Όλα όσα ανακοινώθηκαν για το άνοιγμα των σχολείων

16:49 1/9/2020 - Πηγή: iPop

Κι επίσημα ανακοινώθηκε απ’ την υπουργό Παιδείας πως φέτος το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει τελικά στις 14 Σεπτεμβρίου. Όλα όσα ειπώθηκαν κατά τη διάρκεια της επίσημης ενημέρωσης.

H υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε αναλυτικά στα μέτρα που έχουν ήδη ληφθεί, καθώς επίσης και στην προετοιμασία που έχει γίνει για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων. Όπως τόνισε, εάν χρειασθεί θα ληφθούν αυστηρότερα μέτρα ή πιο ελαστικά.

Οδηγός

για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς: 25 ερωτήσεις-απαντήσεις απ’ το υπουργείο Παιδείας

Τι ισχύει για τη χρήση μάσκας κατά το άνοιγμα των σχολείων;

Πού;

Κυρίως σε εσωτερικούς χώρους (εκτός από την ώρα φαγητού).Σε εξωτερικούς χώρους μόνο σε περίπτωση συνωστισμού. Δεν προβλέπεται η χρήση μάσκας στα διαλείμματα (τα οποία θα είναι διαφορετικές ώρες ανά ομάδες μαθητών) ούτε στη γυμναστική.Επίσης, η μάσκα είναι υποχρεωτική στα μέσα μεταφοράς μαθητών.

Από ποιους;

Για τους εκπαιδευτικούς η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική. Το ίδιο και για τους μαθητές όλων των ηλικιών, με ιδιαίτερη έμφαση στην εκπαίδευση στη χρήση μάσκας από το Νηπιαγωγείο έως και τη Γ’ Δημοτικού. Θα δοθούν οδηγίες του ΕΟΔΥ για μαθητές που εξαιρούνται από τη χρήση της μάσκας για συγκεκριμένους ιατρικούς λόγους.Οδηγοί, συνοδοί, μαθητές κατά τη μεταφορά τους στα ειδικά μεταφορικά μέσα.Κατά την περίοδο προσαρμογής προνηπίων, υποχρεωτική χρήση μάσκας από υγιές, σταθερό, συνοδεύον πρόσωπο/γονέαΗ κυβέρνηση, όπως έχει ήδη προαναγγελθεί θα διαθέσει δωρεάν υφασμάτινες μάσκες σε όλους τους μαθητές και όλους τους εκπαιδευτικούς τόσο των δημόσιων όσο και των ιδιωτικών σχολείων.Τα μέτρα για το άνοιγμα των σχολείων:Οι μάσκες στα σχολεία, ιδιωτικά και δημόσια θα δίνονται δωρεάν.Οι γιατροί θα επισκέπτονται τα σχολεία για να εξηγούν τα μέτρα αλλά και τη σωστή χρήση της μάσκας.Θα γίνονται δειγματοληπτικοί έλεγχοι.Οι μαθητές θα κάνουν διαφορετικά διαλείμματα.Τα κυλικεία θα λειτουργήσουν προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες, με ειδική πρόβλεψη ΥΠΕΣ στη βάση οδηγιών της Επιτροπής.Δεν θα γίνονται εκδρομές, ενώ οι επισκέψεις π.χ. σε μουσεία θα γίνονται ανά τμήμα.Οι σχολικοί εορτασμοί θα διενεργούνται εντός κάθε τμήματος για την αποφυγή συγχρωτισμού διαφορετικών μαθητικών ομάδων.Οι μαθητικοί διαγωνισμοί θα διενεργούνται με υποχρεωτική χρήση μάσκας και πλήρη τήρηση των λοιπών μέτρων προστασίας.Όσον αφορά τα αθλήματα: Ενθαρρύνεται η άσκηση σε εξωτερικό χώρο. Στα ομαδικά αθλήματα οι ομάδες πρέπει να είναι μικρές και σταθερές ως προς τη σύνθεσή τους. Δεν θα πραγματοποιηθούν τα σχολικά πρωταθλήματα.Εργαστήρια: Προβλέπεται διατήρηση σταθερών ομάδων συνεργασίας. Απαιτείται καθαρισμός των υλικών/εξοπλισμού μετά από κάθε χρήση.Στις αίθουσες Πληροφορικής: Προβλέπεται καθαρισμός του πληκτρολογίου και του ποντικιού μετά από κάθε χρήση.Για τα Μουσικά Όργανα: Ειδικά σε περίπτωση χρήσης πνευστών οργάνων, να τηρείται απόσταση τριών μέτρων. Προβλέπεται καθαρισμός οργάνων μετά από κάθε χρήση.Προβλέπονται συστηματικοί καθαρισμοί και απολυμάνσειςΚάθε μαθητής δημοτικού θα έχει δωρεάν ένα ατομικό παγούρι (δωρεά του Ιδρύματος Λασκαρίδη).Θα ενισχυθεί το ολοήμερο σχολείο για να προστατευθούν οι ευάλωτες ομάδες πληθυσμού.

Σε περίπτωση κρούσματος, θα κλείνει το τμήμα, όχι το σχολείο, και θα ακολουθεί η ιχνηλάτηση των επαφών. Θα ακολουθεί τηλεκπαίδευση.

Η Νίκη Κεραμέως τόνισε ότι από την υποχρεωτική χρήση της μάσκας εξαιρούνται παιδιά με ειδικά προβλήματα υγείας- στα ειδικά σχολεία μάσκες θα χρησιμοποιούνται εφόσον είναι εφικτό. Οι απουσίες εφόσον ο μαθητής ή κάποιος στο περιβάλλον του νοσεί από κορονοϊό δεν θα προσμετρώνται.

Διάβασε πρώτος όλα τα θέματα του iPop.gr στο Google News

Διάβασε και αυτό:

Πώς θα μάθω στο παιδί μου να φοράει μάσκα;

Photo: Pexels

Το άρθρο Όλα όσα ανακοινώθηκαν για το άνοιγμα των σχολείων εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα