Οι Ευρωπαίοι στέλνουν μηνύματα για κλείσιμο της αξιολόγησης

21:31 16/2/2017 - Πηγή: iPop

Πολλαπλά μηνύματα έστειλαν την Πέμπτη, λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Eurogroup, οι Ευρωπαίοι στην Κυβέρνηση για κλείσιμο της αξιολόγησης και εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Klaus Regling, Pierre Moscovici αλλά και Valdis Dombrovskis αναφέρθηκαν στην ανάγκη για ταχεία συμφωνία. Την ίδια στιγμή, η Κυβέρνηση διαμηνύει ότι για να κλείσει η αξιολόγηση θα πρέπει Schauble και ΔΝΤ να επιστρέψουν στον ρεαλισμό.

Regling: Ειδική περίπτωση η Ελλάδα

Ως «ειδική περίπτωση» χαρακτήρισε την χώρα ο επικεφαλής του ESM,

Klaus Regling, λέγοντας πως σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρχαν τόσα πολλά προβλήματα όσα στην Ελλάδα.

Σε ομιλία του σε συνέδριο στο Μόναχο την Πέμπτη, ο κ. Regling εξέφρασε την άποψη ότι «πουθενά αλλού η έκταση των προβλημάτων δεν ήταν τόσο μεγάλη και η διοίκηση τόσο αδύναμη», ενώ εκτίμησε ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επανακτήσει την εμπιστοσύνη των αγορών, εφόσον εφαρμόσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις με αποφασιστικότητα.

Moscovici: «Απαραίτητη η συμφωνία για το ελληνικό πρόγραμμα»

Ο κ. Moscovici εξέφρασε την αισιοδοξία του για επίτευξη πολιτικής συμφωνίας για το ελληνικό πρόγραμμα πριν το κρίσιμο Eurogroup, μιλώντας για προσπάθεια που πρέπει να γίνει απ’ όλες τις πλευρές.

Μια συμφωνία για το πώς θα προχωρήσει το ελληνικό πρόγραμμα είναι απολύτως απαραίτητη … Με μια μικρή προσπάθεια απ’ όλους τους μετέχοντες, μου φαίνεται εφικτή

Ο ίδιος σημείωσε ακόμα την ανάγκη να δει ο ελληνικός λαός ότι «υπάρχει φως στην άκρη του τούνελ της λιτότητας».

Dombrovskis: Αν καθυστερήσει η αξιολόγηση, θα υπάρχει κόστος για όλους

Για το κόστος που θα προκαλούσε σε όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές η καθυστέρηση ολοκλήρωσης της αξιολόγησης μίλησε απ’ την πλευρά του ο Valdis Dombrovskis λέγοντας πως υπάρχει «επιλογή ανάμεσα στην σκληρή προσπάθεια για συμφωνία και την επικίνδυνη διολίσθηση στην αβεβαιότητα».

Θεωρώ ότι η επιλογή είναι εμφανής

Ο ίδιος πάντως τόνισε ότι η σημερινή κατάσταση δεν συγκρίνεται με το 2015, τότε που η χώρα κινδύνευε με χρεοκοπία και Grexit.

Κομισιόν: Μικρή πρόοδος στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεωνΜικρή πρόοδος φαίνεται πως έχει καταγραφεί αναφορικά με την εφαρμογή των προαπαιτούμενων απ’ την ελληνική Κυβέρνηση, όπως εκτιμά η Κομισιόν, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg.Πιο συγκεκριμένα, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Επιτροπής, μιλώντας ανώνυμα στο Bloomberg, υπογράμμισε ότι η Κομισιόν διαπιστώνει περιορισμένη πρόοδο αναφορικά με την εφαρμογή των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων για την δεύτερη αξιολόγηση.

Από την προηγούμενη αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, έχει υλοποιηθεί περιορισμένος αριθμός προαπαιτούμενων δράσεων

The post Οι Ευρωπαίοι στέλνουν μηνύματα για κλείσιμο της αξιολόγησης appeared first on iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα