Οι διαφορετικές διαστάσεις της ψωρίασης και η πιο σημαντική μάχη ενός ασθενή

19:28 29/10/2019 - Πηγή: iPop

Η Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης είναι σήμερα 29 Οκτωβρίου και υπάρχουν πολλά πράγματα που δεν γνωρίζουμε ακόμη για αυτήν την ασθένεια ή άλλα που τα γνωρίζουμε λάθος… Τι είναι η ψωρίαση, πώς προκαλείται και ποια είναι τα διαφορετικά είδη της;

Τι είναι η ψωρίαση; Είναι μια χρόνια, μη μεταδοτική αυτοάνοση ασθένεια που επηρεάζει το δέρμα και τις αρθρώσεις. Οι λεπιδώδεις, ερυθρές πλάκες στο δέρμα, που προκαλούνται από ψωρίαση, ονομάζονται ψωριασικές πλάκες (περιοχές με φλεγμονή από την υπερβολική παραγωγή κεράτινης

στιβάδας).

Συνηθέστερα εμφανίζονται στους αγκώνες και τα γόνατα, αλλά μπορεί να επηρεάσει κάθε σημείο του σώματος, συμπεριλαμβανομένου του τριχωτού της κεφαλής και των γεννητικών οργάνων.

Photo: unsplash/freestocks.org

To iPop.gr επικοινώνησε με τον δερματολόγο Νίκο Αποστολάκη, ο οποίος μας έλυσε όλες τις απορίες για την ψωρίαση. 

Πώς προκαλείται η ψωρίαση; Ουσιαστικά, όπως μας εξήγησε ο δερματολόγος πρόκειται για έναν συνδυασμό παραγόντων. Ασφαλώς αυξάνεται η πιθανότητα να το παρουσιάσει κάποιος που διαθέτει οικογενειακό ιστορικό αλλά υπάρχουν κάποιοι παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωσή του.

Με λίγα λόγια, μπορεί κάποιος να έχει την προδιάθεση, ο ψυχισμός επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εκδήλωση αυτού, όπως και κάποιες άλλες καταστάσεις, λοιμώξεις, φάρμακα κ.α.

«Όπως βλέπουμε και σε άλλα αυτοάνοσα, μπορεί να εκδηλωθούν σε περιπτώσεις που ο οργανισμός περνάει ένα έντονο σωματικό ή ψυχικό στρες», όπως μας εξήγησε ο κ. Αποστολάκης.

Στο νέο #wellTalks Πόπη Τσαπανίδου και Χάρης Ρηγόπουλος μας δίνουν tips πώς να απαλλαγούμε απ’ το άγχος!

Εμφανίζεται κυρίως στο δέρμα και θα πρέπει να γίνει εξέταση από δερματολόγο για να επιβεβαιωθεί ή να το αποκλείσει. Κι αυτό συμβαίνει επειδή βλάβες εμφανίζονται συνήθως, σε γόνατα και αγκώνες και αυτό γιατί γενικά οι βλάβες γίνονται σε σημεία όπου μπορεί να υπάρξει ένας τραυματισμός και όπου δημιουργείται τριβή.

Ουσιαστικά, όπως μας εξηγεί με απλά λόγια ο δερματολόγος δεν είναι απλά κοκκινίλες. Πρόκειται για δερματικές βλάβες με σκληρό λέπι, λόγω της αυξημένης κερατίνης (υπερκεράτωση) στην επιφάνεια του δέρματος  και όχι μια απλή ερυθρότητα.

Η διάγνωση γίνεται απ’ τον ειδικό γιατρό και ορισμένες φορές όταν το άτομο δεν παρουσιάζει μια σαφή κλινική εικόνα, ίσως χρειαστεί περαιτέρω διερεύνηση

Ποιοι παράγοντες επηρεάζουν την κατάσταση;

Όπως μας εξήγησε ο Νίκος Αποστολάκης, ο οργανισμός βρίσκεται σε μια όχι φυσιολογική κατάσταση, μαζί με την ψωρίαση μπορεί να υπάρχουν και συνοσηρότητες, όπως παράδειγμα η παχυσαρκία, καρδιακά νοσήματα, μεταβολικό σύνδρομο κα.

Υπάρχει μια φλεγμονή που έχει αντίκτυπο και σε άλλα όργανα και σε άλλα συστήματα του οργανισμού. Μάλιστα, όπως αναφέρει, για παράδειγμα μπορεί να συνοδεύεται με αρθρίτιδα. Η αρθρίτιδα μπορεί να προηγείται μάλιστα, των συμπτωμάτων της ψωρίασης.

«Το κύριο πρόβλημα των ανθρώπων αυτών είναι η εικόνα τους προς τα έξω και σίγουρα το πώς τον επηρεάζει στις διαπροσωπικές σχέσεις του. Αυτό και μόνο το γεγονός αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα στη ψυχολογία. Οτιδήποτε κι αν γίνεται, γίνεται προς αυτήν την κατεύθυνση. Έτσι, θα νιώσει καλύτερα κι αυτό είναι μια αλυσίδα, βλέπει καλύτερα τον εαυτό του, φτιάχνει η ψυχική του διάθεση και το αποτέλεσμα είναι πολλές φορές να μειώνονται οι υποτροπές», αναφέρει ο Νίκος Αποστολάκης στο iPop.gr.

Πώς μπορεί να βελτιωθεί η κατάσταση του ασθενούς;

Η θεραπεία εξαρτάται αναλόγως τη μορφή της ψωρίασης και την έκταση. Γίνεται δηλαδή, εξατομικευμένα.

«Υπάρχει συγκεκριμένο πρωτόκολλο που ακολουθούμε προκειμένου να δοθεί το καταλληλότερο φάρμακο», αναφέρει ο δερματολόγος επισημαίνοντας πως η θεραπεία εξατομικεύεται ανάλογα με την ηλικία, την μορφή, την έκταση της ψωρίασης αλλά και άλλα συνοδά νοσήματα.

Ο σκοπός είναι να μην έχουμε εξάρσεις. Ανάλογα με την ένταση των συμπτωμάτων υπάρχει δυνατότητα χορήγησης ειδικών κρεμών, αλλά και φαρμάκων. Για παράδειγμα, το Καλοκαίρι βελτιώνεται η ψωρίαση.

Ποιες είναι οι διαφορές με το έκζεμα;

«Η κύρια διαφορά είναι το έντονο σκληρό λέπι που υπάρχει πάνω στην πλάκα της ψωρίασης», εξηγεί ο κ. Αποστολάκης, ενώ ο κνησμός στο έκζεμα είναι πιο έντονος και μπορεί να υπάρχει διαφορετική κατανομή του εξανθήματος.

Το έκζεμα είναι μια πιο ήπια κατάσταση σε σχέση με την ψωρίαση και σε αρκετές περιπτώσεις έχει να κάνει με διάφορες αλλεργίες.

Καλό είναι ο ασθενής να μην πειραματίζεται αλλά να κλείσει ένα ραντεβού με τον δερματολόγο, ο οποίος θα τον κατατοπίσει με την καταλληλότερη για αυτόν θεραπεία.

Τα τελευταία χρόνια υπάρχει μια πολύ μεγάλη εξέλιξη στον τομέα της αντιμετώπισης της ψωρίασης με αρκετά εξειδικευμένες θεραπείες δίνοντας έτσι ένα ελπιδοφόρο μήνυμα στην αντιμετώπισή της.

Photo: unsplash/Allef Vinicius

Το άρθρο Οι διαφορετικές διαστάσεις της ψωρίασης και η πιο σημαντική μάχη ενός ασθενή εμφανίζεται στο iPop.

Keywords
Τυχαία Θέματα