαρίσεις εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα