Κατέληξαν σε κοινή γραμμή οι «28» της Ε.Ε.- Το «μπαλάκι» στην Τουρκία

01:19 18/3/2016 - Πηγή: iPop

Ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής η πρώτη ημέρα εργασιών της Συνόδου Κορυφής για το προσφυγικό με σκοπό την επίτευξη συμφωνίας Ε.Ε. και Τουρκίας. Την Παρασκευή συνεχίζονται οι εργασίες με την συμμετοχή του Α. Νταβούτογλου, προκειμένου να κλειδώσει η συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας.

Οι ηγέτες των «28» της Ε.Ε. κατέληξαν σε μια κοινή γραμμή, ενώ όπως τόνισε χαρακτηριστικά και ο Φρανσουά Ολάντ, «δεν υπάρχει αρχικό κείμενο αλλά επί της αρχής συμφωνίας». Στο ίδιο κλίμα ήταν και οι δηλώσεις της Α. Μέρκελ, η οποία επίσης τόνισε πως υπήρξε συμφωνία στα βασικά σημεία.

Σημειώνεται πως το πρωί της Παρασκευής θα γίνει τριμερής συνάντηση Νταβούτογλου- Τουσκ- Γιούνκερ.

Οι εργασίες της δεύτερης ημέρας θα ξεκινήσουν στις 13:00 με το γεύμα των ηγετών.

Νίκη Αναστασιάδη κατά τον Peter Spiegel

O δημοσιογράφος μετέδωσε πως δεν ανοίγουν τα ενταξιακά κεφάλαια για την Τουρκία, κάτι το οποίο αποτελεί νίκη για τον κ. Αναστασιάδη.

No change in #EU negotiating position on opening new membership chapters for #Turkey. A win for @AnastasiadesCY #Cyprus

— Peter Spiegel (@SpiegelPeter) March 17, 2016

Έτοιμος να ασκήσει βέτο ο Αναστασιάδης;

Σύμφωνα με το Reuters, ο Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε έτοιμος να ασκήσει βέτο, εάν κριθεί απαραίτητο.

Ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της πρώτης μέρας της Συνόδου Κορυφής τόνισε πως «θα έχουμε και διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και θα περιμένουμε να δούμε πώς θα συμπεριφερθεί. Εμείς μεταξύ μας συμφωνήσαμε και φυσικά έχουμε μία κοινή θέση και θα δούμε τι θα γίνει, αν θα υπάρξει συμφωνία ή όχι».

Όσον αφορά το εάν η επαναπροώθηση προς την Τουρκία μπορεί να λειτουργήσει, ο Αυστριακός Καγκελάριος εκτίμησε πως «Θα πρέπει να λειτουργήσει γιατί διαφορετικά δεν θα σταματήσει ποτέ η ροή. Πρέπει να καταλάβει ότι όποιος πληρώνει για να πάει από την Τουρκία στην Ελλάδα θα στέλνεται πίσω».

Πρόσθεσε πως θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία στην Ε.Ε. «ότι όποιος περνάει νόμιμα στην Ε.Ε. θα έχει κάποια ελπίδα μετεγκατάστασης, οι άλλοι όχι». Για τον ίδιο αυτός είναι ο μόνος τρόπος να ενισχυθεί η νομιμότητα.

Ο κ. Φάιμαν είπε πως η Αυστρία έχει δεχτεί τους περισσότερους πρόσφυγες και «δεν νομίζω ότι θα πρέπει με τα σημερινά δεδομένα ότι συμπεριφέρεται μονομερώς. Εκείνο που δεν θέλουμε είναι να υπάρχουν παράνομοι τρόποι επανεισδοχής. Η οδός των Βαλκανίων μας έχει βάλει σε πολύ μεγάλη πίεση και αναμένουμε να δούμε τι θα φέρουν οι διαπραγματεύσεις. Συνολικά το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να περιμένουμε να δούμε τι θα φέρει η επόμενη ημέρα».

Τα συμπεράσματα της πρώτης ημέρας κατά την Άνγκελα Μέρκελ

Η Γερμανίδα Καγκαλάριος τόνισε πως «είχαμε μία πολύ καλή ανταλλαγή απόψεων και με τον πρόεδρο της ΕΚΤ και τον Γιούνκερ καταλήξαμε ότι είναι πολύ σημαντικές ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές κυρίως σε θέματα επενδύσεων. Αξιολογήσαμε τα πρώτα αποτελέσματα του σχεδίου Γιουνκερ και καταλήξαμε στο ότι είναι πολύ σημαντικά».

Όσον αφορά το προσχέδιο της συμφωνίας με την Τουρκία, η Άνγκελα Μέρκελ υπογράμμισε πως την Παρασκευή θα γίνει η συνάντηση με τον κ. Νταβούτογλου. «Προς το παρόν καταλήξαμε στα βασικότερα σημεία ενός σχεδίου που θα παρουσιάσουμε στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας ώστε να μπορέσουμε να καταλήξουμε σ ένα κοινό ανακοινωθέν ΕΕ-Τουρκίας».

Φυσικά, πρόσθεσε, το βασικό στοιχείο είναι να περιορίσει ή να αναστείλει η Τουρκία την παράνομη μετανάστευση προς τα ελληνικά νησιά ώστε να υπάρξει σημαντική δυνατότητα να ελεγχθούν οι διακινητές λαθρομεταναστών.

«Επίσης καταλήξαμε στο γεγονός ότι θα πρέπει κάθε αίτηση υποδοχής ασύλου να εξετάζεται σε μεμονωμένη βάση. Αυτό θα είναι δύσκολο από μεριάς διοικητικής μέριμνας όμως θα πρέπει όλα τα κράτη μέλη να συνεισφέρουν ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε σ αυτό το σχέδιο».

Η ίδια πρόσθεσε πως «φυσικά και με τη σύμφωνη γνώμη της Ελλάδας ελπίζουμε να συνεργαστούν όλες οι αρχές παροχής ασύλου ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση».

Σχετικά με το νομικό πλαίσιο για την παροχή ασύλου έκανε γνωστό ότι «εξετάσαμε το νομικό θέμα που αφορά τη παροχή ασύλου αλλά και τη γενικότερη κατάσταση από νομικής πλευράς της Τουρκίας και καταλήξαμε ότι σε κάθε περίπτωση θα πρέπει για να μπορέσει η Τουρκία να παρέχει προστασία και από νομικής απόψεως στους πρόσφυγες να υπάρξουν βήματα στο θέμα της βίζας».

Για ακόμα μια φορά ήταν υποστηρικτική απέναντι στην Ελλάδα, τονίζοντας πως δεν πρέπει να μείνει μόνη της. «Όχι μόνο στο θέμα των προσφύγων αλλά και γενικότερα στην κατάσταση που αντιμετωπίζει μέσα στο έδαφος της όσο αφορά τους πρόσφυγες και του μετανάστες. Πρέπει να δοθούν στην Ελλάδα τα μέσα. Συζητήσαμε και για το θέμα των άλλων εναλλακτικών οδών πρόσβασης στην Ευρώπη όπως πχ μέσω Ιταλίας και συμφωνήσαμε ότι πρέπει να παρακολουθούμε το ζήτημα».

Τα ζητήματα αυτά χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία, τόνισε η κ. Μέρκελ. «Είμαστε στην αρχή και έχουμε πολύ δρόμο», εκτίμησε.

«Για την Τουρκία υπάρχουν θέματα που πρέπει να συζητήσουμε αύριο. Συνολικά η συζήτηση ήταν εποικοδομητική όπως και το κλίμα και νομίζω ότι όλοι συμφωνούμε ότι θα καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να πάμε πιο κοντά στη Τουρκία. Και φυσικά όλοι δεσμευόμαστε προς αυτή τη κατεύθυνση».

Οι διαπραγματεύσεις δεν θα είναι εύκολες, τόνισε η Γερμανίδα Καγκελάριος, αλλά από τη συνολική ατμόσφαιρα «μπορώ να πω ότι ο Πρόεδρος του Συμβουλίου έλαβε την εντύπωση ότι συνολικά έχουμε τη πρόθεση να δεσμευτούμε σε ένα κοινό αποτέλεσμα».

Η Άνγκελα Μέρκελ ερωτήθηκε από δημοσιογράφο σχετικά με το θέμα απελευθέρωσης της βίζας και το αν θεωρεί ότι θα υπάρξει πλήρης απελευθέρωση ή σταδιακή. Η ίδια απάντησε πως για τον Πολωνό Πρωθυπουργό υπήρξε κάποιο θέμα σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση. «Έθεσε και το θέμα της Ουκρανίας. Βέβαια θα πρέπει σε κάθε περίπτωση να υπάρξει μια καλή εξισορρόπηση. Το ένα θέμα είναι της βίζας, το άλλο της επαναπροώθησης και θα πρέπει να δούμε πώς θα ρυθμίσουμε το ζήτημα ώστε να υπάρξει κοινό πακέτο αύριο το οποίο να στέκεται στην επαναδιαπραγμάτευση».

Διευκρινίσεις για το προσχέδιο από τον Φρανσουά Ολάντ

Ο Γάλλος Πρόεδρος εξήγησε ότι τα χρήματα που θα δοθούν στην Τουρκία, θα δοθούν για τη χρηματοδότηση έργων υποδοχής προς όφελος των προσφύγων. «Θα υπάρξει σχετική δήλωση αύριο και μετά τη συζήτηση με τον Νταβούτογλου. Υπάρχει συμφωνία των 28. Υπάρχουν περαιτέρω θέματα που πρέπει να διαλευκανθούν αλλά στο τέλος θα υπάρξει κοινή δήλωση Ε.Ε.- Τουρκίας».

«Στην Ελλάδα υπάρχουν δυνατότητες για μεμονωμένη εξέταση αιτήσεων παραχώρησης ασύλου; Τι έχετε να σχολιάσετε για απελευθέρωση βίζας;».

Ο Φρανσουά Ολάντ απάντησε πως θα πρέπει να υπάρξει εκπλήρωση των 20 προϋποθέσεών. «Δεν υπάρχει αρχικό κείμενο αλλά επί της αρχής συμφωνίας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι προϋποθέσεις πριν απελευθερωθεί η βίζα. Είναι 72 μέχρι στιγμής οι προϋποθέσεις. Ό,τι αφορά τις διοικητικές λεπτομέρειες για την εξέταση των αιτημάτων, ακόμα και αν δεν υπάρχουν αυτή τη στιγμή σύντομα θα υπάρξουν».

Και πρόσθεσε:

Δεν θα υπάρξει απελευθέρωση της βίζας παρά μόνο αν εκπληρωθούν τα κριτήρια που έχουμε θέσει για το θέμα. Στην Τουρκία υποσχεθήκαμε ήδη 3 δις και κατά πάσα πιθανότητα στα πλαίσια των συζητήσεων θα υπάρξουν περισσότερα ποσά τα οποία θα δοθούν

Όσον αφορά την κοινή γραμμή στην οποία κατέληξαν οι ηγέτες των 28 κρατών μελών της Ε.Ε:

Θα πρέπει να απαντηθεί ένα πρώτο ερώτημα που αφορά την συμφωνία των χωρών της Ευρώπης να πάμε σε διαπραγμάτευση με την Τουρκία. Αυτό τελείωσε. Μπορεί να μας πήρε τόση ώρα αλλά συμφωνήσαμε. υπήρξαν ποσοστώσεις προϋποθέσεις και άλλα, αλλά οι 28 κατέληξαν σε κοινή πρόταση η οποία θα συζητηθεί με την Τουρκία. Δεν μπορώ να εγγυηθώ ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα

Ο κ. Ολάντ τόνισε πως υπάρχουν δυσκολίες σε κάθε περίπτωση:

«Ακόμα και αν καταλήξουμε στην συμφωνία όπως την θέλουμε, ακόμα και αν υλοποιηθεί με τα μέσα που θα δώσει η Ευρώπη ώστε να υποστηριχθεί η Ελλάδα και να υλοποιηθούν οι δεσμεύσεις της Ευρώπης, θα υπάρξουν δυσκολίες. Ας μην ξεχνάμε ότι υπάρχει το βασικό αίτιο της μετακινήσεις των ανθρώπων προς την Ευρώπη».

Τόνισε, τέλος, ότι την αναγκαιότητα εφαρμογής ενός σχεδίου που θα λύσει οριστικά το θέμα των προσφύγων. Θα πρέπει να βοηθήσουμε και την Ιορδανία και τον Λίβανο γιατί και αυτές οι χώρες δέχονται πρόσφυγες».

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός επισήμανε σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο της Άγκυρας πως βλέπει δυσκολίες σχετικά με το κατά πόσον οι Ευρωπαίοι θα δεχθούν τις απαιτήσεις της Άγκυρας, όμως εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα υπάρξει ένα καλό αποτέλεσμα». Τόνισε όμως ότι η Τουρκία δεν θα δεχθεί καμία συμφωνία που να μετατρέπει την χώρα σε «ανοιχτή φυλακή».

Δείτε εδώ όλα όσα είπαν οι συμμετέχοντες στην Σύνοδο, πριν την έναρξη των εργασιών.

The post Κατέληξαν σε κοινή γραμμή οι «28» της Ε.Ε.- Το «μπαλάκι» στην Τουρκία appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα