Οι έρευνες για τα μοναχοπαίδια δεν είναι και τόσο θετικές…

12:48 11/11/2019 - Πηγή: iPop

Οι άνθρωποι θέλουμε πάντα αυτό που δεν έχουμε… Δηλαδή, αν έχεις αδέρφια και είσαι σε πιο μικρή ηλικία, εύχεσαι να ήσουν μοναχοπαίδι. Όταν είσαι μοναχοπαίδι, εύχεσαι να είχες ένα αδερφάκι να παίζεις. Τι έδειξαν έρευνες για τα μοναχοπαίδια;

Μπορεί να φωνάζεις στην αδερφή σου που σου πήρε τα ρούχα χωρίς να σε ρωτήσει και στον αδερφό σου που χάλασε όλο το ζεστό νερό. Αλλά όταν έχεις αδέρφια, συνήθως τα εκτιμάς σε λίγο μεγαλύτερη ηλικία και όταν είσαι μοναχοπαίδι, μεγαλώνοντας καταλαβαίνεις πόσο σου λείπει ένας αδερφός ή μια αδερφή ή και τα δύο.

Τι λένε οι έρευνες για τα μοναχοπαίδια;

Μια οικογένεια με πολλά παιδιά είναι πιο πιθανό να κάνει πιο υγιεινές επιλογές όσον αφορά την διατροφή, από ότι οι οικογένειες με ένα παιδί.

Photo: reshot.com/Nik Mock Images

Συγκεκριμένα, μια έρευνα αναφέρει πως τα μοναχοπαίδια έχουν σοβαρότερο κίνδυνο και περισσότερες πιθανότητες να γίνουν παχύσαρκα από ότι αν είχαν αδέρφια.

Αναλυτικά, τα μοναχοπαίδια έχουν πιο «φτωχή» διατροφή τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα, λιγότερο υγιεινές διατροφικές συνήθειες συγκριτικά με τα άλλα παιδιά.  Γιατί συμβαίνει αυτό; Θεωρείται πως σε μια οικογένειά με πολλά παιδιά κάτω από την ίδια στέγη, αναγκάζει τους γονείς να οργανωθούν καλύτερα, να σχεδιάσουν τα γεύματά τους και να τρώνε λιγότερο συχνά!

Η «αιώνια» κόντρα στα αδέρφια! Τελικά, οι γονείς σε ποιο παιδί έχουν αδυναμία;

Φυσικά, αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις και είναι απλά μια θεωρία γιατί τα μοναχοπαίδια είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παχυσαρκία.

Τα δεδομένα που υποβλήθηκαν από μητέρες και τους δασκάλους για τα στοιχεία αυτά δόθηκαν για τη μελέτη με τη μορφή ημερήσιων αρχείων καταγραφής τροφίμων. Οι μητέρες παρακολουθούσαν τη διατροφή των παιδιών τους για μια περίοδο τριών ημερών (δύο καθημερινές και μια μέρα το ΣΚ) και οι δάσκαλοι σημείωσαν τα τρόφιμα που τα παιδιά κατανάλωναν στο σχολείο κατά τις καθημερινές. Κάθε μητέρα συμπλήρωσε επίσης, ένα ερωτηματολόγιο με σκοπό να αξιολογήσει τις συνηθισμένες επιλογές διατροφής της οικογένειας.

Photo: unsplash/Caleb Woods

Παράλληλα, η έρευνα έδειξε πως και οι ίδιες οι μητέρες με μοναχοπαίδια κινδυνεύουν να εμφανίσουν παχυσαρκία. Μάλιστα, αυτό που επίσης, έδειξε η μελέτη είναι ότι ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) της γυναίκας είναι ένας πιο ακριβής προγνωστικός δείκτης του ΔΜΣ ενός παιδιού από το αν έχει αδέλφια ή όχι.

Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως ο χρόνος που περνάνε μακριά από το σπίτι, στο σχολείο, σε αθλητικές δραστηριότητες κ.α., δεν επηρέασε σημαντικά τα καταναλωτικά πρότυπα. Αυτό τους οδήγησε στο συμπέρασμα ότι οι διατροφικές διαφορές μεταξύ των παιδιών προέρχονται σε μεγάλο βαθμό από το σπίτι.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να εστιάσουμε στο ότι η δυναμική της οικογένειας επηρεάζει τις διατροφικές συνήθειες των παιδιών, τον ύπνο και την άσκηση και φυσικά τα ποσοστά παχυσαρκίας.

Δες και αυτό:

Φωτογραφίες που μόνο όσοι έχουν αδέρφια καταλαβαίνουν (Photos)

Photo: unsplash/Jason Rosewell

Το άρθρο Οι έρευνες για τα μοναχοπαίδια δεν είναι και τόσο θετικές… εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα